A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Gyepen, salakon

2009.05.15. 10:03 - Nádori Gergely

Címkék: szélhámosság orvoslás áltudomány

Salaktalanítás, méregtelenítés, biztos mindenki hallott már róla. Több ismerősöm salaktalanít rendszeresen, méregtelenítő teákat iszik és ilyen diétát folytat. Biztos nagyon jó, ha az emberben kevesebb a salak meg a méreg, de egyszer valaki megmondaná pontosan, hogy milyen anyagokról is van szó?

Merthogy remekül hangzik, hogy szervezetünk tele van salakanyagokkal meg mérgekkel és ezek okoznak mindent a hajhullástól a narancsbőrig, de amíg nem tudhatjuk, hogy kémiailag milyen anyagokról van szó, addig nehéz olyan terápiát is használni, ami segíti a távozásukat. Ezen az oldalon hosszasan sorolják az elsalakosodás hatásait és a terápiáját, de egy szót sem ejtenek arról, hogy konkréten milyen anyagokról beszélünk. A salakanyag az olyan, mint a mumus, nagyon rossz, nagyon gonosz, de senki nem tudja pontosan, hogy néz ki.

Néhány izgalmas információt azért sikerült találnom:

A táplálékokból ugyanis szervezetünkben különböző savak maradnak vissza: a túl sok hús fogyasztása következtében húgysav, a sertéshús, egyes sajtok fogyasztása következtében kén- és salétromsav, a feketekávéból és a fekete teából csersav, az édességekből ecetsav keletkezik, de például a stressz, félelem és bosszúság hatására sósav termelődik, a túlzott fizikai megterhelés pedig tejsavat termel a szervezetben. Szintén savtermelődést eredményez a zaj és például a csalódás is.

Hogy szervezetünket e sok sav ne marja szét, ezeket semlegesíteni kell, aminek eredményeképpen az ásványi anyagokkal és nyomelemekkel összekapcsolódva sók keletkeznek. E sókat és egyéb méreganyagokat nevezzük salakanyagoknak. A savaknak a szervezetben való felhalmozódása lehet az oka a szívinfarktusnak, a szélütésnek, migrénnek, izomgörcsnek, reumatikus fájdalmaknak, a hallás romlásának, a fejfájásnak.

Milyen ásványi anyagokról és milyen nyomelemekről van szó? A sók nagy része az emberben disszociáltan, ionokra bontva található meg! A nevezett savmaradék ionok (nitrát, klorid, szulfát, acetát stb.) nélkül a szervezet alapvető folyamatai sem tudnának működni!

Máshol így írnak:

A szervezetünkben évente négy kilógrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel, tartósított élelmiszereinkből, rovarirtókkal kezelt növényeinkből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből.

Én húsz éve nem méregtelenítettem, akkor már nyolcvan kiló méreg van bennem? Mi lesz velem pár év múlva, amikor már több lesz bennem a méreganyag, mint a testtömegem?

Megint máshol:

Fontos a bőséges folyadékfogyasztás (Herbanet tea), mert a salakanyagok, nehézfémek, csak így tudnak a szövetekből, nyirokból, tárolóhelyekből kiválasztódni, kiürülni.

Végre valami! Akkor a salakanyagok nehézfémek lennének? Ezekről tudjuk, hogy valóban képesek felhalmozódni a szervezetben, de éppen a vizelettel nem tudnak távozni. A nehézfémmérgezésre úgynevezett kelátképzőket kell adni, olyan anyagokat, amik körbeveszik és oldhatóvá teszik ezeket az anyagokat. A nehézfémmérgezés nagyon súlyos állapot, nem olyasmi, amit egy kis csalánlé megoldana.

Még bonyolultabb a dolog, ha tudjuk bármilyen anyagnak a szervezetre gyakorolt hatása függ a dózisától. Nem lehet magában csak káros anyagokról vagy mérgekről beszélni, hiszen sok olyan gyógyszerünk is van, ami nagyobb mennyiségben mérgező. Nem azt vitatom, hogy nincsenek a szervezetünkben felhalmozódó, káros anyagok, vannak és elsősorban a májban, mivel ez a szerv végzi a zsírban oldódó anyagok átalakítását. De ezek az anyagok sokfélék, bonyolultak és ennek megfelelően sokféleképpen is reagálnak. Ha megmondanánk, hogy pontosan milyen anyagokról van szó, akkor lehetne azokra célzottan ható terápiáról beszélni, de ez az általános salakanyag kifejezés bármit takarhat.

