A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Önhétfogás

2009.11.10. 23:01 - Nádori Gergely

Címkék: bulvár tudomány agy tudat

A neurológia egy izgalmas kérdéséről lesz szó, olyanról, ami azután messzeható filozófiai következményekkel is bír, elsősorban az empirizmus (a világ tapasztalat általi megismerhetősége) egyfajta kritikájaként. A kérdés egyszerű: Miért nem tudjuk magunkat csiklandozni?

Több kutatás is bizonyította, hogy ugyanaz az érintés sokkal kevésbé érződik csiklandósnak, ha magunknak okozzuk, mintha ezt bármi más hozza létre. A kísérletben egy gombot megnyomva csiklandozhatták az ujjukat a kísérleti alanyok, de ugyanezt egy gép is meg tudta tenni. A géppel elért hatást lényegesen csiklandósabbnak érezték. Egy ilyen berendezés felépítése az ábrán látható.

Bár ez még így magában elég Brit tudósok hangulatú, valójában nagyon izgalmas kutatásról van szó. Vegyük hozzá, hogy egyes vizsgálatok szerint a jelenséget nem tapasztaljuk, ha éppen az alvás REM (álmodó) fázisából ébredünk, míg a mélyalvásból keltve (ebből a szempontból) ugyanúgy működünk, mint ébren.

További elemzések azt mutatták ki, hogy amennyiben az érzést önmagunknak okozzuk, az agy érzőkérge sokkal kevésbé jön ingerületbe. Ez alapján azt feltételezik, hogy az agy létrehozza a mozgás várható hatását és ezzel mintegy csökkenti az érzetet. Könnyen belátható, hogy ez miért fontos, hiszen a külső világból származó tapintási érzet (például ha egy mérges pók mászik a nyakunkon) sokkal fontosabb információ és nagyobb szerepet kell kapjon, mint az, hogy járás közben éppen hozzáért a kezünk az oldalunkhoz.

Ez a model nem csak az érzékelésünk erőteljes korlátara mutat rá, hanem további izgalmas gondolkodásra is ösztönöz. Egyes kutatók felvetették, hogy ez a rendszer, ami mindenkiben folyamatosan működik, a skizofrének esetében hibás vagy csökkent működésű. A skizofrénia legfontosabb jellemzője, hogy elszakad egymástól a belső és a külsődlegesen érzékelt világ (ezért nevezik tudathasadásnak), tünetei pedig a hallucinációk és az az érzés, hogy a beteg nem maga irtányítja a tetteit. Az elmélet szerint, ha ez a korábban említett jósló rendszer nem működik, akkor sokkal nehezebb különbséget tenni a magunk okozta és a velünk történő érzetek között, így kialakulhat az az érzés, hogy nem én fogom meg a ceruzát, hanem  megfogatják velem, nem én mondom ki a szavakat, hanem mondatják velem. Annak eldöntése, hogy ez valóban így van-e még további kísérleteket igényel.

Remélem, hogy ilyen keretbe helyezve már kifejezetten izgalmasnak tűnik a kérdés. Ha legközelebb azt a címet látjuk Brit tudósok vizsgálják miért nem tudjuk magunkat csiklandozni érdemes adni egy esélyt a tudósoknak, hátha mégsem olyan hülyék.

A források: egyik, másik

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr151516829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2009.11.15. 09:14:49

Öncsiklandozás nem működik, az önkielégítés viszont igen. Ez legalábbis fura...

the as · http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ 2009.11.15. 09:27:31

de ott is sokkal kevesebb ilyen-olyan hormon keletkezik az emberben, mint egy dugasnal :)

sncf 2009.11.15. 09:28:18

@Pierr Kardán: annak a működése mondjuk jobban hasonlít az öngyilkossághoz

KenSentMe 2009.11.15. 09:35:47

Nekem is az jutott eszembe, hogy sokkal jobban működik az önkielégítés, ha az ember zoknit húz rá.. vagy ha más kezével történik, nem a sajátjával, akkor is sokkal jobb.. "mindig meglep, hogyan állnak össze a világ dolgai".

