A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

A kémia tanár bosszúja

2008.07.05. 15:30 - Nádori Gergely

Címkék: szélhámosság orvoslás áltudomány önök kérték

Keveseknek volt kedvenc tárgya a kémia, főleg azok a részei, amikor nem robbantani, hanem számolni kellett. Ennek köszönhetően az átlagember számára van pár olyan szó, ami ismerősen cseng ugyan, de pontosan nem érti, mit is jelent. Az ilyen szavakra aztán egész iparágakat lehet felépíteni, ahogyan történik ez a pH csoda esetében is.

pH csoda (még egy csoda, meg még egy), savtalanítás, lúgosítás (még lúgosítás), méregtelenítés. Öt perc alatt sikerült ennyit találnom a témáról és meg is tudhattam, hogy mi a dolog lényege:

A sejtbiológiai kutatások eredményeként mára nyilvánvalóvá vált, hogy az emberi szervezet alapvető problémája az elsavasodás, emiatt működnek rosszul egyes szerveink, alakulnak ki betegségek, telepszenek meg kórokozók és az elhízásnak is ez az elsődleges oka.
Szemben a gyógyszeripar (-lobbi?) által nyújtott megoldásokkal (ami szinte kivétel nélkül a tüneteket igyekszik [illetve tudja] kezelni), a valódi és tartós megoldás a kóros állapot OKÁNAK a megszüntetése, azaz a SAVTALANÍTÁS (másnéven lúgosítás).

Valamint azt is, hogy

Dr. Young, a modern biológia egyik megalapítója kutatásai során kifejtette, hogy a túlsúlyosság, a kövérség egyik valódi oka az elsavasodás, mivel ez elősegíti a szervezet zsírtermelését.

Mindenkinek ismerősek ezek a kifejezések, hogy sav, lúg meg pH. Talán még azt is tudja, hogy az egyik semlegesíti a másikat. Ha modern biológia megalapítója azt mondja, hogy a bajok oka ennek az egyensúlynak a felborulása, akkor végre megvan a megoldás minden bajra. Különösen nagyszerű, hogy csak arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő lúgos ételeket együk és máris minden rendben lesz.

Mielőtt vad lúgosításba kezdenénk, először idézzük fel újra, hogy mi is az a pH: A pH egy vizes oldat H3O+ ion koncentrációjának mértéke. Pontosabban (akik nagyon nem szerették a kémiát, most ne figyeljenek) a H3O+ ionok mol/dm3-ben vett koncentrációjának negatív tízes alapú logaritmusa. Minden vizes oldatban vannak H3O+ és OH- ionok, alapesetben ugyanolyan mennyiségben (10-7 mol/dm3 koncentrációban), ilyenkor nevezzük az oldatot semlegesnek, a pH-ja tehát 7. Ha valamiért a H3O+ ionokból lesz több (leginkább azért mert rakunk bele), akkor az oldat savas és a pH-ja kisebb 7-nél. Ha OH- ionból van több, akkor lúgos (a pH-ja 7-nél nagyobb). Első és legfontosabb dolog: a pH-nak csak vizes oldatok esetében van értelme. Az oldatok úgynevezett homogén rendszerek, a sejt például biztosan nem oldat. A második fontos megjegyzendő: a pH skála logaritmikus, tehát két egység között a különbség tízszeres. Ahhoz, hogy 3-ról 2-re csökkentsük egy oldat pH-ját meg kell tízszereznünk a H3O+ ionok koncentrációját benne.

Az emberi testben a különböző részeknek más és más a kémhatása. A vérplazma pH-ja például egy nagyon szűk tartományban 7,35 és 7,45 között ingadozhat csak (azaz nagyon-nagyon enyhén lúgos). A vizeleté 4,5 és 8 közt változhat, hiszen a vese egyik legfontosabb funkciója pontosan az, hogy fenntartsa a vér állandó kémhatását, tehát a felesleges ionok itt távoznak. A hüvely elég savas (3,8-4,5) elsősorban azért, mert ez kifejezetten előnytelen környezet a kórokozó baktériumok számára. A hímivarsejtek ezzel szemben a kissé lúgos 8 körüli pH-t szeretik. Látható tehát, hogy az emberi szervezetben vannak savasabb és lúgosabb helyek, annak megfelelően, hogy ott éppen mire van szükség.

A szervezet legsavasabb része (ezt mindenki tudja, aki hányt már életében) a gyomor. A fehérjék bontásához ugyanis nagyon savas környezet kell, itt ennek megfelelően a pH-ja 1,5 körüli. Mikor a gyomortartalom a vékonybélbe ér, a bélnedv gondoskodik arról, hogy semlegesítse ezt. A bejutó táplálék tehát rögtön egy durván savas közegbe kerül, olyannyira, hogy a táplálék pH-jának a gyomortartalomra szinte semmi hatása nincs. Durván lúgos anyagokkal (pl. szóda-bikarbóna) csökkenthető ez a kémhatás kicsit, de ahhoz, hogy ennek tartós és lényeges hatása legyen, óránként és lapátszám kéne enni belőle. Hacsak valakinek nem áll le a veseműködése, a vér kémhatása egy nagyon szűk tartományban marad, hiszen ezért van vesénk. Ha a vér kémahatás 7,3-ra csökken, az már halálos lehet. A bevitt táplálék változtathatja a vizelet kémhatását, de mást nem nagyon.

A pH csodáról írottakban külön felhívnám a figyelmet arra, hogy hosszas fejezetek szólnak az egyes ételek pl. húsok, kenyér kémhatásáról, miközben korábban már leszögeztük, hogy a pH-nak csak vizes oldatokban van értelme.

Érdemes egy kicsit utánanézni a tudományos keresők segítségével is annak, hogy mit írnak a szaklapok a pH csodáról. Én nem találtam semmit, ami arra utal, hogy a kiváló elmélet annyira tudománytalan, hogy még a cáfolatával sem foglalkoznak (szemben a homeopátiával vagy az akupuntúrával, ami számtalan tudományos vizsgálat tárgyát képezte). Dr. Robert Young a modern biológia egyik megalapítója még soha nem publikált semmilyen tudományos szaklapban, viszont kuruzslásért már helyezték vád alá (az ügy vádalkuval végződött).

Azt is tanulságos megnézni, hogy milyen problémákra javallják hívei a lúgosítást megoldásként: elhízás, fejfájás, depresszió, fáradékonyság, allergia, cukorbetegség. Jobbára olyan bajok, amiknek egyfelől szubjektív a megítélése (mennyire fáj éppen a fejem) és nagy a pszichoszomatikus komponense. Jellegzetesen ezek a betegségek az ilyen-olyan áltudományos gyógymódok vadászterületei, tüdőgyulladás esetében valahogy mindenki a penicilinnél marad. A csodát a rák megelőzésére és gyógyítására is ajánlják, ami szerintem kifejezetten aljas dolog.

Mi a (nem igazán szeretett) kémia tanár bosszúja? Hogy könnyedén eszünk meg bármilyen tudományosnak hangzó maszlagot.

 

A bejegyzés ötletét egy kedves olvasónak köszönhetjük, ezért került a címkék közé az Önök kérték is.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr93554600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Segítség! Besavanyodtam! Avagy: testünk sav-bázis egyensúlya 2009.07.28. 10:02:43

Volt az életemnek olyan boldog korszaka, mikor semmit nem tudtam arról, hogy a testem a savak valóságos fertőjében tocsog, ami előbb vagy utóbb a halálomat okozza. Nem hallottam még a savtalanításról, a lúgosításról, a sav-bázis egyen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.09. 20:11:13

Bocs, nem megy, a blogmotor okosabb akar lenni es felulbiral.
A linket ugy todo elerni, hogy a _(author)-ral vegzodoen kezzel bemasolod a bongeszodbe.
Vagy hasznalod a megadott linket es kapott robet young-ok listajan alulrol az otodiket valasztod, az a mi emberunk.

Nana 2008.07.09. 21:09:14

Kedves Tudós Urak! ( A jószándékú, tanulni vágyó
Kaky kivételével!)

MIRŐL BESZÉLTEK, AMÍG NEM OLVASTÁTOK EL A KÖNYVET AMIRŐL VITATKOZTOK????????

RbLc:
"Amúgy hallatlan, hogy olyan dolgokról mondasz állásfoglalást (mit gondolnak a kutatók), aminek utána sem olvastál, nem is tanultál róla. Tudod, ezek a balfaszok az életük jelentős részét arra áldozzák, hogy kutassanak, keressék a magyarázatokat, összefüggéseket. Pedig tényleg, csak elég lenne a google-be beírni, hogy savasítás, és máris megkapnánk a válaszokat."

Köszi értem, hogy nálad ez a stílus nem a leminősítés, inkább a dicséret kategóriája. Azt hogy mit olvastam és mit nem Te honnan tudod????
Kezd azaz érzésem lenni, hogy Ti magyar tudósok, mint felsőbbrendű faj lenézitek a többi nemzet tudósait, főleg az amerikai kutatásokat, merthogy amiből én tanultam az főleg a Loma Linda egyetem könyveiből áll össze.
Tamás 55:
Kicsit elszomorít az is, hogy bár idézem magam
"mert a bennünk lévő kis mikroorganizmusok, akik az elhalt sejtek eltakarításáért felelősek (szén-ciklus) a savas bélnyálkahártyán elszaporodnak, és nagyon súlyos problémákat idézhetnek elő - pl. Candidiázis, ami nemcsak a felszívódás, de egy rakás más tünet miatt is problémás."
Nos nem állítottam, hogy a Candiada a gyomorban szaporodna, hanem a béltraktust említettem, ezért okozhat az elszaporodásuk felszívódási problémát. Ha már idézel, legalább korrekten tedd!!!! Egyébként javasolnám, hogy olvass mást is mint Remer & Manz-ot hátha nem ők a világmegváltók az emésztés terén.

