Több mint két éve írtam itt a blogon a lúgosítás nevű áltudományos elméletről. Sokan szóltak hozzá pro és kontra egyaránt. Akkor úgy gondoltam, többet erről a témáról nem fogok írni. A minap azonban a kezembe került egy palack Sport pH>10 lúgos víz. 350 forintért vettem fél litert belőle egy büfében. A csomagolás nagyon meggyőző, súlyzó formájú a palack, de még izgalmasabb, amit a címkén olvashatunk:
Sport pH>10 szénsavmentes lúgos víz
lúgosító, immunrendszer erősítő,
sejtvédő hatású
speciálisan kezelt
11.000 éves Főnix ásványvíz
Funkcionális víz
Kalóriamentes természetes energia!
Már ez is elég tömény hülyeség, de a részletes leírás még több jóval kecsegtet:
Módosított molekulaszerkezetének köszönhetően nem képez sókat a szervezetben. Magas negatív elektrontartalmát a gyomorsav nem tudja teljes mértékben közömbösíteni és így a véráramba bejutva segítheti a szervezet sav-lúg egyensúlyban tartását. Ajánlott mindennapos fogyasztása sportolóknak, izmok savasodásának megakadályozására, gyomorégés esetén, másnaposság okozta következmények enyhítésére, beteg szervezetek lúgosítására.
Aki nem bukott meg a középiskolában biológiából és kémiából, annak tudnia kell, hogy ennek a szövegnek semmi értelme. Tipikus rakománykultusz-tudomány használja azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket a tudomány, de a valódi értelmük nélkül.
Természetesen lehetséges, hogy csak én nem értettem meg, miről van szó pontosan. Ezért azután írtam a gyártó e-mail címére, hiszen honlapjukon is szerepel, hogy várják a kérdéseket. November 4-én a következő levelet küldtem nekik:
Tisztelt Aquavip,
Nagy örömmel és érdeklődéssel vásároltam egy kis üvegnyit termékükből
a Sport pH>10 szénsavmentes lúgos vízből.
Elolvasva a terméken írta lenne pár kérdésem azzal kapcsolatban:
1. Pontosan mit jelent a módosított molekulaszerkezet? Milyen formában módosul a vízmolekulák szerkezete? Mit jelent az, hogy nem képez sókat a szervezetben? A felirat szerint tartalmaz karbonát ionokat. Miként módosul ezek molekulaszerkezete, hogy ne képezzenek sókat?
2. Mit takar pontosan a magas negatív elektrontartalom? Nem kell attól tartanom, hogy víz esetleg megráz? (Milyenek a nem negatív elektronok?) Mi köze van az elektrontartalomnak a semlegesítéshez, ami tudtommal sav-bázis folyamat?
3. A gyomorsav mennyisége 100 ml, pH-ja 2, ez a 10-es pH-jú vízből 100 litert tud semlegesíteni. Milyen puffer rendszert tartalmaz a Sport pH>10 víz, ami ilyen nagságrendű pufferhatással rendelkezik?
4. Nem áll fenn a veszélye, hogy a felszívódó víz 7.44-nél nagyobbra növeli a vér pH-ját?
5. Miként fejti ki a hatását az izmok savasodása esetén? Hogyan jut szelektíven az izmokba?
6. Miért jótékony hatású a beteg szervezet lúgosítása? Általában bármilyen betegség esetén hasznos?
7. Azt állítják, hogy a termék immunrendszer erősítő hatású. Ezt az állítást milyen vizsgálatok támasztják alá?
8. Miben jelentkezik a sejtvédő hatás? Milyen sejteket és mitől véd a víz? Milyen vizsgálatok támasztják ezt alá? Védi a rákos sejteket is?
9. Mit takar a speciális kezelés? Ugyanarra utal, mint a korábban említett molekulaszerkezet módosítás?
10. Mit jelent, hogy a víz 11 000 éves? A vízmolekulák keletkeztek ennyi idővel ezelőtt, vagy az atomok?
11. Pontosan mit takar a kalóriamentes természetes energia? Milyen formájú energiáról van szó, kémiai, helyzeti vagy mozgási, esetleg az atommagokból felszabadítható nukleáris energiáról?
Tájékoztatásukat előre is köszönöm,
Nádori Gergely
Budapest
Választ még nem kaptam, bár a cég honlapján olyan állítások olvashatók, amik lazán érnének vagy három kémiai Nobel-díjat, csak sajnos publikációk, tudományos cikkek nincsenek sehol. Most döntöttem úgy, hogy ebből elég és írtam mind a Versenyhivatalnak, mind a Fogyasztóvédelemnek, érdekel, ők mit reagálnak.
