A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Humbug adót!

2008.12.20. 11:04 - Nádori Gergely

Címkék: oktatás hülyeség áltudomány

Amikor a természettudományos oktatás hanyatlásáról van szó, akkor többnyire a romló nemzetközi versenyeredményeket, PISA és TIMSS felméréseket, esetleg a természettudományos  és mérnöki szakok egyre csökkenő népszerűségét, alacsony felvételi követelményeit szokás említeni. Véleményem szerint, bár ezek is fontos tünetek, a baj igazi mélységét az mutatja meg, hogy mennyi tudományos szempontból képtelen és megalapozatlan dologra vevő a magyar ember. Pí-víz, asztrológia, aurafotó, földsugárzás, vízmemória, a sor bármeddig folytatható. Többségük egészen nyilvánvalóan képtelenség és  ez általános iskolai szintű természettudományos ismeretekkel is belátható.

Mindezek fényében a következő szerény javaslattal állnék elő:
Ahogy régebben működött a giccsadók (és valamennyire ma is tovább él kulturális járulék néven), úgy kellene bevezetni a humbug adót is. Minden olyan szolgáltatás, ami áltudományos, vagy tudományoskodó, de hamis körítéssel kínálja a termékeit köteles lenne árának egy részét adóban befizetni, mely bevételeket azután a természettudományos oktatás javításának finanszírozására lehetne fordítani. Fizethetné ezt a lúgosító étrend kiegészítők forgalmazóitól azokig az újságokig, amikben horoszkóp van mindenki. Csinos kis összeg gyűlhetne ebből egybe (a kulturális járulékból dolgozó NKA-nál évente kilenc és fél milliárd forint), amit a természettudományos tanárok képzésére és megfizetésére lehetne költeni. Amint jól kereső és megbecsült lenne ez a szakma, a legjobb képességűek választanák, akik azután olyan érzékletesen és érdekesen tudnának tanítani, hogy az valóban megmaradna a diákok fejében.

Ez egy vicc, kérem, hogy akként is kezeljék a kedves kommentelők.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr84832944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nakedape 2008.12.20. 11:10:05

viccet félretéve, nekem szinte komolyan is tetszik :D

_wood_ 2008.12.20. 11:38:59

remek ötlet, bár a harmadik bekezdéssel nem feltétlenül értek egyet...

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.12.20. 11:45:05

Szerintem is be lehetne vezetni komolyan is. Na azt viccesnek találnám, amikor a sok kókler fizetne mint a katonatiszt.

Kopasz Mercis 2008.12.20. 11:46:47

:)))))

Álmodozzunk csak...

CernaGeza 2008.12.20. 11:52:13

nekem meg a bifidusz aktiregulárisz.

nemlak 2008.12.20. 11:54:35

Ha már vicc, akkor mutatnék egy szenzációs békafotót:
napielet.hu/napi/rovat/napi_kerdes/1819/melyik_dal_jut_eszedbe_a_fotorol
Zeneileg is kreatív.

nemszakember 2008.12.20. 11:59:58

Elképzelem, ahogy a gyógyszertárban a számlán fel lesz tüntetve bizonyos termékeknél.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2008.12.20. 12:00:30

Őőő, a placebót megadóztatnád?

Szvsz az összes ilyen áltudományos marhaság mélyén ott lapít, az meg hatásos valamenyire, nem?

Azaz a formátummal súlyos bajok vannak (kedvencem a lúgosítók, azok se láttak még gyomorsavat akcióban) de az eredményeket nem kéne kiönteni az ablakon.

;-)

ludyko 2008.12.20. 12:01:29

Domi=Nakedape? :-) Örömmel látom, hogy te, mint régi évfolyamtárs, is küzdesz a hülyeség ellen :-) Én is bevezetném, naná!