Végül utolsó hozzászólásom: a táplálékok pH értékének mérésére a tesztcsíkon kívül, van konkrét gép is, aminek sajnos még nem volt időm utánajárni, de valahol a Váci 140. körül kapható egy boltban 11.000-12.000 Ft az értéke.
Tamás 55
-------1. Tudja valaki konkretan, hogy milyen mertekben savasit illetve lugosit egy adott taplalek?
Lásd. Ph Csoda 79-80 és 84. oldal
Ha a kezedbe vetted volna könyvet nem kérdeznéd

2. Pontosan mi az aminek a pH-ja változik? A ver pH-ja ugye nem valtozik a taplalek hatasara, mivel a ver kozvetit az emesztorendszer es a szovetek kozott, a szovetek es szovetkozti allomany pH-ja sem valtozik. Akkor minek a pH-jarol beszelunk?
Lásd pH Csoda 2 fejezet 14-17 oldalig

3. Hogyan valtozik a pH, szamokkal kifejezve?
A savasító anyagok semlegesítésére a vér kétszer annyi lugosító anyagot használ fel, de - őszintén bevallom az arányokat - hogy ez a bevitt táplálék gramm és beépült kalcium vagy magnézium tekintetében mennyi nem tudom.

4. Ki es hogyan merte meg? Hol vannak a meresi eredmenyek publikalva?
Hogy a szervezet melyik pontján milyen erősségű savas vagy lugos közegre van szükség, ezt még nem olvastam sehol sem, csak annyit, hogy enyhe vagy erős savas vagy lugos esetleg semleges közeg szükségeltetik. Számomra ez azt mutatja, hogy mégis csak valahogy bekalibrálják... Egyébként a közegek milyenségéről már a gimnáziumi biológia tankönyv is ír!!!!

5. Miert a "lugos" a jo es a "savas" a rossz?
- Erről pont Te írsz a legtöbbet, amint közlöd, hogy a vér pH-ja a 7,365-ös lugos gémhatású, és ennek megőrzéséért mindent elkövet a szervezet. Mit nem értesz ezen, ha a lugos nem jó akkor a szervezet rossz úton járna?????

6. Miert nem aggodik senki, hogy tul lugos lesz?
A civilizált kaja főleg savas élelmiszereket tartalmaz, hiszen a főzéssel az amúgy lúgos zöldségek kémhatása ismegváltozik más-más arányban. Azoknak a természeti népeknek ( főleg nyers növényi ételeken élőknek) akik esküszöm tudatlanul is bölcsebbek mint a fejlett Európa összes tudósa, minek kellene aggódniuk: van kellő energiájuk, hosszú ideig élnek, hosszú ideig nemzőképesek, nincsenek civilizációs betegségeik, fertőzők is csak akkor, ha mi a civilizált istenek közéjük megyünk.

Egyébként a közkedvelt Dr. Robert Young is közöl egy táblázatot a mért értékekről. A csirkére - igaz nem írja, hogy melyik részéről van szó - -18 és -20 közötti értéket ír.
További jó csontrágást kívánok, és döbbenetesnek tartom, hogy a vércsoport szerinti diétára jobban bólogattok, mint a lugosító étrendre. Egyébként nem vagyok az Új biológia MLM rendszer tagja, se semmilyen más hálózaté, de aki kéri szívesen elküldöm tamás 55-nek, RbLc-nak vagy akár szil 5-nek kölcsönbe a pH csoda, A nyers étel csodája, esetleg Dr. Howell: Enzim táplálkozás című könyveit.

Tudjátok én biztosan sok olyan dolgot nem tudok, amit Ti tanultatok. Szakmai tudásotok megkérdőjelezhetetlen egy bizonyos szempontból. A nyitottság és a befogadóképesség hiánya, valamint a másodkézből szerzett információ készpénzként kezelése azonban azt gondolom, hogy bármilyen diplomával rendelkező ember fejlődését meggátolja.
Az alázat hiánya nemcsak szakmai kapcsolatokban, de a személyes életben is a magányra, a "megnemértettségre" és a megrekedésre predesztinál.
Én szeretnék másmilyen ember lenni, és amit láttam nálatok tükröt tartott elém, hogy milyen ne legyek. És ezért hálás vagyok nektek, és annak aki úgy alakította, hogy rátaláljak erre a blogra.
Az emésztőrendszertől és a pH értéktől függetlenül a fent említett problémák alakítják igazán az ember jellemét, és ez sokkal fontosabb, mint bármi más ebben az életben.

Sajnos én nem rendelkezem a "röviden és célratörően fogalmazz" tulajdonságával, ami most is megmutatkozott.
Többet nem fogok írni, mert úgy érzem ismét elkapott az internet nagy kígyója és elveszi azoktól a produktív folyamatoktól az időt, amit jóval fontosabbnak tartok.

Minden jót TUDÓSOK, üdv: Nana

nyari mikulas (törölt) 2008.07.09. 21:43:33

Nana:
nem csak, nem elsosorban egy konyvrol, hanem egy altudomanyos elmeletrol beszelgetunk. A tudomany nem olyan mint a vallas, hogy van egy szent konyv.

A kandidarol a savas belnyalkahartyan valo szaporodast irtad, mivel a belrendszerben csak a gyomor nyalkahartyasa savas, a tobbi nem, ezert arra valaszoltam.

1. irnal par peldat mi milyen mertekben savasit-lugosit?
2. megornad, minek a pH-ja valtozik?
3. ez butasag, egy egysegnyi savhoz pontosan egy egysegnyi lug kell, ez gimis kemiabol is egyest erdemel!
4. tehat ezt sem tudod, ez is zavaros, hiaba olvastad a szent konyvet.
5. ver pH-ja nagyon enyhen lugos, kozel semleges.
A 7.35-7.45 tartomanybol barmelyik iranyba valo elteres nagyon veszelyes, a lugos iranyu elteres epp annyira, mint a savas iranyba.
6. Nem igaz amit az etelek savassagarol irnak, azok az etelek nem savasak, nem savasitanak illetve lugosak vagy lugositanak, es a fozes nem valtoztatja meg a pH-t.

Young a csirkerol kozol valami merest ami -18 es -20 kozotti... ez hogyan vonatkoztathato az emberre? (Ugye a csirke nem ellosallat, egeszen mast eszik, mint az ember, van zuzaja stb).
Nem nevetseges erre hivatkozni amikor az emberrol van szo?

nyari mikulas (törölt) 2008.07.09. 21:47:33

u.i.: a pH csoda konyv erdekelne, mivel itt felenk nem kaphato magyarul (en egy amerikai egyetemen vagyok kutato).

Ha a hozzaszolas fejleceben a nevemre boksz, ott az email cimem, csak ird be, a leveled belsejebe, hogy hova valaszoljak, mert en nem fogom latni a te cimedet.

kaky 2008.07.10. 01:11:01

tamas55:

Mester ugye a gyógyszerkutatáshoz semmi közöd? :D Nem basznám agyon azokat amúgy, így mindegyiket magamhoz ölelném és megszeretgetném de tényleg! :D

Nyílván van olyan gyógyszer amire szükség van, ha beütött a krakk, vagy műtéteknél bizonyos készítmények, de sztem ami a gyógyszertárakban van nagy része szemét. Ott erről, hogy vélekednek az emberek? Orvosi berkekben mi a helyzet?

Egyébként írhatnál akkor már az elhízásról is valamit, mi a helyzet pl. ott ahol te vagy, Super Size Me filmet nyílván láttad elég elgondolkodtató nem is a 30 napos étrendje a srácnak, hanem az amit az orvosok mondanak közben.

Még egy megjegyzés, írtad azt, hogy a hús nem mondhatjuk hogy savasít a zöldség meg nem mondhatjuk hogy lúgosít, akkor miért van az hogy nem lehet egyiket sem eltolni vagy is te nem javasolnád, már úgy értem hogy a másik irányába. Itt azért még is lehet valami logika, hogy kiegyenlítik egymást nem? Persze erre sincs mérés konkrét adat főleg olyan amire te gondolsz.

Ja amúgy meg ne égess már, hogy angolul nem tudnád elolvasni? Kint vagy amcsiban, de magyart olvasnál? Úristen ez egy amerikai kutatótól gáááááááááááááázz!!! :D Nyílván gondolom veszed a poént! De tényleg gáz, mi a halálnak neked a magyar? :D

Ja még valami, miért zárják ki azokat az embereket az orvosi kamarából akik természetes alapanyagú dolgokra fektetnék a hangsúlyt, vagy pedig nem csak a gyógyszereket népszerűsítenék?

nyari mikulas (törölt) 2008.07.10. 02:41:35

Kaky mester: alapkutato vagyok egyetemi allason, es a genek mukodesenek a szabalyozasa a teruletem, semmi koze az egeszsegugyhoz (kozvetlenul nincs). Esetleg valaki mas majd a mi eredmenyeink alapjan kitalal valamit ami gyogyaszati vagy haszonnal jar, mi csak kivancsisagbol kutatunk es igy elegge elfogulatlanul.

Gyogyszerek: mivel itt draga az orvosi elletas es a gyogyszer is, csak akkor nyulnak hozza, ha tenyleg kell.
De mivel jo az orvosi ellatas, szerintem itt jobban biznak benne, mint otthon.

Elhizas: van. Erdekes modon foleg a szegenyebbek kozott.
Ugyanakkor nagyon nagy sprotkultusz is van, rengetegen futnak, bringaznak, kenuznak... evezosok is vagyunk paran, a mi korosztalyunkban szerintem tobben, mint otthon.

Az az igazsag, hogy nem lattam a super size me-t bar hallottam rola eleget.

Magyarul sokkal gyorsabban olvasok, es az az igazsag, hogy meg egy konyv megvetelevel sem vagyok hajlando altudomany tamogatni....

Szerintem azt zarjak ki a kamarabol, aki bizonyitatlan eljarast vagy szert hasznal, fuggetlenul annak eredetetol.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.07.10. 07:52:37

Nana:

"Köszi értem, hogy nálad ez a stílus nem a leminősítés, inkább a dicséret kategóriája."