Nem sokkal ez után jutott el hozzám a Dr. Szalay Füredi Lúgos víz, ami kifejezetten hasonló, de talán még dühítőbb állításokat tesz, mivel kifejezetten a betegségek kezelésére ajánlja magát. A teljes címke itt olvasható. De a honlap még több izgalmat tartogat:
Ha a savszint túl magas, akkor a testünk nem lesz képes a savak kiválasztására és kénytelen elraktározni őket a testszövetekben (zsírszövet – elhízás!). A szervezetünk így fokozatosan kezd elsavasodni és ez különböző tünetekben nyilvánulhat meg. (...)
Felsorolok itt egy pár ilyen tünetet (a lista koránt sem teljes), ezeknél a legtöbb esetben, de nem kizárólagosan, kimutatható az elsavasodás: aphta (szájfekély), allergia, arthritis (izületi gyulladás), arthrosis (izületi kopás), cellulitis (narancsbőr), csontritkulás (osteoporosis), ekcéma, elhízás és ehhez kapcsolódó anyagcserezavar (pl.: cukorbetegség, magas koleszterin szint), fáradtság, fogszuvasodás, immunrendszer bizonyos zavarai, gyomorégés, izomláz, korai öregedés, köröm problémák, nyombélfekély, rák, erős testszag, vérnyomás problémák.
Az elsavasodás legjobb tesztje a reggeli vizelet pH mérése (gyógyszertárban kapható pH indikátor papír). Ha a vizelete pH-ja 7-7,5, akkor ez tökéletes egyensúlyra utal, folytassa az eddigi életmódját bármit is csinált, hiszen jó eredményt ért el. Ha a vizelete pH-ja 5,0-6,0 között van (vagy még alacsonyabb), akkor a szervezete savaktól igyekszik szabadulni és szüksége van jóval több lúgos étel-ital fogyasztására. A „Dr.Szalay Füredi Lúgos” többszörösen szűrt-tisztított, csírátlanított ivóvíz pH-ja 9-es, így a zöldségek-gyümölcsökhöz hasonlóan támogatja az elsavasodott teste egyensúlyi helyzetének a helyreállítását.
Természetesen Dr. Szalaynak is írtam, a következőket:
Tisztelt Füredi lúgos!
nagy érdeklődéssel olvasgattam a honlapjukon közölt információkat és ezek kapcsán pár kérdés fogalmazódott meg bennem. Nagy örömmel venném, ha választ kaphatnék rájuk:
1. Milyen úton kötődik a zsírszövetben a sav? Maga a zsír hidrofób, a savak hidrofilek, mi a kötődés módja?
2. Mekkora a szerepe az elsavasodásnak a fogszuvasodásban és a csontritkulásban? Hogyan viszonyul a korábban ismert okokhoz (Streptococcus fertőzés, menopauza, fluor hiány)?
3. Milyen vizsgálatok bizonyítják a felsorolt betegségek és az elsavasodás kapcsolatát?
4. Amennyiben a felsorolt betegségek oka az elsavasodás, a lúgos víz fogyasztása gyógymódnak tekinthető-e?
5. A szakirodalom 4.6-4.4 értékig tekinti normálisnak a vizelet pH-ját, Önök miért tartják kórosnak a 6-os értéket?
6. Hogyan támogatja a lúgos víz a test egyensúlyát, mikor az a 2-es pH-jú gyomorba jutva azonnal semlegesítődik?
7. Milyen szakképesítéssel rendelkezik a termék névadója Dr. Szalay?
Felvilágosításukat várva, üdvözlettel,
Nádori Gergely
Innen viszont kaptam választ is, íme:
Kedves Gergely!
Örülök, hogy érdeklődik a téma iránt. Ki kell hogy emeljem, hogy az említett víz nem gyógyszer és nem gyógyhatású készítmény, mint ahogy az uborka vagy mazsola (az egyik legnagyobb PRAL indexszel rendelkező étel) sem az, de ettől még támogatják a test pH egyensúlyát.
Ha a téma közelebbről is érdekli többek között ajánlom figyelembe R.Young könyvét „Sick and tired”, ott megtalálja a válaszokat a kérdéseire (pl. a zsír nem más, mint glicerin és szerves sav észter, stb).
Tisztelettel,
Dr. Szalay Viktor Helioland Kft ügyvezető igazgatója
Ugyan a kérdéseimre nem kaptam választ csak egyszerűen a pH csoda szerzőjének egy könyvéhez irányítottak. Rövid kutatás után sikerült kideríteni, hogy Dr. Szalay valóban orvos, homeopata és neurológus.
Pedig még lennének kérdéseim:
Vajon meddig lehet egyértelműen hamis és félrevezető állításokkal eladni termékeket és megtéveszteni az embereket?
Valóban ilyen jól működik az áltudományos halandzsa?
Hogyan számol el korábbi tudásával Dr. Szalay és Dr. Dinya Zoltán (rá a funkcionális víz esetében hivatkoznak, mint aki kimérte annak ma még megmagyarázhatatlan tulajdonságait). Hogyan állíthat ilyeneket egy orvos? Hogyan állíthat ilyeneket a Műszaki Egyetem doktori iskolájának tanára?
Most várom a válaszokat a hivataloktól.
Utolsó kommentek