Közben az egész salakbizniszt áthatja a felvilágosodás előtti gondolkodás. Egy helyütt értesülhetünk arról, hogy a nők jobb helyzetben vannak, mert belőlük a menzesz távozik a salakanyagok nagy része. Az az elképzelés, hogy valami olyan módszer, ami generálisan állítja vissza a szervezet egyensúlyát, általánosságban minden rosszat eltávolít a hippokráteszi orvoslásra emlékeztet. Még akkor is, amikor ezt egy csilli-villi gép ígéri nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr571122877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.15. 10:58:47

Hát, ehhez nem sok mindent lehet hozzátenni, mert jól leírtad. Az egész salakozás oly mértékben komolytalan, hogy nem is értem, hogy hogy vehetik ennyien komolyan.
Mit felvilágosodás előtti? Már Paracelsus is többet tudott toxikológiáról.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.05.15. 13:23:04

Nagyon rossz ennek a cikknek a frekvenciája.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.05.15. 13:29:16

Azért azt hozzá kell tenni, ha öt hétig teljes kiőrlésű biorépára tolod az aloés zöld teát, sokkal jobb lesz a közérzeted, mintha szalonnás-pörköltes supersize hamburgeren élnél ugyanezen idő alatt, szóval a "salaktalanítás" akár még működhet is.

Plusz ott van a placebohatás: hogy ha már csak annyit teszel, hogy tudatosan válogatod meg a kajáidat (bármit is sikerül kiválogatnod, akár egészségtelenebbeket az eddigi menüdnél), az már jelentős közérzeti javulást okozhat.

bertrane (törölt) 2009.05.15. 14:25:57

@ern0:
hát a pisa teszten megbuknál...Gondolom akkor aki egészségesen étkezik az egyből salaktalanít is? Gratula! Tanulj meg olvasni, mielőtt írsz.

repecs 2009.05.15. 14:31:51

egy hét csak gyümölcs meg zöldség ammennyi jólesik nyersen na ami miatt jobban érzed magad utánna az a nem salak ami meg kijött az a salak

64lander 2009.05.15. 14:33:27

A másodikként idézett mondat is nagyon sok komolyságot tükröz. Aki képes a kilogrammot hosszú ó-val írni... nem is olvasom tovább.

EMU 2009.05.15. 14:44:31

@ern0: Ez az a tézis, amire bizonyíték nincs, mert aki ugye a szalonnás tojást szereti, annak nyomhatsz te bármennyi aloe verás búzafűlevet biorépával az arcába, annak ugyan sosem lesz jó a közérzete. És ez persze fordítva is igaz. Úgyhogy mindenki egyen azt, ami jólesik, legfeljebb 5 évvel többet lesz halott.

kötözködő 2009.05.15. 15:03:52

én nem vagyok nagy ezo-bio-öko, meg a természettudományokhoz sem értek annyira, de azt még én is tudom, hogy a salakanyagok egyrészt azok az összetevők, amiket a táplálékból nem tud felhasználni a szervezet (pl. a húsban lévő húgysav), tehát testidegen anyagok, másrészt pedig a sejtek anyagcseréjének melléktermékei.

scsaba1 2009.05.15. 15:06:52

@ern0:

Mondjuk megnéznék egy ács-állványozót folyamatos búzafű-diéta után két héttel... Kontrollként pedig egy másikat, aki reggelire lenyom egy hagymás-szalonnás rántottát negyed kiló kenyérrel...:)

Egyébként gratula a cikk szerzőjének, hiánypótló írás!
Viszont index-címlap, így elkerülhetetlenül jönnek a nőimagazinon nevelkedett droidinák, akik megmondják a tutit, hogy te hülye vagy...