Látod, nálad csak ez a két véglet létezik. Nem mondtam, hogy dicséret. Tök semleges volt. Egyszerűen csak nem volt energiám hosszabb szöveghez. De ha valami nem pozitív, akkor az már rögtön negatív.
Ez jellemzi az egész vitát is. Ha azt mondjuk, hogy JÓ A ZÖLDSÉGEVÉS, csak a MAGYARÁZAT NEM STIMMEL. Akkor ezt már rögtön úgy interpretálod, hogy mi minden ellen vagyunk, ami jó.

"Azt hogy mit olvastam és mit nem Te honnan tudod????"

A kérdéseidből és az okfejtéseidből világosan látszik.
(Egyébként csak a te saját kérdésedet tettem fel neked...persze ha te kérdezed a könyvvel kapcsolatban, akkor az oké. Ha én a tudományos munkákkal kapcsolatban, akkor az már rágalom.)

"Kezd azaz érzésem lenni, hogy Ti magyar tudósok, mint felsőbbrendű faj lenézitek a többi nemzet tudósait, főleg az amerikai kutatásokat, merthogy amiből én tanultam az főleg a Loma Linda egyetem könyveiből áll össze."

No itt egy újabb bizonyíték, hogy lövésed sincs arról, hogy működik a tudományos élet. A tudományos világban nincsenek országok. Laborok vannak, kutatóhelyek. Ezek publikálnak, és szinte mindenki használja mindenki eredményeit, ötleteit a további kutatásokhoz. Nem néz le senki semmit. (Nemzetközi) szakmai fórumok, konferenciák, kongresszusok vannak. Tanulunk egymástól, (konstruktív) kritikát gyakorlunk egymás felé. De mind egy rendszerben dolgozunk.

kaky 2008.07.10. 12:48:25

tamas55:

Torrenten nézted már a könyvet! :) Az ingyé lenne! Persze nyilván nem akarod, de nem baj.

Érdekelne, pár dolog a génekkel kapcsolatosan és valószínűleg te tudod is rá a választ.

1. Miért dominánsabb ember a barna szemű? (nem kifejetten fekete bőrű embereke gondolok itt, de úgy tudom azok is dominánsabbak) Mert azt olvastam ha egy párnak gyereke lesz és az egyik csak barna szemű annak a génjei dominálnak inkább, ennek mik az okai? És mekkora mértékű lehet ez a dominancia?

2. Vércsoportokra vissza térve létezik ott is dominancia? Tehát mondjuk vannak vércsoportok amik meghatározóbbak mint a többi pl 0-asra gondolok.

3. Miért van az, hogy fiú inkább az anya génjeit örökli a lány pedig az apáét? Legalább is döntő többségben én így tapasztalom. Ezt értem külsőre és belső dolgokra is.

4. Valamint utoljára tényleg fekete lehetett az első ember? Olvastam már erről láttam dokumentum filmeket is és azt kell mondjam számomra igen is elképzelhető, hogy az volt főleg ha az egyenlítő környékén alakult ki először élet. Erre te mit mondasz?

kaky 2008.07.10. 12:50:31

Negyediknél helyesbítés, az élet kialakulását úgy értem, hogy az első homo sapiensek.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.10. 14:31:16

Nalunk a torrent le van tiltva... az itthoni kabeles szolgaltatonal is, ha inditom, lefagy a halozat, teljes aramtalanitas kell... Ha Te le tudod szedni es felrakni valahova, letolteni tudok.

1. szemszin en.wikipedia.org/wiki/Eye_color
Ez jopofa, jatszhatsz vele (modell, ha ket gen hatarozza meg a szem szinet, iagazbol tobb, eleg bonyolult): www.athro.com/evo/inherit.html

2. Ez egyszeru. Egyetlen gen, aminek egyik peldanyat az apatol, a masikat az anyatol kapod.
Lehet A, B vagy 0 mind a ketto. Az A gen egy A- feherjet kodol, a B gen egy B feherjet. Ha A jelen van, akkor a vercsoprt A, ha B jelen van akkor B, ha moindketto jelen van akkor AB.
A 0 nem kodol feherjet. Akkor sem A sem B nincsen.
Az A es a B dominans a 0 folott (az egyik gen A-t kodol a masik semmit az eredmeny A)
Az A es B kodominans, azaz ha mindketto jelen van, akkor AB.
Lehetosegek:
ket gen - eredmeny
00 - 0
A0 - A
AA - A
B0 - B
BB - B
AB - AB

3. Nem igy van, az Y kromoszoman levo geneket csak az apatol oroklik (es csak a fiuk), a tobbi kromoszomat fele-fele aranyban apatol es anyatol.
Az, hogy hogy nez ki es hogyan viselkedik egy ember, azt a neme nagymertekben befolyasolja, ezt latod.

4. Passz. En is olvastam errol, elegge elfogadott a biologiaban, hogy az emberiseg Afrikabol szarmazik, de az elkerulte a figyelmemet, ha van ilyen adat, hogy mi volt az osi borszin...

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.07.10. 15:11:29

Az ősi bőrszínről egy-két éve láttam egy nagyon jó tanulmányt (talán az élet és tudományban is megjelent). Nem emlékszem a szövegre (most nagyon nincs időm előásni), de valami olyasmi rémlik, hogy a mai "fekete" az sokkal később alakult ki. Illetve hogy az egyes afrikai - gyakran egymás mellett lakó - törzsek nem egy korszakban jelentek meg az adott területeken. És a bőrszín is később idomult egymáshoz. Főleg környezeti hatásra.

Ha lesz időm, előkotrom...vagy megkérjük a bloggazdát, hogy írjon róla egy cikket. ... esetleg kevésbé provokatívat. =)

kaky 2008.07.10. 21:42:15

tamas55:

Köszi! Jók a linkek! :D Én amúgy ilyen "f.." vagyok mert nekem ilyen elég elembeteg elvárásaim vannak nők terén, nekem számít az, hogy milyen a haja és a szeme. Gyerekem miatt is majd, én mindenképpen barna szemű nőt akarok barna, vagy esetleg sötétbarna hajjal(nyilván fekete sem elvetendő). Az én szemem zöld, és akárhogy variáltam egy barna szemű nővel csak egyetlen egy esetben jött ki de akkor is sötét zöldre az eredmény. Szóval az jött le, hogy a barna szem a domináns legalább is abból amit teszteltem.

Vércsoportra újfent visszatérve, én ABrh negatív vagyok ez a legritkább a világon úgy tudom. Miért ennyire ritka? Azt tudom, hogy az AB vércsoport nem olyan régen létezik, kb 2000 évesnek teszik nyílván ennek is szerepe van ritkaságában. Szóval ha gáz van nekem elég para a véradás! :D Persze reméljük nem kerül ilyenre sor.

Ha valóban Afrikában voltak az első emberek szerintem igen csak nagy a valószínűsége, hogy fekete bőrűek lehettek.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.11. 00:12:54

A szemszin bonyolultabb annal, hogy barna mindig dominans,
de meg ha az lenne is.
Ha a leendo parod ket genke Barna es kek akkor az o szemszine barna (dominans) es az utodok fele kek szemu lesz. ha o Barna es Barna, akkor az osszes utod barna szemu lesz.
Ezt a genetikusok keresztezesi kiserlettel dontik el, a leendo parod szul par gyereket egy kekszemutol, ha a gyerekek mind barna szemuek akkor a parod B/B, ha a gyerekek kozt van kekszemu is, akkor a parod B/k genotipusu.
De mire ezt a kiserletet elvegzed, mar masnak a felesege, mastol vannak gyerekei... ;-)

Szerintem az legyen a parod, akibe igazan szerelmes vagy (ha szerelmes vagy, akkor o a legszebb), es a gyerkeknel meg az a lenyeg, hogy egeszsegesek legyenek...

Vercsoport. Miert ritka az AB -?
Egyfelol a genek eltero gyakorisaga (a B gen ritkabb a tobbinel) masfelol a genetika matematikaja magyarazza.

kaky 2008.07.11. 01:22:56

Komoly! :D Persze ezt a szerelem dolgot értem, de én csak ilyenbe tudok belezúgni, szőkéket nem szerettem sose, szőke kék szem egyáltalán nem motiváló számomra. Barna szem, barna haj még inkább! :D Vagy fekete haj, barna szem az se utolsó! Persze nem etnikumra gondolom! :D

Az állatoknál, hogy van ez a vércsoport? Ott mi a név, vagy egyáltalán hogy van? Ez pl. nagyon érdekelne. Vagy ami még mindig is foglalkoztatott, de sose találtam róla információkat vajon mennyi lehet pl egy gorilla normális vérnyomása szívdobogása egy perc alatt, vagy egy elefánté majomé, oroszlán és satöbbi! :D

Tovább furcsa számomra, hogy olyan állatok aminek nincs tüdeje még is él, jó lehet baromságot beszélek de pl. egy hangya mivel lélegez? Vagy egy tücsök? :D Remélem ezek a kérdések nem haladják meg tudásodat! :D

nyari mikulas (törölt) 2008.07.11. 02:49:36

Allatok vercsoportja - passz
A lexikon segit:
www.chastainvets.info/focus/fs_bloodtype.htm
Kutyaknal nyocfele, macskaknal A, B es AB

Tovabbi adatokat is tankonyben, lexikonban keresnem.

Hangya, tucsok legzese: tracheak, legcsovek halozaak e a testet (biologia oran hianyoztal?)
www.goliathus.cz/en/dictionary/insect

Kivancsi lettem az eletkorodra es hogy milyen iskolakat vegeztel eddig?

kaky 2008.07.11. 21:55:09

tamas55:

Nézd Tamás, ami neked természetes, hogy tudod biológia terén, mert ez a szakterületed az egy "átlagembernek" főleg ilyen téren nem valószínű, hogy természetes.

Nyílván

Műszaki infos vagyok amúgy, tehát nekem meg sok ezzel kapcsolatos dolog az, és nekem is értetlen se..nek tűnik sok ember, akivel találkozom és nyilvánvaló alap dolgokat nem ért.

Biológia egyébként úgy tudom elég sok helyen már 2. után eltűnik az oktatott tantárgyak sorából, nálunk sem volt ez másként sokat felejt az ember, de ilyenekről nem nagyon tanultunk mivel köz. szakközépbe jártam amiket kérdeztem.

