A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Jönnek a férgek!

2009.03.20. 19:32 - Nádori Gergely

Címkék: hülyeség rendszertan index cikk

Mégsem jó a féregterápia írja az újság, majd a cikkből kiderül, hogy szó sincs férgekről. A cikk (miközben felcserélhetően használja a féreg és lárva) kifejezést valójában arról számol be, hogy nyűvekkel azaz légy lárvákkal segítették fekélyes sebek gyógyulását. A kontrollált tesztek alapján (ahogy ez az eredeti közleményben olvasható) úgy tűnik, a lárvák nem hoznak gyorsabb gyógyulást, mint a modern hidrogél sebkezelés. Amiben a nyűvek jobbak voltak, az az elhalt szövet eltávolítása, a fekélyek viszont ebben az esetben fájdalmasabbak voltak.

A nyűvek a légyfélék lárvái, rendszertanilag a rovarokhoz, azon belül is a kétszárnyúakhoz tartoznak. Ugyan elég egyszerű a testfelépítésük, általában nincs például szemük sem, de azért így is látható rajtuk a hat láb kezdeménye, ami nagyon nem illik a féreg koncepcióhoz.

A féreg még ezen túl is problematikus kifejezés, mivel biológiai értelemben nem sok haszna van. Nincsen olyan állatcsoport, hogy férgek, ilyen névvel nagyon sok nagyon különféle testfelépítésű és eredetű állatot értünk. Féreg a lapos testű métely, a giliszta, de a 30 méteres zsinórféreg is, a Lineus longissimus. Ami hosszúkás és nincs lába, az mind féreg lehet, de ez rendszertani értelemben még nem elég a boldogsághoz.

A jelzett cikk azért is problematikus, mert létezik féregterápia, amit viszont allergia, asztma és más autoimmun betegségek gyógyítására próbálnak használni. Tudjuk, hogy az allergiában az immunanyagok közül az IgE kezd el túlbuzgó módon dolgozni. Ez az anyag normális esetben a parazita férgek ellen hat, ha azonban nincsenek férgek néha ámokfutásba kezd. A féregterápiában mesterségesen fertőzik meg horgas férgekkel a beteget, ami helyre teheti a dolgokat. Ennek a terápiának vannak bíztató jelei, de még messze vagyunk az általános alkalmazásától.

Az egész féreg-nyű-lárva káoszban az egyszerű népnek sikerült rendet vágnia, jelesen a kukac szó megalkotásával. A kukac ugyanis lehet egyik is vagy másik is, mikor János bácsi testét kukacok eszik, akkor lehet köztük légylárva és fonalféreg egyaránt.

Kép: Steel Wool

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr411014904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.03.20. 22:17:30

Ha meg fába szorul a féreg, és előírásszerűen üvölt, akkor az a farkas vagy más erdei vad. Szóval a féreg mindenféle állatot jelentett régen, manapság meg a kicsi csúnyákat. Meg persze a tisztességtelenül viselkedő főemlősöket.

Viszont láttam ilyen tudományos műsorban (még jó régen, mondjuk 5-6 éve), hogy ha valakinek visszavarják félig-meddig levágott kezét-lábát, akkor a vérkeringést újra be kell indítani, amire brit tudósok szerint legjobbak a piócák, szépen a lefittyedt végtagra tapasztanak, aztán akkor ők finoman szipákolják a vért, ami segíti a hajszálereket feltölteni, regenerálni. Ugye, ha csak úgy simán odateszik, akkor vagy belefolyik vagy nem, ha mégolyan gondosan is összepásszintották az ereket, a hajszálerekre meg esély sincs.

Na, hát nem voltam túl tudományos nyelvezetileg, de nem is vagyok sebész.
süti beállítások módosítása