Ha lesz időd, írj már az "elsavasodás" nevű divathóbortról is, ami szintén minden baj okozója, illetve a "gyógyítására" lugosító diétát kell lefolytatni, amelynek keretében minden reggel le kell tolnod egy deci citromlevet. (Hót komoly(an gondolják), valahol olvastam)

flimo13 2009.05.15. 15:13:34

Citromsavval lúgosítás? Ez a legjobb :)

meggyespite 2009.05.15. 15:18:18

@kötözködő: Már bocsi, de a húsban nincs húgysav, az a húsban lévő fehérjék(aminosavak) lebontása során keletkezik.

scsaba1 2009.05.15. 15:19:23

@kötözködő:

Akkor először is elő kellene venni egy gimnáziumi biológiakönyvet, és megnézni a vese funkcióját, ill a fehérjék eméstésének a folyamatát..

scsaba1 2009.05.15. 15:20:28

@meggyespite:

Egyre jár az agyunk... :)

meggyespite 2009.05.15. 15:25:21

@scsaba1: Egy srác arról mesélt a minap, hogy épp akkor kezdett kőműves mellett dolgozni, amikor egy böjtkúrának ahhoz a szakaszához ért, amikor csak leveket ivott. Ő jól bírta, bár nem tudom hogy de volt ereje, energiája.Ez az elsavasodás biznisz tutira nagy baromság sztm is. Akkor, ha csak lúgosító dolgokat eszik valaki, akkor meg bázikus lesz a végén az illető?

scsaba1 2009.05.15. 15:25:57

@csé2:

Jah... :D

Tehát akkor a gombaölő- és a gyomirtó permetszerek mehetnek, csak a rövarölőkkel van gond.... Ééértem... :D

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.15. 15:27:39

@kötözködő:
Ezért van májad és veséd.
Ez pedig "a salakanyagok egyrészt azok az összetevők, amiket a táplálékból nem tud felhasználni a szervezet" igen rossz lenne definíciónak, mert beleesik pl.: a cellulóz
Általában véve is az egész bioüzletágnak ez a baja, a definiálatlanság.

@scsaba1:
Hmm. Citromsavval lúgosítani? Persze, aki képes savasodást kapni, annak úgyis mindegy.

scsaba1 2009.05.15. 15:31:53

@meggyespite:

Azért majd' mindenkin van valamennyi zsírszövet, néhány napot ki lehet bírni, de hosszú távon nem lehet 1. alatti a bevitt és a felhasznált kalória hányadosa.

Transzfetti_Acid 2009.05.15. 16:00:29

Köszönjük az írást, kellett már, de sajnos ennek ellenére nincsenek illúzióim :-(

@kötözködő: húgysav nem a fehérjékből lesz, és nincs is igazából jelen a húsban, hanem a húsfélékben nagy mennyiségben jelen lévő "purinbázisokból" lesz. Ez utóbbi pl. a DNS/RNS igen jelentős alkotórésze.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.05.15. 17:19:14

Javaslok szakkönyveket. A blogok a (közhiedelemmel ellentétben) NEM a legjobb információs források.
Mellesleg a téma maga jó. Városban élünk. A levegőtől egy ötszáz éve élt embere tüdeje egy hét alatt berákosodna, a kajától meg ételmérgezést kapna.

Nádori Gergely 2009.05.15. 18:08:53

@Zalay: Mi van azzal az amazóniai indiánnal, aki New Yorkba költözik és él nyolcvan éves koráig?

zsoltix 2009.05.15. 18:17:34

Ne vegyünk levegöt,ne együnk,ne igyunk semmit,sokkal egészségesebben halunk meg.hàt nem jò?:)

repecs 2009.05.15. 18:49:03

A zélet nemi úton terjedő fertőzés amibe mindenki előbb utóbb belehal.

scsaba1 2009.05.15. 19:04:17

@Nádori Gergely:

Thx

Végigolvastam az egészet... Hát.... rettenet...

A srác, aki az általános iskolás biológiával sincs tisztában, és két marékkal osztja az észt.... :/

hanna 2009.05.15. 19:24:01

Nem az a lényege ezeknek a diétáknak, hogy iszol egy csomó vízhajtót (csalán, zsálya, eleve napi ezermillió liter tea), meg ugye a sok leves gyümölcs is meghajt, és nem eszel, de fosol, akkor fogysz is, és akkor egy csomó emészthetelen és a májban sem kiürült cucc, amit elraktároztál a zsírodban, az ugye a zsír eltűnésével és a sok ürítéssel együtt kijön? És ebből a szempontból mindegy, hogy pontosan milyen anyag volt, lényeg, hogy kipisiled, nem? Ez nem olyan rejtélyes, nem? Én nem vagyok otthon a témában, de nekem ez nem tűnik olyan logikátlannak. De ha az, akkor magyarázzátok el nekem! Mert érdekel.