Amúgy 26 vagyok, 1 diplomám lesz, de nem célom 4-et csinálni, nem hiszem hogy attól az IQ-m több lenne, lexikális tudásom lehet, de a saját területeimen kívül komolyan nem érdekel sok dolog. Amiket linkelsz persze érdekelnek, meg lehet utána járok a témáknak.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.11. 23:46:19

Igazad van, teny, hogy en nem csak az iskolai orakon tanultam biologiat, hanem ezdeklodesbol szabaidomben is sok ilyen temaju konyvet olvastam.

Ez inkabb a magan erdeklodesem, szakemberkent a biologia problemakorenek egy nagyon szuk szeletevel foglalkozok.

ha idom van szivesen valaszolok, csak azert kerdeztem, ki vagy, mert erdekes volt, hogy egyfelol mennyi biologia kerdes erdekel Teged, masreszt meg, milyen sok a redi gomnaziumi tananyagban szereplo dologgal nem talalkoztal.

Sajnalom, hogy most mar nem negyeves tananyag a biologia... szerintem legalabb annyira fontos az altalanos muveltseghez, mint mondjuk az irodalom (amit szinten nagyon szeretek), vagy a komolyzene (amihez semmi affinitasom nincsen). ;-(

kashmir 2008.07.12. 12:18:38

Tetszik a missziód, de nem biztos, hogy pont ebben a ph elmélet ne lenne igazság. Te írtad, hogy az étel megváltoztatja a vizelet ph-ját. Nos akkor már egy szervet biztos hogy tehermentesít, mert vaslószínűleg nem egyszerű 7.35-ös vérből 5.5-ös vizeletet készítenie a veséknek. A másik érvem gyakorlati és szubjektív: az egyik erősen savasító tevékenység az elmélet szerint az alkoholfogyasztás. És másnaposság esetén milyen élelmiszereket kíván az ember? Ezek mindn lúgosító hatásúak, pedig van köztük olyan mint a kovászos uborka, a citromlé, vagy a szódabikarbóna.
Az pedig, hogy a vér a ph változásokra ilyen érzékeny (7.3-as halálos lehet) két dolgot bizonyít: 1, a ph alapvetően fontos a szervezetben 2, a vér ph-ját biztos stabilizálja a szervezet, hiszen különben meghalnánk - de ez nem jelenti azt, hogy ezt nem egyéb szervek, sejtek, stb. rovására teszi.

andras · http://www.tihanyiandras.hu 2008.07.12. 13:19:57

tamas55 2008.07.09. 17:58:10

kaky legtöbb hozzászólásával és a pH csodával nem értek egyet, a pH csodások minden betegség gógyítását ígérik (szerintem kezdjék egy falu HIV fertőzöttel Afrikában)

engem is megkeresett egy állítólagos orvosuk e-mailben, de semmilyen publikációval nem tudta alátámasztani az állításait, ő is a gyakorlati tapasztalatokról beszélt (amelyek oka ugye lehet egészen más, mint a könyvben leírt elmélet), valószínűleg nem orvos és nincs mögöttük orvos

amit megjegyeznék még, a végén találtál az ételek szervezetre gyakorolt savasító (acidózis) hatásáról tudományos publikációkat (konkrétan Remer adatait és kutatásait, de mások is végeztek hasonlókat) amelyek a pH csoda butaságát cáfolják, de a te kezdeti hozzászólásaidat is, még ha nem is olyan részletet idéztél, amivel ezt elismernéd

(már ha elolvastad a cikkeket, vagy legalább az abstractokat, amelyek címét bemásoltad)

nyari mikulas (törölt) 2008.07.12. 14:29:21

Andras: az etel nem a szervezetet, hanem a vizeletet teszi savasabba. A szervezet pH-ja nem valtozik.
Normalis etellel nem tudsz sem acidozist sem alkalozist eloidezni.

Andras es Kashmir: A ver az ami kozvetit az emesztorendszer es a test tobbi resze kozott.
Ha a ver semleges (7.4 koruli, nagyon stabil pH erteku) akkor a szovetek kozotti nedv is olyan, ha valami aktivan nem valtoztatja meg a pH-t.
En a kovetkezo szervekrol tudom, hogy megvaltoztatjak a pH-t: a vese, a vizelet pH-jat, az emesztomirigyek az emesztonedveket.
Ezek mind a szervezeten "kivuli" pH-t valtoztatnak. A gyomor belsejeben, uregeben, savas a kornyezet, de a gyomor szovetei nem savasak, a beluregben lugos a pH, de maguk a belszovetek es szovetkozti neddv nem az.

andras · http://www.tihanyiandras.hu 2008.07.12. 18:17:33

tamas55 2008.07.12. 14:29:21
Andras: az etel nem a szervezetet, hanem a vizeletet teszi savasabba. A szervezet pH-ja nem valtozik.

- ki állított mást? én nem. én a "az ételek szervezetre gyakorolt savasító (acidózis) hatásáról " írtam, és ez létezik

azt próbáld megérteni, hogy a szervezet pH belső egyensúlyára hatása van az egyes ételeknek, mindamellett, hogy pl a vér pHja természetesen elég stabil

hogy ez így legyen különböző mechanizmusokat működtet a szervezet

tamas55 2008.07.12. 14:29:21
"Normalis etellel nem tudsz sem acidozist sem alkalozist eloidezni."

innentől fogva nem igaz ez, mert eltérően hatnak az ételek a szervezetre a pufferrendszereket eltérő módon terhelve (és ebben a fehérjefogyasztásnak is van szerepe, szintén utána kellene olvasnod)

pont arról van szó az általad is címként idézett cikkekben (de kaky is hivatkozta egy cikkem, ott szintén találhatsz konkrét hivatkozást), hogy az étel hatása a testben nem figyelhető meg mondjuk vér pH szinten, de például a csonttömegre/ásványi anyag tartalomra ennek lehet befolyása, és ez konkrétan ásványi sók vagy bizonyos élelmiszerek bevitelével befolyásolható

/American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 4, 1134-1141, April 2007
More acidic dietary acid-base load is associated with reduced calcaneal broadband ultrasound attenuation in women but not in men: results from the EPIC-Norfolk cohort study

American Society for Nutrition J. Nutr. 138:1349-1354, July 2008
Low Estimates of Dietary Acid Load Are Positively Associated with Bone Ultrasound in Women Older Than 75 Years of Age with a Lifetime Fracture/

andras · http://www.tihanyiandras.hu 2008.07.12. 18:19:44

"tamas55 2008.07.07. 19:43:06
Bizarr, hogy mennyire nem emlekeznek az emberek a kemiara:
Az allati es novenyi feherjek lebontasa soran eppenseggel lugos kemhatasu anyagok keletkeznek."

tamas55 2008.07.12. 14:29:21
"Normalis etellel nem tudsz sem acidozist sem alkalozist eloidezni."

-ez így általánosságban kijelentve alapvetően tévedés, kiragadtál pár mondatot amikor ezt akartad alátámasztani egy másik hozzászólásodban

mert

The acid-base balance in the body is important to bone health and is modifiable by diet. The organic acids that are produced during metabolism and the hepatic oxidation of sulfur-containing amino acids (cysteine and methionine) lower blood pH through increased production of hydrogen ions (5, 6).

Alkaline dietary salts contain the cations (potassium, calcium, and magnesium) and act as buffers for organic acids that have the potential to raise pH. If insufficient levels of buffering capacity are available from alkaline salts, ************mild metabolic acidosis ******** develops, even in healthy persons (5, 7, 8). In healthy persons in whom acid production is increased experimentally, acid production increases more than does renal net acid excretion, so that acid balances become positive (8).

szemét szűrő 2008.07.12. 18:42:29

The suggested mechanism for the negative effect of increased metabolic acidosis on bone is bone resorption. .... Because bone provides a large reservoir of buffering capacity from the content of carbonate and hydroxyapatite salts, mobilization of this reservoir ameliorates acidosis.
(A J of C N, Vol. 85, No. 4, 1134-1141, A 2007)

tehát van étrendi befolyás a szervezet sav-bázis egyensúlyára, és ennek kihatása lehet egészségünkre, néhány téren ez feltételezhető

szemét szűrő 2008.07.12. 18:45:55

tamas55 2008.07.07. 21:38:34
RaZoR: nincs igazad, a lugositas akkor is altudomany, ha nem arusit csodaszert.

A zoldsegfogyasztas jo, de miert kell zoldsegeket beszelni? Nem azert jo a zoldseg, mert lugosit.

- a fentiek nyomán végeztek kutatásokat amelyek némi összefüggést találtak a zöldségfogyasztás, annak "lúgosító" hatása és pl. a csonttömeg megőrzése között, de ennek már te is utána olvashatsz, ez is egy elmélet, és tudományos elmélet, és ez nem csak vizelet pH hatás

az egy személyes véleményed persze lehet, hogy a lúgos-savas szót nem szereted magyarul ilyen szövegkörnyezetben

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.07.12. 19:01:04

kaky,nana, mi lenne hogyha lenne egy olyan kommentetek ami nem hemzseg a logikai fallációktól, félinformációktól, és nem a "de én hiszek benne!" érvelessel van alátámasztva továbbá a fröcsögő gyűlölet is hiányzik belőle.

Képzeld el, én dohányzom, iszom, zsíros kajákat eszem, rendszertelen az alvásciklusom és mégis egészséges vagyok.
De nektek a táplálkozás meg mindenféle biocsodák már lassan hobbinak minősülnének annyit foglalkoztok vele.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.12. 21:27:13

Sajnos ez nem hobbi, hanem már betegség.
A betegségek nemzetközi osztályozásába már hivatalosan is bekerült az a diganozis a többi evészavar mellé, amikor valaki, meggyözhetetlneül, csak " egészséges táplálékokat hajlandoó enni, mimözbnen szépen lassan belebetegszik a dologgba.
A lónak ezen a téren is van másik oldala.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.13. 06:13:48

Andras, menjunk vissza az alapokhoz:

""az ételek szervezetre gyakorolt savasító (acidózis) hatásáról " írtam, és ez létezik""

Mi tortenik a szervezetedben, ha hust eszel? Hol es hogyan valtozik a pH erteke a minek? Konkretan.