2008.12.20. 12:10:12

Nekem erről a gáz-fogyasztáscsökkentő mágnesgyűrű (és ennek alverziói: benzinfogyasztás-csökkentő, vízkőmentesítő, stb) jut eszembe. Meg a kosmodisk. Az utóbbi fasságnak egészen nagy piaca lehet, a kicsi kertévékben már évek óta nyomják a közvetlen ajánlatok között, sőt láttam a metróban is hirdetéseket. Sok ilyen van, de én ezt a kettő termékcsaládot tartom a legnagyobb átb@szásnak. Ezeknek nem humbugadó kellene, hanem végre a körmükre nézni valami felelős hatóságnak és betiltani mindet (sőt: eljárást indítani csalás miatt a forgalmazók ellen).

2008.12.20. 12:13:03

Dworkyll: a placebo más. Annak nagyon is van értelme, a placebo-hatás nem áltudomány. Amiről itt viszont szó van, az a fogyasztók megtévesztése.

huta9020 2008.12.20. 12:31:19

Az általános iskolában megtanítanak egy csomó dolgot, anélkül, hogy ezek megértéséhez kellően alapot adnának. Az iskolában hallottak, semmivel sem bírnak nagyobb hitelességgel egy átlagember számára, mint egy bulvárlap cikke vagy mint a kereskedelmi televíziók misztikus műsorai, sorozatai. Ehhez még hozzá jön az általánosan elterjedt kételekedés mindabban, amit hivatalosan hallanak az emberek és már készen is van az alternatív világnézet. Aki meg kételkedik, annak ugyanolyan alapja van kételkedni az iskolában magoltatott szent tudományban is.

Az oktatást meghatározó valakik azt hiszik, hogy elegendő a modern természettudományok tanait még egyetemi szinten is hittételként (érdemi bizonyításra nem szorulóként) eladni az embereknek, Hát a jelek szerint nem elég, de ebben nem az emberek a hibásak.

CernaGeza 2008.12.20. 12:34:32

Ezekben a tévé shopos reklámokban rendszeresen olyannak mutatják be az adott gagyi fos terméket, amilyen tulajdonságokkal az nem rendelkezik. Ezt is büntetni lehetne. Anyámék szoktak venni ilyen cikkeket (??) és ocsmány hulladék az összes.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2008.12.20. 12:38:03

Őőő, a placebót a fogyasztókat nem tévesztik meg azzal, hogy azt mondják "gyógyszert" kapnak?

Ne értsd félre, nem védem az elixiristákat, főleg amikor nettó lenyúlásra megy a dolog, van pozítív hozadék is, amit talán meg lehetne menteni.

huta9020 2008.12.20. 12:38:50

Voodookoop
Lehet, hogy a mágneses fogyasztáscsökkentő és a kosmodisk humbug,
DE...
Eddig egyetlen olyan kísérletről sem hallottam, ahol ezeket a tudományos kísérletek minimális szakmai követelményeit kielégítő feltételek mellett vizsgáltak volna.

Ha valaki a természettudományokra hivatkozik, akkor már nem kell bizonyítania?

Szarka Varro 2008.12.20. 13:21:33

És milyen jó lenne ha az ilyen wmiki féléket eltiltanák az írástól.
Ő a legföbb szellemi támasza a sok sarlatánnak.

Röhej amit a Szkeptikus Blogon is művel.

Nakedape 2008.12.20. 13:31:40

ludyko! szia!
ennyit az anonimitásomról :)
wmiki meg írjon, mer illetlen eltiltani ettől embereket.

jobb napjaimon én mondjuk elhitetem magammal, h ő csak viccel ^^

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.12.20. 13:33:26

az ellentétes nézetek törlése...
tipikus tudományos eljárás, gratulálok...

2008.12.20. 13:34:26

Dworkyll: a placebo-s téma orvosi felügyelet mellett zajlik, szerintem nevezhető egyfajta pszichoterápiának is.

huta: a mágneses fogyasztáscsökkentőnek (www.sporoljgazt.eu) magam is utánaolvastam / nyomoztam, sőt én is írtam a VEIKI-nek (valami energetikai cég, aki megvizsgálta ezt a mágneses szutykot), hogy ugye ezt a hitelesítővizsgálatot nem gondolják komolyan:nem kaptam egyértelmű választ. A szkeptikus blog viszont jól kifejti a témát, lásd itt: szkeptikus.blog.hu/2007/04/03/gazos_ugy, sőt ők ki is csikartak egy álláspontot a veikiből. Érdemes elolvasni sztem azt a cikket.