nyari mikulas (törölt) 2009.05.15. 19:33:49

@hanna: Logikusnak hangzik, de csak akkor, ha a kemiaoran hianyzott valaki. Ha a "mereg" vagy "salak" zsirban oldodik, es ott halmozodott fel, akkor ha a zsir egy reszet elegeted, felhasznalod es fogysz, attol meg nem fog vizben oldhatova valni, egyszeruen a maragek zsirban marad, tomenyebben, nagyobb koncentracioban.

De a lenyeg az, hogy ez egy legenda. Akik "meregtelenitesrol" vagy "salaktalanitasrol" irnak, nem tudnak megnevezni konkret "mergeket" vagy "salakokat", amiket az o modszeruke eltavolitana.

Erdekes elnne egy meres ilyen kezekles vagy kura elott es utan... csak az a baj, hogy senki nem tudja, mit kene merni, milyen merget vagy salakot.
Ha nem tudjak merni, akkor milyen alapon allitjak, hogy 1. felhalmozodik es 2. a kezeles hatasara kiurul?

sutyerák 2009.05.15. 20:25:46

Az oxigén pedig az egyik legagresszívebb gáz.
Állítólag a föld ősi állapotában az élet nem is élt meg az óceánokon kívül,mert a légkör mérgező volt számukra.
Akkor most mi a fenét csináljunk az oxigénnel,evvel a méreggel?

sutyerák 2009.05.15. 20:30:02

Jól kibxtunk az oxigénnel,hozzá szoktunk.
Annak idején olyan méreg volt az életnek,mintha ma klórt kéne lélegeznünk.

sutyerák 2009.05.15. 20:32:04

Na,viszlát! Egyébként a léböjt nem hüjeség.

Hithű ateista 2009.05.15. 21:25:29

Sok a sav?
igyál lúgot!
+ meg - =7.0, semleges.

kváziasszonyok gyöngye 2009.05.15. 23:43:57

bocsi, nekem ez a zsír dolog még mindig nem világos: a "zsírban raktározódó méreg" elvileg miért nem szabadulhatna fel a zsír lebomlásakor?

szoptatós anyáknak is azt mondják, hogy azért nem jó, ha gyorsan fogynak, mert ez a bizonyos zsírban raktározódó méreg felszabadul és "átmegy" a tejbe. időnként be is mérik, hogy mennyi mérgező anyag van az anyatejben (vegyszermaradványok)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.16. 12:04:12

Bizony fel. Az oldhatóság nem bináris, hogy vagy oldható, vagy nem. Ami le tud rakódni a zsírban, az valamennyire oldódik vérben (a vér is oldószer), mert úgy jutott oda. Viszont mivel nagyon rosszul oldódik, a kiválasztása sem hatékony, ezért az évek alatt felhalmozott mennyiséget nem fogod tudni egy pár hét alatt kiüríteni.
Azt azért hozzátenném, hogy sok anyagnak van kelációs hatása (, ami mellesleg nem csekély veszélyforrás is egyben), ezért nem zárom ki bizonyos gyógyteák és hasonlók képesek lehetnek bizonyos anyagok távozását elősegíteni, de ez nem mentesít az alól, hogy megmondjuk, mégis mit akarunk kiüríteni, mert olyan, hogy "a méreganyag" nincs.

kváziasszonyok gyöngye 2009.05.16. 18:47:11

akkor a méregtelenítés = fogyás (vagy fordítva ;) )?

nyari mikulas (törölt) 2009.05.16. 20:43:04

@kváziasszonyok gyöngye: a tejben ugye ott vannak az apro zsircsoppecskek (attol feher a tej), tehat abban semmi meglepo nincs, hogy oda kijutnak a zsirban oldodo anyagok.

A taplalkozas soran apro zsircsoppek szivodnak fel, azzal kepesek a zsirban oldodo dolgok bejutni szervezetbe.

Akkor a meregtelenites = fogyas?
Szerintem a meregtelenites humbug, atveres, ures szolam(kiveve a gyomormosast es a mergezest szenvedett alanyok orvosi kezeleset).