A 2008.07.13. 12:52:46

figyelj senki nem fog veled visszamenni az alapokhoz, én biztos nem

az irány megvan amelyben olvasgathatsz, művelődhetsz, hajrá

van egy olyan érzésem, hogy csak kötözködsz, vagy nehezedre esik belátni, hogy tévedtél amikor magabiztosan ám adott témában tájékozatlanul tettél kijelentéseket

erre utal ez is:

"tamas55 2008.07.12. 14:29:21
En a kovetkezo szervekrol tudom, hogy megvaltoztatjak a pH-t: a vese, a vizelet pH-jat, az emesztomirigyek az emesztonedveket. Ezek mind a szervezeten "kivuli" pH-t valtoztatnak. "

a pHt a vese nem "változtatja" a vizelet pHt, hanem kivédi a szervezetben ezt a változást: a hidrogénion konc. növekedését és csökkenését (acidosis, alkalosis a neve) védi ki, de ez már reakció

/erre jók a pufferrendszerek, a légzőközpont (respirációs alkalózis, a széndioxid koncentráció csökkenése jellemzi pl.: akaratlagos hiperventilláció, hoppá már egyel több mint amiről tudsz, és szervezeten belüli :-) ) és a vese/

nyari mikulas (törölt) 2008.07.13. 15:01:37

Fenntartom az allitast, hogy a szervezeten belul a pH ertek nagyon precizen szabalyozott es taplalkozas hatasara nem valtozik jelentosen, nem tolodik el sem savas, sem lugos iranyba.

Erdekes, hogy egy ilyen egyszeru kerdesre nincs szamonkerheto valasz, hogy konkretan minek es konkretan hogyan valtozik a pH erteke a szervezetben a kulonbozo etelek hatasara.

fghghg 2008.07.13. 16:34:05

fenntartom, hogy egyre kevésbé hiszek bármilyen diplomádban, ha képtelen vagy magyar/angol szöveg értelmezésére stb., alapvető élettani folyamatokkal nem vagy látszólag tisztában (tüdő szerepe), olyasmivel vitatkozol, amit én nem állítottam, olyan fogalmak létezését vontad kétségbe, amelyek kétségbevonhatatlanul léteznek, valamint olyan kérdésre kérdezel rá, amelyre a választ az általad bemásolt publikációcímek tartalmi részében megtalálhattad, de az általam bemásolt idézet illetve annak hivatkozásai is tartalmazzák konkrét számokkal, illetve kiváltott hatásokkal

értelmetlen ismételgetned azt a szabályzó folyamatot amit én is felvázoltam illetve a szabályozottság meglétét amit az utóbbi hozzászólásokban senki sem tagadott (ahogy azt sem, hogy kompenzált hatásokról van szó, hiszen pont ez a szabályozás lényege, nem vagy csak extrém esetekben jöhet létre komoly pHváltozás és életveszélyes állapot közvetlenül a táplálkozással összefüggésben míg betegségekkel, akár az emésztőrendszert érintő betegségekkel összefüggésben ugyanez viszonylag könnyedén kialakulhat)

ha van diplomád, akkor a jószándékodban hiszek egyre kevésbé, ebben az esetben vennéd a fáradtságot és belátnád hogy részben tévedetél, vagy érvelni próbálnál, az utolsó 3 hozzászólásodban ennek nyoma sem volt

a harmadik verzió az, hogy kevés az időd, ez az oka amiért nem fejted ki meggyőző érveidet, jóindulattal mondjuk erre tippelek, de a semmire vagy a puszta állításokra és kérdésekre nem fogok már reagálni, időpazarlás

nyari mikulas (törölt) 2008.07.13. 19:29:24

Nem erdekes, hogy van diplomam vagy nincs, folyathatjuk ugy, hogy 8 altalanost vegeztem (valoban vegeztem).
Nem ertem, miert irod, hogy "fenntartod, irtad korabban es valaki vitatta? ;-)
En nem vitatom,ha ugy gondolod, hogy nincs, meghagylak ebben a meggyozodesedbe. A vita targya nem ez.

Jo szandekom? Egyelore nem talaltam meggyozo ervet a pHcsoda, lugositas, savasodas temakoreben.

Lehet, hogy valamit felreertek, ezert kerdezek (es bosszato, hogy nincs valasz:

Konkretan minek es konkretan hogyan valtozik a pH-ja kulonbozo taplalakok elfogyasztasa utan?

Ha jol ertem ez az alapja az egesz elmeletnek.
Amig erre az egyszeru kerdesre nem ismerjuk a valaszt, addig mirol beszelunk?

A "szervezet" az ami "savasodik". Bocs, de ez nekem keves, ez megfoghatatlan, merhetetlen...

Konkretan minek es konkretan hogyan valtozik a pH-ja kulonbozo taplalakok elfogyasztasa utan?

nyari mikulas (törölt) 2008.07.13. 19:41:48

Ha egyeterunk abban, hogy komoly pH valtozas nem jon letre taplalkozas hatasara (extrem mergezesktol eltekintunk), akkor miert irjak, hogy savasodik a szervezet, sav halmozodik fel, es _ez_ a savas korulmenyek kedveznek a korokozoknek es _ez_ a savas kornyezet karos a sajat sejteknek?

Egyetertunk abban, hogy a szervezet belso pH-jai nem valtoznak, nagyon szigoruan szabalyozottak?
En igy gondolom.

Elo atlagos egeszsegi allapotu emberben a szervezet pH-ja sosem savas. Egyetertunk?

hghj 2008.07.13. 19:56:46

azt hiszem nincs miről beszélnünk, egyre inkább egy beszélgetőprogram szintjén kommunikálsz ( www.boborjan.hu/ ), azzal meg beszélgessen aki akar, mint említettem időpazarlás, nem értelmes párbeszéd :-)

hghj 2008.07.13. 19:59:50

tamas55 2008.07.13. 19:41:48
Elo atlagos egeszsegi allapotu emberben a szervezet pH-ja sosem savas. Egyetertunk?

- ezt soha nem is állítotottam, ha elolvastad amit írtam, akkor ezt pontosan tudod

ne a pH csodáról írj, rég nem arról beszélgettél kakyval sem

a kompenzált állapot nem jelenti azt,. hogy nincs kihatása a szervezet egészségére - de konrétan semmi olyan adatot nem találtam ami fertőzésekkel hozná összefüggésbe, és ezt szintén nem állítottam, pusztán azt, hogy létezik mérsékelt metabolikus acidózis és ezt kivédhető

hghj 2008.07.13. 20:03:10

"értelmetlen ismételgetned azt a szabályzó folyamatot amit én is felvázoltam illetve a szabályozottság meglétét amit az utóbbi hozzászólásokban senki sem tagadott (ahogy azt sem, hogy kompenzált hatásokról van szó, hiszen pont ez a szabályozás lényege, nem vagy csak extrém esetekben jöhet létre komoly pHváltozás és életveszélyes állapot közvetlenül a táplálkozással összefüggésben míg betegségekkel, akár az emésztőrendszert érintő betegségekkel összefüggésben ugyanez viszonylag könnyedén kialakulhat)"


és

"van étrendi befolyás a szervezet sav-bázis egyensúlyára, és ennek kihatása lehet egészségünkre, néhány téren feltételezhető, ilyen például a csont ásványi anyag tartalma"

tamas55 2008.07.12. 14:29:21
"Normalis etellel nem tudsz sem acidozist sem alkalozist eloidezni."

pusztán a fokozatot nem érzékeled...

hghj 2008.07.13. 20:06:21

Próbáld az alábbiakat még egyszer értelmezni, hogy olyasmiről vitatkozzunk, amihez közöm van (nemsokára nem vagyok gép előtt, előszedem ezeket, hátha még most erre jársz)

" andras · www.tihanyiandras.hu 2008.07.12. 13:19:57
tamas55 2008.07.09. 17:58:10

kaky legtöbb hozzászólásával és a pH csodával nem értek egyet, a pH csodások minden betegség gógyítását ígérik (szerintem kezdjék egy falu HIV fertőzöttel Afrikában)

engem is megkeresett egy állítólagos orvosuk e-mailben, de semmilyen publikációval nem tudta alátámasztani az állításait, ő is a gyakorlati tapasztalatokról beszélt (amelyek oka ugye lehet egészen más, mint a könyvben leírt elmélet), valószínűleg nem orvos és nincs mögöttük orvos

amit megjegyeznék még, a végén találtál az ételek szervezetre gyakorolt savasító (acidózis) hatásáról tudományos publikációkat (konkrétan Remer adatait és kutatásait, de mások is végeztek hasonlókat) amelyek a pH csoda butaságát cáfolják, de a te kezdeti hozzászólásaidat is, még ha nem is olyan részletet idéztél, amivel ezt elismernéd"

nyari mikulas (törölt) 2008.07.13. 23:39:55

Miert nincs valasz kerdesemre?

Van etrendi befolyas a szervezet sav-bazis egyenulyara, irod. Konkretan megvaltozik a pH erteke valaminek a szervezeten belul? Savasabb vagy lugosabb lesz valami? Mi az aminek a pH-ja valtozik a taplalkozas hatasara? Milyen mertekben?

Igaz, hogy a verplazma pH erteke stabil (7.35-7.45pH erteke kozotti) nagyon szuk tartomanyban szabalyozott?

Igaz, hogy a szovetkozti nedv ezzel egyensulyben van, igy pH erteke ezzel megegyezik?

Igaz, hogy a taplalek a belcsatornabol a verbe kerul es ver szallitja es ekozben a ver pH ertek 7.35 es 7.45 kozott marad?

Igaz, hogy nem csak az egeszseges emberekben, hanem meg a patologikus, betegsegre jellemzo acidozis soran is ebben a tartomanyban van ver es a vele kapcsolatos szovetek pH erteke?

Itt egy erdekes teszt, ahol ellenorizheti mindenki a tudasat es nem csak a helyes valaszt talalja meg, hanem a reszletes magyarazatot is.

