A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Bulvártudomány

2008.03.05. 09:50 - Nádori Gergely

A természettudományok iránt komolyabban érdeklődőket nem csak azzal sújtja a sors, hogy a társadalom többsége ezt nagyobb perverziónak tartja, mint a gerbilizmust, hanem azzal is, hogy olvasniuk kell mindazt, ami a bulvármédiában megjelenik a tudományokkal kapcsolatban. Olyan dolgok, amik másnak csak apró hibának tűnhetnek, a tudományok iránt érdeklődőnek fizikai fájdalmat is okozhatnak.
Itt van például ez:
Lőrincz Balázs, akin végrehajtották Magyarország első szívátültetését, több mint fél év után újra iskolába járhat. Az arcát még maszk takarja és kesztyűt visel, hogy kerüljön mindenféle fertőzésveszélyt, írja a Blikk. Az iskolában külön mosdót is készítettek neki, és a műtét után egy évig mindent fertőtleníteni kell Lőrincz Balázs közelében.

Természetesen, ha a linkét követjük, kiderül, hogy az első gyermeken végrehajtott szívátültetésről van szó. Hogy is lehetne másként, hoszen az első ilyen műtétről kiváló dokumentumfilm is készült 1996-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr56366280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SirMook · http://akciospotencial.blog.hu 2008.03.08. 21:15:03

A minap hallottam a rádióban, hogy "tudósok felfedezték a medve téli alvásának a génjét aminek köszönhetően út nyílhat egy merőben új, fogyást elősegítő módszer kidolgozására". Felhívták az ELTE-n Sass Miklóst aki 1 percben elmagyarázta, hogy bár az alvás alatt is fogyunk (mert akkor is használunk némi energiát és közben nem eszünk), de egyrészt ez csekély mértékű, másrészt nem valószínű, hogy a hibernáció egyetlen génhez köthető jelenség lenne.
Azért azt még megkérdezte az egyik műsorvezető, hogy akkor most ez úgy működne (ha működne), hogy bevesszük tablettában a gént (medve gént), elmegyünk aludni és kevesebb kilóval ébredünk egy kis idő múlva?

Fizikai fájdalom? Hát eléggé fájdalmas...
Nem beszélve az egész ötlet illogikusságáról... a medve (és más állatok) hibernációjának lényege pont az, hogy amíg nincs kaja, addig egészen minimálisra szorítsák az energiafelhasználást - vagyis hogy KEVESEBBET fogyjanak egy normál alváshoz képest.

murku 2008.03.09. 22:03:24

Perverzióról:
Egyszer cimbivel a buszon kontinuummechanikáról dumáltunk. Úgy menekültek az emberek környezetünkből mintha magunkra öntöttünk volna egy lavór bűzölgó trágyát... :D
Fájdalomról:
Meg kell nézni egy két rosszabb sci-fi szerű filmizét...
süti beállítások módosítása