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.05.16. 23:12:30

Aloe vera-t tartalmazó készitmények fogyyasztása után több esetben alakult ki súlyos másjkárosodásás ás néhány haláleset.. is. A svéd gyógyszerészeti intézet hivatalos lapjában már több cikk jelent meg ezügyben, kiadták az országos figyelmeztetést .
Én inkább nem tolom a diáta után.Maradok a kézkenőcsben való alkalmazásnál.
Nem elhanyagolható az sem, hogy egy ételt jó izzel eszel meg,( lehet az akár jó zsíros szalonnás rántotta ), vagy egész életedben azon szorongsz, hogy egszségesen táplálkozzál.
A szorongás ártalmasabb higgyétek el.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.17. 12:01:25

@kváziasszonyok gyöngye:
Ahhoz, hogy ezt a kérdést értelmezni lehessen, egyáltalán meg kellene mondani, hogy mi az a méreg.
Mondjuk ha, ólomról van szó, akkor nem, mert bár egy része a zsírban rakódik le, a többi viszont a csontokban is és azt nem befolyásolja a fogyás.

kváziasszonyok gyöngye 2009.05.17. 19:43:39

lassacskán világosodik a kép, köszi. de még van kérdésem:

előfordulhat, hogy az ember gyorsabban fogyik, mint ahogy a zsírban oldódó "fölösleges" anyagok ki tudnak oldódni és ezért azoknak még nagyobb lesz a koncentrációja a testében? magyarázhatja ez a nagyobb fogyással járó "méregteleníítő kúrák" (pl. léböjt) során fellépő mérgezési tüneteket?

(bocs, hogy nem tudok konkrét, zsírhoz kötődő toxint említeni. a szoptatás kapcsán pl. dioxinról, PCB-ről, ólomról olvastam, de nem tudom, hogy ezek miben oldódnak. az anyatejbe egyébként a csontok ólomtartalma is kiválasztódik, itt azt írják:
http://www.lead.org.au/lanv6n2/update014.html)

ha az ilyen toxinok lassacskán felhalmozódhatnak a szervezetben, addig nem lehet ezen segíteni, amíg nem jelentkeznek komoly mérgezéses tünetek?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.18. 11:48:09

@kváziasszonyok gyöngye:
A testedben nem lesz nagyobb a koncentrációja, de a véredben igen. Elvileg előfordulhat, hogy mérgezéshez vezet, de erről inkább szakorvosokat kellene kérdezni, mert az én ismereteim elég szerények.

Lehet mindenféle kelátot szedni, viszont ez komoly veszélyeket rejt. A potenciális mellékhatások mellett, a fő hatás is igen aggályos. A kelátok nem csak egy fémet ragadnak meg, hanem néhányat. Nem egy haláleset történt már amiatt, hogy kihajtotta a kalciumot a szervezetből.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.05.18. 14:24:32

Ha kicsit elgondolkodunk azon, hogy az emberiseg igen hosszu ideje fennmaradt, kulönösebb meregtelenitö praktikak nelkul, pusztan azert mert az embernek van veseje, tudeje, böre ami kivälaszt es mindez ponotosan szabalyozva van ,akkor mär meg is kaptuk a valaszt, hogy szukseg van- e meregtelenitesre. Meg az sem lehet mellete szolo erv, hogy mostansag mas tipusu es több mereg kerul a szervezetunkbe.
A Jo Isten vagy a sors ugyanis az alkalmazkodo kepesseggel is megaldott bennunket. Enelkul mar szinten nem lennenk sehol.

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2009.05.18. 19:26:07

banyek, dehát kókleréknek is élni kell valamiből. régebben nem értettem h miért van belőlük ennyi, ezek mind elhinnék amit mondanak? Hát fenét, mondjatok nagyobb üzletet mint ásványvizet ezresért vagy 10gr cukorbogyó (plusz 4 molekula "hatóanyag", potenciálva!) ötezerér'?
P-É-N-D-Z!
ez az a salakanyag amit ők korlátlan mennyiségben tudnak eltárolni a zsírpárnáikban, csak hogy ne minket mérgezzen a bankók ólomfestéke