Erdekes, itt a 8. problemanal azt irjak, hogy a narancs es paradicsom eztrem adagban torteno fogyasztasa nyoman a pacien verenek pH ertek csokkent, savas iranyba tolodott!

A 9. problema eseten a paciens hiperventillat 15 percig es ezzel a ver pH erteke egy picit lugosabb lett (7.55), ami ajulashoz vezetett.

Annyi igazsagmagva van ennek pH csoda elmeletnek, hogy a taplalek es az aktivitas, legzes stb. megprobalja eltolni a szervezet pH erteket (de nem tudja megvaltoztatni, ha gen az illeto azonnal orvoshoz kerul, sulyos tunetekkel).

Tehat a szervezet pH erteke nem valtozik. Egyetertunk?

Innen folytathatnank, hogy vajon van-e jelentoseg arra torekedni, hogy a vese es tudo stb kevesebbet dolgozzon a pH szinten tartasava, es lehet, hogy kijonne belole valami ertelmesl? De ez nem az az elmelet amit sasvaitok-lugositok hirdetnek.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.13. 23:41:13

Remer nem a szervezet pH-jara, hanem a vizelet pH ertekere gyakorolt hatast merte. Azzal semmi problema nincsen.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.14. 00:26:38

Bocs, most latom, hogy a kettovel feljebbi hoozaszolasbol kimaradt a hiperlink.
Itt potolom: www.biology.arizona.edu/biochemistry/problem_sets/medph/medph.html

Nádori Gergely 2008.07.14. 08:02:05

Azzal én már nem is foglalkoztam, hogy Dr. Young a pleomorfizmusnak is lelkes szszólója. Ez az elmélet, ami az 1910-es években volt utóljára egyáltalán komolyan vehető, azt mondja ki, hogy a kórokozók nem egyféle alakkal rendelkeznek, hanem képesek alakjukat össze-vissza váltogatni. Egy pálcika alakú baktérium átalakulhat spirálissá, egy gömbalakú pedig vírussá. A szélsőségesebb értelmezésben a kórokozók nem is kívülről származnak, hanem csak az emberi test (rossz) működésének eredményei. Ezért is lehet, hogy a rossz táplálkozás mindenféle bakteriális betegségekhez vezet. Ez lenne egyébként az az "új biológia", amiről szó van és ami ellentétben áll az ostoba Pasteur nevű fickó marhaságaival.

Korábban valaki említette, hogy a Dr. címet biztosan nem akárhonnan kapta Young úr. Az igazság az, hogy egy senki által el nem ismert intézménytől való. A legmagasabb komolyan vehető végzetttsége egy college degree biology and business-ből. Ez nem jelent többet, mint egy biológia fakultáció egy magyar középiskolában. Még az amerikai természetgygyászok sem ismerik el Young címeit.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.14. 13:23:56

En irtam Young cimeirol.
Bocs a kiigazitasert, egy ismert intezmenybol van a diplomaja. Az intezmeny ismert, sot hires. Egy ugynevezett diploma-malom, amely par szaz dollaert postan kuld diplomat, doktori fokozatot... Ha csak hat altalanost vegeztel, akkor is vehetsz doktori cimet.

en.wikipedia.org/wiki/Robert_Young_28author

nyari mikulas (törölt) 2008.07.14. 13:26:05

en.wikipedia.org/wiki/Robert_Young_(author)

(az author zarojelben van, de resze a webcimnek, az elozo link hibas)

cvfdssvg 2008.07.14. 18:54:33

tamas55 2008.07.13. 23:39:55

örülök, hogy képes voltál megint ugyanazt leírni két egész hozzászólásban amit én, megengedve nekem hogy picit igazam lehet :-)))

ez is valami, nálad ez maximum ezek szerint

István 2008.07.15. 16:47:05

Nem az étel maga savas, amit megeszel, te :)))
Hanem a lebomlás során okoz savasodást!!
Aranyos vagy :) nézz utána dolgoknak...

szil5 2008.07.15. 17:09:32

MI ? Mennyi ? Hol? Milyen merteku eltolodast okoz?
Eddig csak erre nem jött välasz., ezert ismetlödik kerdes.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.15. 19:41:54

Istvan: hol bomlik le az etel? Mire bomlik? Mibol lesz sav?

Nezek utana, de nem talalom, mindenhol csak az van, hogy a szervezet savasodik, de semmi konkretum.

Itt sokan okosak, lekezelnek engem, de valaszolni egyik sem tud.

István 2008.07.17. 07:38:22

Vaskalapos:
A pH többek között azért nagyon fontos, mert sejtjeink nagyrészt fehérjéből épülnek fel, és minden fontos reakciót szervezetünkben a fehérjék katalizálnak. Ezek a molekulák nagyon érzékenyek, legyen az akár pH ingadozás, vagy hőmérsékletemelkedés!
Valaki példaként hozta a gyomorsavat. Nos, nem a gyomorsavval emésztünk, hanem egy pepszin nevű fehérjebontó enzimmel, a gyomorsav csak szerepet játszik az emésztésben, de a fertőtlenítés az első funkciója!
Nem mondom, hogy ez egy csodaszer, és azt sem, hogy kialakult szervi bajok első számú gyógyítója. Ez egy étrendkiegészítő, amiből ha valaki megiszik napi 1-2 litert, rontani biztosan nem ront az állapotán.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.17. 13:39:05

Ertem en, hogy a pH nagyon fontos, az is mutatja, hogy a szervezet nagyon precizen szabalyozza azt.

Igazad van, a pepszin bintja a feherjeket, de megmered a pepszin aktivitasat, akkor azt talalod, hogy pH 2 kornyeken maximalis az aktivitasa. pH 5-nel es annal lugosabb kozegben aktivitasa nulla.

A gyomorsav valoban elpusztit valamennyi korokozot (es nem korokozot is), de nem mindet, nem fertotlenit.
Mellesleg nem erdekes, hogy a lugositas hivei azt is allitjak, hogy a korokozok a savas kozeget szeretik?

Ha lugossa teszed a gyomrodat, akkor a Te logikad szerint fertozest kaphatsz, es a pepszin meg nem fog mukodni.

Az alapkerdes azonban tovabbra is az, hogy az etkezes befolyasolja-e a "szervezet" nem nem gyomor, es nem a vizelet, hanem a belso szervezet pH erteket, es ha igen, akkor hogyan, mennyire?

nyari mikulas (törölt) 2008.07.17. 13:42:59

Az, hogy valami valoszinuleg nem art (nincs rola komoly, hosszu tavu kontrollalt kiserlet, hogy azt mondhasd, biztosan nem art), az nem komoly erv, hogy penzt adjon erte az ember.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.17. 15:43:21

Ma volt szerencsém a kezembe fogni, egy eredeti csomagolású zöld lugosító port.? magyarországról.
A nevén, a cég nevén és az összetevők angol nyelvű felsorolásán kívül semmi nem található a dobozon. Tudtommal Magyarországon csak olyan áru hozható forgalomba, ami magyarnyelvű tákékoztatót is tartalmaz.
A dobozon sehol egy engedéylezési szám, sem KERMI,se, OETI, se semmilyen. Persze még egy gyártási szám sem.
Ugyan ki az aki ezt a szert ilyen formában engedi forgalmazni.? Valaki beküldhetne egy ilyen dobozt igazán az illetékes hatóságoknak!
Evvel az erővel száriíott teveszart is tehetnék egy dobozba, printelek egy pofás cédulát hozzá és mehet az üzlet.
Hát aki ezt így megmeri enni-inni,az bizony ,na nem bátor, mert az egy nemes szó, hanem buta és felelőtlen. És ez most nem az elvről, mármitn a savasításról szól.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.17. 17:32:33

Összetevői: zöld kamutfű, árpafű, citromfű, kukoricafű, búzafű, áfonyalevél, lucernalevél (alfalfa), pitypanglevél, feketedió-levél, szederlevél, lapulevél, málnalevél, boldolevél, goldenseal levél, papayalevél, eperlevél, rozmaringlevél, szójalecitin, fehérfűz-kéreg, szilfakéreg, fehérmályvagyökér, pau d'arco gyökér, kukoricahaj, béta-karotin, csipkebogyó (rose canina), echinacea, tarackbúza, legyezőfű, zabfű, szójacsíra, kelkáposztalevél, spenótlevél, okra gyümölcs, fejes káposzta, zellergumó, petrezselyemlevél, brokkoli, kurkumagyökér, paradicsom, vízitorma, lucernadzsúsz, borsmentalevél, fodormenta levél, wintergreen levél, zsályalevél, kakukkfűlevél, ásványkeverék, aloeveralevél-koncentrátum.

Használata elején sokan tapasztalnak átmeneti tüneteket. Ezek lehetnek ízületi fájdalmak, nátha jellegű tünetek vagy fejfájás, de ezek enyhék, és max. 1-2 hétig tartanak.

Ezt irjak rola a gyarto weblapjan.

Tenyleg biztos, hogy nem art, aminek ilyen mellekhatasai vannak? A felsorolt novenyek kb fele nem elelmiszernoveny.

Nádori Gergely 2008.07.17. 18:35:42

Ezen növények mindegyike tartalmaz legalább 6-8 olyan anyagot, amik hatással vannak az emberi szervezetre. Kicsit olyan tehát ezt használni, mintha valaki bemenne patikába csukott szemmel felkapkodna 30-40 különféle gyógyszert és egyszerre bevenné. Könnyen lehet, hogy olyan is akadna közte, ami segít a baján. De a többi?

