A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Oltás és kötés

2009.07.14. 21:42 - Nádori Gergely

Címkék: hülyeség orvoslás tévhit

A Legfelsőbb Bíróság felmentette azokat a szülőket, akik nem voltak hajlandók beadatni gyereküknek a kötelező oltásokat. A bíróság szerint csak távoli veszélye állt fenn a valódi megfertőződésnek, illetve egészségkárosodásnak azzal, hogy a szülők nem adatták be gyermeküknek a 15 hónapos és a 3 éves korban esedékes védőoltásokat.

Vajon milyen alapon jutott erre a következtetésre a nagytiszteletű testület? Az oltások káros hatásával kapcsolatos összeesküvés elmélet elég régi. Eszerint csak a gonosz gyógyszergyárak erőltetik a nekik extraprofitot hozó oltásokat, amik ráadásul még kárt is okoznak a gyerekeknek. A legelterjedtebb elmélet szerint az autizmus függ össze az oltásokkal, ezt az elméletet semmilyen komoly kutatás nem tudta igazolni. Azon túl, hogy az autista esetek száma egyidőben növekedett a kötelező oltások bevezetésével más érv nincs, de ezen kívül azért még nagyon sok más dolog is változott a világban ugyanekkor.

Az oltások megtagadása azonban valós veszélyt jelent. Hollandiában, ahol a legleterjedtebb a kötelező oltások visszautasítása (elsősorban fundamentalista közösségekben) legutóbb 1993-ban tört ki gyermekbénulás járvány, 71-en betegedtek meg, két halott is volt. A járvány elleni harc több mint tízmillió dollárba került. Hiába gondoljuk azt, hogy a poliovírus nem létezik csak azért mert magunk már nem láttunk ilyen betegeket, az nagyon is valóságosan van jelen.

Azok, akik nem adatják be az oltást azzal élnek vissza, hogy mások viszont megteszik ezt. Az oltásoknak valóban van veszélye (bár a betegségnél sokkal kisebb), ezt természetesen senki nem vállalja szívesen. A helyzet az altruizmus klasszikus csapdája, akik nem működnek együtt jobban járnak, de egy idő után az egész rendszert teszik tönkre. Az állatvilágban különféle rendszerek gondoskodnak arról, hogy ne lehessenek potyautasok, a társadalomban a törvényeknek kellene ezt tenniük. Nem csak arról van szó ugyanis, hogy a törvényszegő visszaél azzal a helyzettel és potyautas a rendszerben, ennél nagyob veszélyt jelent a többségre is. Ha ugyanis az oltatlan gyerek megbetegszik, esély van arra, hogy benne a kórokozó megváltozzon, hatástalanná téve a korábbi oltásokat és gyógyszereket is.

Tanárom Koch Sándor a magyar poliovakcina megalkotója egyszer elmesélte nekünk, hogyan vették rá, vállalja el a politikailag kényes megbizatást. Az első megkeresésekre ugyanis, tudva, hogy az esetleges sikertelenséget szabotázsnak minősítenék és akként is büntetnék, visszautasította. Ekkor azonban meghívta magához egy kedves barátja, aki egy budapesti kórház osztályvezetője volt. A főorvos a portán várta, majd együtt indultak fel a szobájába beszélgetni, a folyosón sétálva az orvos mintegy véletlenül benyitott egy ajtón. Tágas terem volt az ajtó mögött tele vastüdőben fekvő gyerekekkel. "Ugye megcsinálod, Sándor?" kérdezte az orvos.

Más szempontból az ügyről itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr561246565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alte trottel 2009.07.15. 16:26:56

Kíváncsi leszek, hogy a kedves szülő, aki nem engedte beoltani gyermekét a "hatástalan" BCG-vel vagy az "életveszélyes" polio elleni vakcinával, kit fog telitorokból üvöltve szidalmazni, ha gyermeke pár év múlva elkapja az antibiotikum-rezisztens TBC bacit egy albán vagy moldáv koldustól az aluljáróban, vagy a gyermekbénulást egy kairói nyaralásból hazatért rokontól.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.07.16. 20:02:43

"Hiába gondoljuk azt, hogy a poliovírus nem létezik csak azért mert magunk már nem láttunk ilyen betegeket, az nagyon is valóságosan van jelen."
Igen, pontosabban kellene fogalmaznunk. Pl. hogy a poliovírus létezik, a poliobetegség nem, de az is csak azért, mert mindenki be van oltva ellene...

Az a vicc, hogy Angliában a kanyaró,rubeóla, mumpsz oltás "szedi az áldozatokat", és csak ott. A világ többi része rejtélyes módon immúnis rá, igaz ott ez a hiedelem nem elterjedt.

melimeli 2009.10.15. 21:57:37

Kicsit más kutatási eredmények:

The history of flu vaccination suggests other reasons to doubt claims that it dramatically reduces mortality.
www.theatlantic.com/doc/print/200911/brownlee-h1n1
süti beállítások módosítása