valójábannemberci 2009.05.22. 13:45:16

Hát lehet, hogy manapság már sok zavaros fogalmazás van, meg nagy pénzmozgások mögötte, de nekünk a klasszikus gyógynövényes-teás könyvünkben, amit még az előző rendszerben adtak ki, gyakran esik szó sejttisztító, meg vértisztító teákról. A kamilla például kimondottan ilyen fajta. Abban a könyvben még az is benne van, hogy hogyan kell saját magunknak gyógynövény-kertet készíteni, mikre kell figyelni, hogyan kell betermelni, szárítani, eltárolni, szóval nem a mindenféle csodaszereket méregdrágán áruló offshore cégek hirdetéseivel volt tele. Azt is megtudhattuk belőle, hogy a pannonhalmi apátság füvészkertje a Herbária egyik legfontosabb beszállítója.
A mindenféle offshore cégek viszont nagyon sokat ártottak a műfajnak, így érthető az emberekben a szkepticizmus.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.22. 14:32:42

@berciXcore:
Ez nem gazdasági kérdés, hanem afféle mitológia vs. tudomány. Az emberben régóta él a vágy a csodagyógyszerre (Ld. Panacea, Silver bullet stb), ami minden problémát megold. Minden kultúra kitalál magának ilyen szereket és módszereket. A méregtelenítés ugyanennek a vágynak a kifejeződése.
Ezzel szemben, a tudományos álláspont szerint univerzális mindent gyógyító szerek nem léteznek, sőt nem is lehetségesek, mert nincs közös állapot. (Pl. egy vashiányos vérszegénynek jó, ha vasat adsz, míg egy sarlós testes vérszegény bele is halhat.)
A sejttisztítás és vértisztítás fogalma is értelmetlen. Hasonló okokból, mert egyfelől nem lehet felsorolni sem azokat, az anyagokat, amiket potenciálisan el kell távolítani. Másfelől nincs olyan, hogy valamit minden körülmények közt el kell távolítani.
Szóval, ha nem lenne babona-ipar, tudományosan akkor se lenne elfogadható, legfeljebb kevesebb embert érintene.

valójábannemberci 2009.05.22. 16:24:54

@Lord_Valdez: Egy Pannonhalmi Salaktalanító Teakeveréket ugyanúgy be lehet vizsgálni tudományos alapokon, mint egy vegyi úton előállított gyógyszeripari terméket, nem?
Maga a hivatalos gyógyszertudomány is kiemelt figyelmet fordít a természetes forrásokra, ezért aztán tudtommal minden újonnan felfedezett őserdei növényt azonnal be is vizsgálnak, hátha van benne valami. Akkor ők most a mitológiában, vagy a tudományban bíznak?
A vegyi úton, egészen más forrásból (például szénhidrogénekből) előállított hatóanyagú gyógyszer mennyivel tudományosabb, mint az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógynövény főzete? És mennyivel egészségesebb?
Egy mesterséges szín- íz és rostanyagot tartalmazó, tejporból és mesterséges savóból előállított, külön kitenyésztett baktériumokkal tuningolt "barackos joghurt" mennyivel tudományosabb és egészségesebb, mint egy igazi barackból és igazi tejből készült igazi joghurt?

És amúgy is, hol lenne ma a gyógyszertudomány a régiek gyógynövényi "mitológiái" nélkül?

Mint mondtam, az irdatlan pénzeket leakasztó, piramisjátékot űző offshore cégek csodatermékeit NEM tekintem a természetgyógyászat kategóriájába. Természetgyógyászat nekem az, amit te magad is előállíthatsz a magadnak termelt, vagy a máshonnan beszerzett, teljesen nyers, feldolgozatlan terményekből. Amit a wellness-biznisz pénzfalói csinálnak, az viszont tényleg mitológiagyártás.

valójábannemberci 2009.05.22. 17:55:03

@Lord_Valdez: De lehet mégis igazad van, és ők is csak poénból csinálják:
Harvard:
http://www.osher.hms.harvard.edu/
Yale:
http://cam.yale.edu/
Stanford:
http://imig.stanford.edu/
UCLA:
http://www.ccim.med.ucla.edu/
Duke:
http://www.dukeintegrativemedicine.org/

Vagy ők neked nem eléggé tudományosak?

eDul 2009.05.23. 09:25:29

@Lord_Valdez:

"Általában véve is az egész bioüzletágnak ez a baja, a definiálatlanság." Viszont nagy előnye az egészségre gyakorolt hatása.