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.17. 21:25:10

Talán választ ad néhány felmerült kérdésre a blogunk. Mint fentebb is már jeleztem, kis kutatást végzett egy kollégánk a savtalanítás témában, amely elolvasható a egeszsegugy.forum.hu oldalon. Még fejlődik. Itt is sokat tanulunk, bár sokszor elterelődik a témáról az eszmecsere... :)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.17. 21:25:21

Gyógyszerész nincs véletlenül a kommentelők között aki
játasabb növényi hatónyagokban?
Szivesen hallanánék egy kis elemzést a hatóanyagokról.
Most hirtelen az a rádioműsor ugrott be amikor pont egy ilyen szakember elemezte az akkori sláger természetgyógyászati bibliát( Maria Treben: Segítség Isten patikájából). A fiataloknak ez biztos nem mond semmit, legaláb 20 éve volt. Én elkezdtem olvasni, de gyorsan letettem, amiikor egy gyógynövényfőzetről azt állította, hogy olyan erős és gyors sebgyógyító hatása van, hogy még egy lőtt sebnek sem látszik a nyoma pár perc múlva.
Ne mondjam, akkoriban pont ilyen meggyőzhetetlen rajongó tábora volt a könyvnek.
A rádiomüsorban tételesen elemezték a javasolt főzeteket, borogatásokat, ivokurákra vakló szereket.
Volt köztük olyan "gyógynövényekből "készült szemgyulladásra ajánlott szer, ami olyan maróhatásu ( savas vegyhatású haha! ) hogy szinte tuti vakságot okoz, ha tényleg a szembe kerül.

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.17. 21:30:48

szil5:

Ez durva lehetett :D

Nem emlékszel véletlenül erre a sebgyógyító főzetre, hogy miből állt?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.17. 21:34:42

Meglőttek?
Nem sajnos nem, de ha legközelebb otthon járok,még lehet, hogy megvan valahol, ez a könyv. Ez legghamarabb szeptemberben lesz, , de ha megtalálom vissztérek rá..

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.17. 21:37:30

Az eredeti posztban szerepel, hogy Dr Young ellen már eljárás is folyt kuruzslás miatt, ami vádalkuval végzödött. Valami forrást tudnál megjelőlni.?
Akkor éppen mivel kuruzsolt a mester?

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.17. 21:43:38

Nem, nem lőttek meg... :)
Csak egyszerűen kíváncsi vagyok az összetevőkre, hogy mi lehet ez a "varázslatos kombinciója" gyógynövényeknek, amelyek ilyen hatást tudnak kiváltani (a szerző szerint). Láttam már ezt a könyvet, de különösebben nem érdekelt soha.

Akkoriban tényleg sokan esküdtek rá, de akkor még kevesebb volt a "szakirodalom" is, így akik bízni akartak valamilyen alternatívában, azok jobban odatömörültek egy-egy ilyen könyvmegjelenés köré.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.17. 22:02:36

Nem akartalak megbánatni a meglöttelekkel, csak viccnek szántam.
Nekem úgy tünik a vakhit ellen a szakirodalom sem használ, sőt,.

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.17. 22:27:56

Nem bántottál meg :D
Amúgy félreérthető volt a bejegyzésem, mert a macsakörmös "szakirodalom " szót az akkor kapható "csodakönyvekre" értettem.

Mivel kevesebb jelent meg belőlük az általad is említett 20 éve, ezért azok jobban elterjedtek, többen olvasták őket és így nagyobb táboruk lett, mint esetleg manapság, amikor bemész egy könyvesboltba, és azt sem tudod, hogy melyikbe lapozz bele, olyan sok van.

Természetesen ezzel nem lehúzni akarom őket, mert tényleg van köztük sok hasznos is, de rengeteget látni olyat, amit komolyan venni vétek lenne, nem hogy olvasni. :P

nyari mikulas (törölt) 2008.07.17. 22:43:58

Szil5:

phdiet.wordpress.com/2008/07/07/ph-miracle-diet-creator-robert-young/

Dr. Young holds retreats where he educates the patrons on the Alkali Diet as well as a live red blood cell examination in an in - depth microscopy seminar. According to the National Council Against Health Quack ( http: / / www. ncahf. org / digest05 / 05 - 14. html#young ) Dr. Robert Young pleaded guilty in 1996 to a misdemeanor charge of attempted medicine without a license. He was promised that the foray would be dismissed if he stayed clear for 18 months.

quackfiles.blogspot.com/2005/04/naturopathic-technique-stirring-bad.html

In 1995, Young, then 43, was arrested in Alpine, Utah, on two felony charges of practicing medicine without a license. He allegedly took blood samples from two women, used the samples to diagnose illnesses and then prescribed one of his products as treatment. In a plea bargain, he copped to a single misdemeanor. Per the agreement, the count was dismissed 18 months later.

In 2001, Young was charged with another felony in Utah when a woman suffering from cancer claimed he analyzed her blood and told her to stop chemotherapy and take his "Super Greens" product instead. Young told the woman that he had cured people suffering from AIDS, the affidavit alleged.

A month later Young was arrested when an undercover agent went to him for a consultation. Young allegedly analyzed her blood and prescribed a liquid diet. A judge ordered Young to stop drawing blood or risk being denied bail.

David Wayment, a Provo, Utah, prosecutor, took the Young case to preliminary trial, but said he lacked enough victims who were angry at Young. "It was clear to me that we couldn't get a conviction," Wayment told me last week. The charges were dropped.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.17. 23:19:10

Köszi, ez azért sokat elmond róla.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.18. 04:30:56

Raneztem az egeszsegugy.forum.hu blogra.

Dobbenetes.

Ez a lugosito kutymasz komoly mereg! Amilyen mellekhatasokat ott leirnak a lugosito keszitmeny kapcsan... es elintezik azzal, hogy ez a "meregtelenites" kiseroje. Ezek mergezesi tunetek!

A gyogyszerek mellekhatasat is igy kene reklamozni, minel rosszabbul van tole a beteg, annal jobban meregtelenedik.

Megall az esz.

Mellekszal: annak a blognak a szerzoje nem a szervezetet, hanem a vizletet probalja semleges pH-ra hozni. Miert jo az, ha vizelet pH-ja semleges...?

Csak abban lehet bizni, hogy Darwin dolgozik a hatterben... ;-(

István 2008.07.18. 07:11:30

Az a baj, hogy ez a topic már annyi valótlanságot állít, és annyira ferdít, hogy nehéz bármit is írni. Sajnos azt veszem észre, hogy hadjárat folyik a termék ellen, és így mint egyszerű felhasználó hiába is hozok észérveket. Nem tisztem a cucc védelme. Egyszerűen csak zavar ez a csipi-csirke stílus. Legalább nézzünk már utána dolgoknak, mielőtt leírunk valamit, könyörgök!

szil5:
Az ÁNTSZ és az OÉTI (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet) által bevizsgált termék.
OÉTI nyilvántartási szám: 2515/2007

A magyar törvények szerint, minden termékhez mellékelni kell magyar nyelvű termékinformációt. Ha ezt valaki elmúlasztja, az szabálysértő. De ez nem a termék hibája. Azért ha a kacsa nem tud úszni, ne a víz legyen már a hülye! Amúgy a termékre valóban nincs ráragasztva, de JÁR hozzá magyar nyelvű tájékoztató. Nézz utána ezeknek a dolgoknak, mielőtt hülyeségeket írkálsz, okoska!

"Tenyleg biztos, hogy nem art, aminek ilyen mellekhatasai vannak?" Vaskalapos:
A Lipobay nevű gyógyszer mellékhatása halál! Nos, ilyen GYÓGYSZERT piacra dobni nem kuruzslás? Kedves kétkedők és hagyományos gyógyászatban hívők. Az elmúlt évben több koleszterin csökkentő gyógyszert és egy antibiotikumot hívtak vissza, mert mellékhatásként 30-40 ember vesztette életét. Mindezt amúgy azért, mert a gyógyszergyártók elérték, hogy a tesztidőszak lecsökkenjen, és hamarabb profitálni lehessen egy termékből. Ez tiszta játszma? És akkor valaki azt írja, hogy a Supergreens-nél nem kér a mellékhatásként előforduló izületi fájdalomból. Én inkább ebből nem kérek.

Vaskapalos: A gyomorsav elsődleges feladata a fertőtlenítés, hidd el nekem. Egyébiránt azt is, hogy nem fogod a savas kémhatását te kiütni a gyomrodnak, bármennyi löttyöt megiszol. + info: ha vette volna valaki a fáradtságot és elolvassa a termékinformációt, ami fenn van a neten is, akkor nagyon sok kérdésre rögtön választ kapott volna.

István 2008.07.18. 07:24:58

jaigen.
nem tudom, hogy ki írta, hogy a méregtelenítés célja, hogy a vizeletet bázikussá, vagy semlegessé tegye. Nem ez a cél. A vizelet és a nyál pH mérése egy teszt lehet csak. De nem cél.
Visszatérve egy kicsit a mellékhatásokra. Ha lázas az ember, akkor milyen tűnetek jelentkeznek? Végtagfájdalom, fáradtság, levertség. És mi is a láz? Nem egy válaszreakció a szervezet részéről? Nem egyfajta "méregtelenítési" folyamat?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.18. 07:59:34

A kezembe fogott doboz olyantól származik, aki forgalmazza is, Megkérdeztem, hogy a müanyag doboz, be van-e még csomagolva esetleg papirdobozba és van -e hozzá használati utasitás. a válasz -: "nem, nincs!, de mehatalálod az iinterneten"
100%-os bizotonság nincs, de minenképpen törekedni kell a legmagasabb elérhető bizotonsági szintre. Igen voltak, vannak, lesznek is gyógyszerek, amik komyoly mellékhatásokat eredményezhetnek egyeseknél.
Mi lenne akkor, hha átugranák eaeket a nagyon komoly vizsgálatokatami ami megelőzi egy ternmék piacra kerülését..
Mivel a gógyszereken szerepel a gyártási szám, azonnal visszahivható, az akkor és ott gyártott gyógyszermennyiség a raktárakból., ha valami probléma van vele. Hogy teszik ezt meg a zöld csodával, ha még azonosító sincs rajta..
Egy kiemelt példát felhozni a gógyszerek ellen úgy általában , ez pont olyan, mint hogy ismertem egy 110 éves bácsit aki dohányzott. Ez még nem bizonyitja, hogy a dohányzás nem káros az egészségre.
Továbbra is azt mondom csak a tudományos vizsgálatotk és a nagyszámok korrekt , mérhető statisztikája mod valamit egy szerről és nem a nagyon szubjektiv saját tapasztalatok.
Továbbra is várjuk a mérési eredmények publikátióját.!!!
A beveszem, mert "marinéninek is használt " nem aj árható út és igenis veszélyeket hordoz magában.!