wmiki: a gyógyszeripart én nem fikáznám annyira, mert igaz, hogy a gyógyszerek nem 100%-os hatásúak, viszont sok emberen segítenek. Évekig (évtizedekig!) tart egy új gyógyszer/terápiás forma klinikai tesztelése, raklapszám kell előállítani csak az engedélyeztetési dokumentumokat egy-egy termékről. Szerintem bízhatunk abban, hogy a gyógyszerek hatásai, mellékhatásai, hatásfokuk tudományosan megalapozott, kísérletekkel igazolt és megfelelően dokumentált. Ha te beveszel egy fejfájáscsillapítót és nem múlik el a fejfájásod, attól még nem tehetsz egyenlőségjelet a gyógyszeripar és a humbug közé. Nyilván sokan vannak, akiknek elmúlik attól az adott gyógyszertől a fejfájása.

2008.12.20. 13:36:00

a szkeptikus link végére nem kell a vessző

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2008.12.20. 13:39:01

A vicces az, hogy mindig a jelenlegi tudomány ítéli meg azt, hogy mi humbug és mi nem. Azt viszont tudjuk, hogy az nem tévedhetetlen. Amúgy jót nevettem, bár nem kéne adóra tippeket adni..

2008.12.20. 13:51:07

wmiki: nagyon jó ez a populista logikád, de

az asztrológusok és uri geller (meg még millió más varázsló) sz@rságainak semmilyen tudományos alapja nincs. Ez baj, de még nem olyan nagy probléma. A főbb gond az, hogy független kísérletekkel sem igazolhatók, hogy működnének! Ellentétben a gyógyszeriparral. Ott mindkét itt említett tényező be van iktatva az fejlesztési/engedélyezési folyamatba.

2008.12.20. 13:53:19

"eddig az összes tudományosnak nevezett elméletről kiderült, hogy téves"

pff, feladom. Ilyen pengeéles logikával én már nem tudok vitatkozni. Az érveid / példáid pedig egyenesen megtámadhatatlanok.

nem várt fordulat 2008.12.20. 13:53:46

wmiki: hm, azért az nem ugyanaz.

uri geller köztudottan egyszerűen fizikai erővel hajlítja el a kanalat, és hazudik, amikor azt mondja, hogy ezt mentálisan, csak valami természeten túli energiával éri el.

ha tudományosan bizonyított, hogy a kamilla főzete jó hatással van a szembetegségekre, és e növény idevágó hatóanyagának kivonatából gyógyszert készítenek, akkor az működik is.

a fejfájás meg egész más tészta, nyilván sok mindentől fájhat az ember feje, és nem mindegy, hogy azért fáj, mert kimerült vagy, azért mert valami kis ér megpattant, vagy azért mert agyrákos vagy.

de az a vicc, amit a tvshopban úgy árulnak, hogy nem kell még csak megmozdulnod sem, és egy hónap alatt több mint 10 kilót fog fogyasztani, na az megérdemelne egy ilyen adót.

én támogatnám az ötletet viccen kívül is.

huta9020 2008.12.20. 13:58:50

Voodookoop:
A VEIKI válaszából az derül ki, hogy a hatásfokra vonatkozó megállapítás nem tőlük ered, mert "a vizsgálat jellegéből adódóan ezt nem is tehettük". Ezt én csak úgy tudom érteni, hogy a hatásfokot nem vizsgálták. A mágnes hatásosságára vonatkozó kérdés, tehát nyitva marad.
(Megjegyzés: Értem én, persze, valószínűleg azért nem vizsgálták a hatásfokot, mert ilyen vizsgálatot nem kértek tőlük és ilyenért nem is fizettek. Ha nem kérték, annak is oka lehet, de ez csak feltételezés, nem bizonyíték.)