Joco74 2009.11.15. 09:58:21

Ez az utolsó bekezdés nagyon jó. Tényleg gyakran előfordul, hogy rötyögünk egy brit tudósos cikken.
A bulvár nem jár utána, hogy miért is érdekes, néhány esetben akár jelentős is, az amúgy magában tökéletesen értelmetlennek tűnő kutatás.

wogboy 2009.11.15. 11:18:17

a szájpadlás csiklandós.próbáljátok ki :)

aya_nielsen 2009.11.15. 11:42:10

feküdd el a kezed, úgy tudod csiklandozni magad

Maestro 2009.11.15. 12:46:08

és egyébként még ha nincs is elzsibbadva a kéz, időről időre csiklandóssá válnak olyan felületek a testek, amik normál esetben nem azok, pl ajkak.

Filipposz 2009.11.15. 13:59:41

@Pierr Kardán: Nana! Végeztél erre nézve tudományos vizsgálatokat?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.11.15. 15:23:29

@Filipposz: Phü... Elmondhatom, hogy ... hhhh ... én az imént elvégeztem egy ilyen ... hhh ... kísérletet, és alátámasztom Pierr ... Kardán megfigyelését ... hü ...

:-)))

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.15. 15:28:51

Nagyon de nagyon érdekesek ezek az összefüggések, elsősorban a skizofréniáról írottakra gondolok, társadalmi, politikai szemponból. Már régen mondom, hogy a magyar közösség pszichéje pszchotikussá vált. Ez ugyanazt erősíti. Az, ahogyan az átlag magyar, vagy nagy százalékuk elutasítja a gondolatot, hogy szerepe lehet mind jelenlegi helyzete kialakulásában, mind annak esetleges megváltoztatásában, a föntiek értelmében skizofrén hozzáállás. Ha valamiért látszólag ők felelnek az csak azért lehet az így érvelő sokak szerint, mert külső gonosz erők azt csináltatták velük, ami ahhoz vezetett ami rossz nekik. Nem urai a saját sorsuknak, elutasítják, hogy lehetnének. Megoldás önmagukból nem jöhet, csak mások adhatják meg nekik. Ami persze abszurditás. Így pusztul el az ország. Nem fölébredésről kell már beszélni, hanem ép észre térésről.

Figyelem! Ez nem „off”, hanem nagyonis szervesen kapcsolódó gondolat, a tárgyalt természettutományi megfigyelés társadalomtudományira vetítése.

gitáros 2009.11.15. 15:34:23

@A Nép - Te vagy!:
Kommentedről nekem speciel a monománia jutott eszembe...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.15. 16:19:49

@gitáros:

Nekem meg rólad a bulldog.

Mi lenne, ha valami nem tetszik akkor érveléshez folyamodnál, hogy más is megtudhassa, mi bajod van egyáltalán azok kívül, hogy majd szétvet az állandó gyűlölet. Mi lenne, ha mondanál is valamit, nem csak sértegetéshez folyamodnál? Az nyilvánvaló, hogy az ilyesmi csak téged minősít, de nem értem, hogy kitartó, megátalkodott gyúlölet árasztásod közben magadtól, akármiylen primitív vagy ez nem jut eszedbe. Mi a bajod? van valami ami nem úgy van esetleg ahogy mondtam? Igen? És mi? Hadd tudjuk meg! Esetleg fáj az igazság mert magadat is találva érzed?

korlat 2009.11.15. 16:45:59

@wogboy: nem versz át, az rohadt szar érzés:)

wogboy 2009.11.15. 16:49:05

@korlat: ne baltával csiklandozd :)

vackorbanshee 2009.11.15. 16:58:43

én meg tudom magam csikizni, nem mindig és nem nagyon, de határozottan csikizés. mondjuk én nagyon csikis vagyok alapból, lehet hogy ez az a nem annyira erős érzés, amit a cikk elején említettél:)

Tibiflowing12 2009.11.15. 17:00:54

@sncf: Valaki ott volt a tegnap esti Feldmár előadáson? ;)

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2009.11.15. 17:10:18

Most nem azért, de egyszer utaztunk valahova a haverom családjával egy Mitsubishi Space Wagonban, amikor a leghátsó ülésekről a húga vihogását hallottuk. Meg is kérdeztük, hogy mit csinál, mire közölte, hogy "Csikizem magamat.". Szóval van, aki tudja magát csiklandozni.

YOJIKA · http://www.mrns.hu 2010.01.19. 13:00:28

Uglee, nem lehet, hogy a csaj skizofrén?

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.04.22. 23:06:00

Jelentem, én meg tudom magam csikizni. A talpamon. Nemegyszer volt már hogy egy szúnyog megcsípett ott és hát nem volt vicces hogy nem tudtam vakarózni, vagy a viszketéstől őrültem meg, vagy a csikisségtől...
süti beállítások módosítása