Tetszik a poszt. A méregtelenítés leghatásosabb módja ha nem viszed be őket:-)
Ha már benn van teszi a dolgát a máj..ha egészséges. Ha nem:
www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/HEPA-MERZ_granulatum/719

eDul 2009.05.23. 09:37:59

"Egy mesterséges szín- íz és rostanyagot tartalmazó, tejporból és mesterséges savóból előállított, külön kitenyésztett baktériumokkal tuningolt "barackos joghurt" mennyivel tudományosabb és egészségesebb, mint egy igazi barackból és igazi tejből készült igazi joghurt?"
Ez jó kérdés, kíváncsi lennék, hogy a nagyon tudományosan reklámozott joghurtok mennyi aktiv baktériumot tartalmaznak és mi lesz velük, ha szembekerülnek a gyomorsavval? Szerintem el sem jutnak oda, ahova kellene.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.05.23. 12:07:25

@berciXcore:
Nem attól tudományos valami, hogy szintetikus-e, sőt nem is attól egészséges vagy éppen egészségtelen. Ezek a kategóriák teljesen korrelálatlanok.

Arról van szó, hogy _nincs_különbség_ aközött, hogy egy molekula, hogy jön létre, vagy, hogy mik a prekurzorai. Ha a természetben is megtalálható hurrá, sőt jó, mert akkor csak azt kell kifejleszteni, hogy hogyan lehet kivonni és izolálni, vagy pedig szintetizálni. Igy olcsóbb, mint teljesen új vegyületeket kikísérletezni.

Nem attól mitológia, hogy gyógynövény. Attól az, ahogyan használják egyesek. Csodaszerként mindenre, mindentől függetlenül.
Vegyük pl. a kamillát, gyulladásgátló, nyugtató, véralvadásgátló stb.
Ezek a hatásai és pont. De mindez egyszerre. Nem úgy működik ám, hogy kiválasztom, hogy melyik hatás érvényesüljön belőle. Hiába fáj a torkod és vérzékeny vagy, ezt a kamilla nem veszi figyelembe. Egyszerre hat gyulladásgátlóként és véralvadásgátlóként is.
Emiatt nem lehetséges az univerzális "A Gyógyszer", ellenben a folklórban benne van. A folklór pedig olyan, mint a szex, el lehet vele adni.

Olvastad mit ír a pl.: Yale? Az van oda írva, hogy ők tudományosan vizsgálják. De jelent ez bármivel is többet annál, hogy folynak ilyen irányú kutatások? Nem. Sőt nagyon helyes, ez a dolguk. Egy orvosi egyetemnek kutya kötelessége tudományosan megvizsgálni a terápiás javaslatokat, de mindez nem jelenti azt, hogy azok hatásosnak is fognak bizonyulni. Illetve hírnevükre kevésbé kényes intézményeknél igen, de ez az ún. junk-science. Megmondod, mit szeretnél kihozni és mennyi pénzed van rá és ők "bebizonyítják".

@eDul:
Ez például kóser, mert megmondja, hogy az ammónia kiürítését segíti és nem olyan misztikus fogalmakat használ, mint "méreganyag".
Az külön jó pont (valójában elvárás), hogy gyógyszerkölcsönhatás, mellékhatás: nem ismert. Az áltudományosság egyik tuti ismérve, ha valaki azt írja, hogy gyógyszerkölcsönhatás, mellékhatás "nincs". Ilyet, ha igazat akarunk mondani nem tudunk kijelenteni, mert nem tudjuk végigpróbálni, az összes létező és jövőbeli gyógyszerrel és beteggel.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.06.09. 09:44:14

Az egyik általad linkelt cikkből idézve: "Születésünkkor szervezetünk 70%-át víz teszi ki, a maradékot pedig nyomelemek és ásványi anyagok adják." Tovább nem is olvastam, mert fetrengeni kezdtem a röhögéstől. Magam elé képzeltem a vajúdó anyukából előcsorgó újszülöttet. =)

Erős.Pista 2009.09.24. 09:38:46

@scsaba1: Én számtalan vega ács-állványozót láttam Indiában, akik napi 14 órát dolgoznak énekelve. Szóval nem olyan egyszerű a képlet.
süti beállítások módosítása