A kommentekből csak párat futottam át, azon meg akadt a szemem, amikor a Szilágyi András (a poszt szerzője, gondolom) írja: "engem konkrét számokkal, adatokkal lehetne meggyőzni, természetesen csak akkor, ha ezek korrektül kivitelezett és dokumentált kísérletből származnak". Ebben csak az a bökkenő, hogy ő úgy alkot véleményt, hogy nincs olyan kísérleti eredmény a birtokában, mint amit számon kér a másik félen. Csak azért, mert az ő (ki ő egyébként, azonkívül, hogy szkeptikus?) tudományos ismereteivel nem egyeztethető össze a vita tárgya. Ühüm, ennyit a tudományosságról...

huta9020 2008.12.20. 14:01:33

Ja, egyébként nem adót kellene kivetni, hanem csak akkor engedni forgalmazni valamit, ha ellenőrzött kísérletek bizonytják a hatásosságát. Legalábbis ésszerű keretek között. Mondjuk, ha a forgalmazó bevétele elér valamilyen korlátot.

2008.12.20. 14:08:53

huta:

A veikitől nyilván azért nem kértek hatásfok-mérést (mert kérhettek volna), mert nem volt annyi pénzük, hogy jobb hatásfok jöjjön ki, ha érted mire gondolok. Pontosan ez az, ami hiányzik az egész úgynevezett hitelesítési eljárásból, ez az ami tényleg igazolná, hogy működik.

huta9020 2008.12.20. 14:18:51

Voodookoop:
Igen, ezt írtam én is. De ez nem bizonyíték, ez gyanú.
Sokkal többet segítene, ha a szkeptikusok nem belterjes blogokon szórakoztatnák egymást (elnézést eléggé ez a látszat), hanem összedobnák a pénzt egy hivatalos vizsgálatra. Aztán pedig beperelnék a forgalmazót, úgy, hogy lehetőleg a sajtóban is megjelenjen a híre. Na, ez érne valamit.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.12.20. 14:35:51

wmiki: a gyógyszereket kur... nagyon szigorúan, több lépcsős rendszerben tesztelik (piacra dobás előtt), aki pedig ezzel visszaél (pl. csak ráfirkant a dobozra egy kitalált engedélyszámot), azt úgy megb...büntetik, hogy huszasikreket szül naponta

egy ismerősöm gyógyszergyártó cégnél dolgozik, az iso9001 kb. óvodai fegyelem ahhoz képest

huta9020: annak kell vizsgálatot végeztetnie, aki piacra dob bármi gyógyszert - hát igen, az _rengeteg_ pénzbe kerül, és akkor is ki kell fizetni, ha az jön ki, hogy semmit nem ér, vagy veszélyes

nádori, írhatnál a gyógyszertesztelés menetéről, szerintem évekig hivatkozott poszt lenne

huta9020 2008.12.20. 14:59:08

ern0
Nem írtam gyógyszerekről. A vizsgálatot pedig annak kell kezdeményeznie, aki bizonyítani akarja az állítását. Egyik oldaltól sem fogadható el, hogy beszélnek a levegőbe a érveiket orrvérzésig ismételgetve.

Az meg különösen bosszantó, hogy ha az, úgy mond, tudományos alapon állók érvelnek hasonló megalapozottsággal, mint a sarlatánok. A tudományosságot éppen ezek az önjelölt hősök járatják le.

Szilágyi András 2008.12.20. 21:23:31

huta9020,

mint már jeleztem a szkeptikus blogon is, végeztünk vizsgálatot, mértünk, a mérési eredmények megvannak, nemsokára közöljük is őket.

Tgr 2008.12.22. 16:17:26

Most jelent meg a Typotex kiadásában egy könyv Az orvostudomány önkritikája címmel, ami többek között pont ezt a kérdést boncolgatja, hogy miért vesztett ilyen meglepő mértékben hitelt döbbenetes eredményei ellenére a XX. század második felében a tudományos gondolkodás. Még nem volt módom elolvasni, de érdekesnek ígérkezik.

Anomalocharys 2008.12.22. 19:15:44

Tgr

Valószínűleg azért, mert egyre több ismeretet követel az adott terület felületes követése is.
Szerintem egyszerűen csak az egészségtelen lustaság az oka. De ki tudja ?
süti beállítások módosítása