István 2008.07.18. 08:17:32

A termék nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, ergo az ismerősöd legálisan nem forgalmazhatja. Ez MEGINT ferdítés. A terméket egy tanácsadói hálózaton keresztül lehet rendelni, ahol a rendelő egy részletes átfogó tájékoztatást kap. A termék TARTALMAZZA a termékinformációs füzetet, amiben fel van tüntetve az OÉTI nyilvántartási szám, bivizsgált, adott esetben azonnal visszahívható. Írtam: BEVIZSGÁLT (OÉTI, ÁNTSZ megbízol bennük, vagy nem elég neked az ő szakvéleményük?) Ez az ismerősöm mondta, hogy megtalálod az interneten, pontosan egy olyan "marinénis" eset, amit te magad említettél.
szil5! Hány gyógyszert soroljak fel neked, amit az elmúlt időben visszahívtak? Ne ferdíts! Nem egyetlen kirívó esetet ragadtam ki.
"Mi lenne akkor, hha átugranák eaeket a nagyon komoly vizsgálatokatami ami megelőzi egy ternmék piacra kerülését.."
--- ha elolvastad amit írtam, épp ezt taglaltam fentebb. A gyógyszerlobbi pontosan ezt teszi!

nyari mikulas (törölt) 2008.07.18. 08:32:59

Istvan:
miert higgyek neked, hogy a gyomorsav dolga afertotlenites es nem a pepszin aktivitasanak a biztositasa?
Milyen meresre alapozod ezt?
Teny, hogy a pepszin nem mukodik pH 5 folott.
Teny, hogy vannak korokozok, es nem korokozo mikrobak is (probiotikum) amelyek tulelik a gyomor pH-jat.

Ha a bevitt lugos lotyy mar a gyomorban hatastalanodik, akkor mire jo?

Ha nem a vizelet lugositasa a cel, akkor miert azt merik?
Kerdeztem tobbszor, nem volt valasz: mi egyebet lehet lugosabba tenni taplalkozassal?

A mellekhatasokrol: nem ertem, hogy jon a valaszba, hogy mi a tunete egy betegsegnek? A laz es vegtagfajdalom nem fugg ossze es nem meregtelenedesrol szolnak. Azok a betegseg tunetei. Vagy mergezesi tunetek.

Jelen esetben egeszseges ember megeszik/megiszik valami neovenyi kivonatot es betegsegtunetei lesznek tole. Ez egyszeruen mergezes.

A gyogyszer jo pelda, orulok, hogy hoztad. Latod, meg a szigoru ellenorzes mellett is okozhat problemat egy testidegen hatoanyag a szervezetben. Erre nem az a valasz, hogy ne teszteljuk, hanem nevezzuk el meregtelenedesnek a mellekhatast, hanem az, hogy meg szigorubb teszteket kerunk.
Kritizalod, hogy a gyogyszergyar roviditene a teszt idejet... hat persze. Ha azt latja, hogy az alternativok mindenfele teszt nelkul mergezhetnek.
Mert ugye a lugositokat nem teszteltek.
Es nem is kell hozzajuk orvosi javaslat, recept. szabadon arusithatoak, vasarolhatoak.
A gyogyszerek veszelyesek. Tudjuk. Csak orvos eloirasara vasarolhatod meg oket es az orvos felelosseget vallal.
Mi az ugynok felelossege?

Konkretan mit vizsgalt az OETI es az ANTSZ?
Vizsgalt valamit is?
Taplalekkiegeszitoket nem szokas vizsgalni, csak be kell jelenteni es nyilvantartasba veszik oket.
Ha volt valami vizsgalat, ugyan legy olyan jo, es add meg a hivatkozasat, vagy helyesbits, hogy nem vizsgaltak, csak tudomasul vettek a forgalmazo bejelenteset, hogy ezt arusitja.

Valotlansag es ferdites cimszo alatt, ugy is mint bagoly es vereb, ha erted, mire gondolok.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.18. 08:40:48

Istvan, masodszor irod az OETI es ANTSZ bevizsgalta ezt a csodat.

Biztos vagy benne, hogy vizsgaltak valamit is? Szakvelemenyt adtak? Mi szerepel abban a szakvelemenyben? Konkretan.

Kerlek nezz utana es pontosits, add meg a vizsgalati eredmenyt, vagy vizsgald felul az allaspontodat.

u.i.: nem valszoltal meg, hogy mi az aminek a pH-ja valtozik a szervezetben a taplalkozas vagy kiegeszites hatasara.

csakezértregisztrált 2008.07.18. 10:05:29

A könyvet kiadó, és az OÉTI vizsgálatot kezdeményező cég az MG Európa Kft, korábban a "Just Like Sugar" édesítőszerrel próbálkozott, a GVH vizsgálatáig, ahol kiderült a termék megtévesztően hirdette magáról hogy "100%-ig természetes".

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.18. 10:23:20

Kedves Vaskalapos! Köszi, hogy olvastad a blogot. Ami elkerülte a figyelmedet, hogy eleinte voltak méregtelenítési tünetek, amelyek amúgy az ÖSSZES méregtelenítési eljárás kapcsán megjelennek. Ez olyan értelemben mérgezés, hogy a szervezetben elraktározott méreganyagok kioldódása enyhe rosszullétet okoz(hat). Dehát mérgezzük mi folyamatosan magunkat mindenfélével kis dózisokban az évek folyamán...

A méregtelenítés hasznosságát amúgy szerintem az itt lévők közül senki nem vitatja. Vagy igen?

Ezzel kapcsolatban az a vicces kérdés jutott eszembe, hogy lehet-e vajon gyógyszergyártótól méregtelenítési gyógyszert vásárolni? ;-)

Vizelettel kapcsolatos kérdésedet pedig István megválaszolta.

Nádori Gergely 2008.07.18. 10:36:34

Nekem azért lenne kérdésem a méregtelenítéssel kapcsolatban, mert ez is egy olyan kifejezés, aminek szerintem nem sok tartalma van. A méregtelenítés esetében pontosan milyen anyagokról beszélünk? Mik azok a mérgek (pontosan kémiai szerkezet szerint)? Hol válnak ki, milyen folyamatok révén és azoknak milyen melléktermékei vannak?
Azért is érdekes ez, mert a méreg fogalma elég nehezen megfogható. Az, hogy valaminek milyen a biológiai hatása nagyban függ a dózisától (gondolom, te is hiszel a homeopátiában, nem kell ezt magyaráznom). De függ attól is, hogy milyen egyéb anyagok vannak a szervezetben.
Szóval, ha tudod pontosan, hogy hol és milyen mérgek milyen folyamatok során és milyen dózisban távoznak az ilyen méregtelenítés alkalmával, akkor rülnék a válasznak.

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.18. 11:15:36

Igazad van, a "méregtelenítés" szó alatt rengetegen rengeteg félét gondolnak. :) így tényleg nincs sok tartalma...

Alapvetően a célja a szervezetben felhalmozódott méreganyagok valamilyen módszerrel történő kiürítése, vagy legalábbis csökkentése. Te is tudod, hogy nem lehet egyértelműsíteni, hogy melyek ezek a "méreganyagok" pontosan, ugyanis szinte bármi lehet "méreganyag", amely túlzott mennyiségben kerül be egy emberi szervezetbe. Erre tényleg a legjobb példa a homeopátia, ahol például az alkaloidokat tartalmazó maszlagos nadragulya különböző kivonatait használják nyugtó, görcsoldó, és pupillatágítóként.
Mondjuk tény, hogy ezek olyan kis mennyiségek, hogy nehezen tudna öngyilkos lenni bárki is egy doboz homeopátiás golyócskával... :P

Megpróbálok a napokban összeállítani egy cikket különböző - általában ismertebb - méregtelenítési eljárás folyamatairól, amelyek esetleg célirányosan hatnak és jövök vissza, ha kész.

szil5 2008.07.18. 11:18:51

Emeberek ! Termeszetanyank, vagy a Jo Isten, kinek tetszese szerint ,kialakitotta az emberekben ( is) a tudöt, veset, bört stb.
Ezek a szerveink jo nehany ezer eve muködnek, kivälasztanak, eltävolitjak a szervezetböl ami nem oda valo. Szeles hatarok között tudnak alkalmazkodni az eltavolitando vegyi anyagokhoz, mind minöseget mind mennyiseget illetöen. Ha ez nem igy lenne, mär nem lenne emberiseg. Balga dolog azt hinni, hogy kell nekunk pont most egy zöld csoda, hogy helyreallitsuk a szervezetunk muködeset, egyensulyat.
Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek es nem lesznek betegsegek. Ludosito kuraval, vagy anelkul.
25 eve dolgozom gyakorlo orvoskent. Ezalatt a hosszu idö alatt lefolyt a Dunan mär sok felkapott csodaszer: Ugy tuntek el , ahogy jöttek. Sajnos idönkent sok kart es tragediat hagytak maguk utan. Nem is a közvetlen a rossz hatasuk, hanem a hatästalansaguk es az elhanyagolt orvosi kezelesek miatt. Nem tulzok amikor azt mondom sok beteget lattam emiatt meghalni. Az egyik ismert alternativ taplalkozast es meg nehany mas modszert hirdetö ( sok evvel ezelött törtent a dolog) TV-ben is többször szerplö ferfi szo szerint a kezemben halt meg. Eldobta a gyogyzszereit es helyette ennek a taplalkozasnak szentelte magat. Halala elött sirt ., es azt kerdezte miert nem probaltak erelyesebben megallitani.
Lehet most ezt csöpögös törtenetnek beällitani, de ez sajnos tragedia volt.

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.18. 11:56:22

Én sem állítom, hogy a lugosítás lenne a csodaszer. Csodaszer nem létezik. Mi is inkább saját tapasztaláson keresztül póbáltunk utánajárni a manapság divatos lugosító kúrának.

A máj és vese tényleg azon munkálkodik, hogy a salakanyagoktól megszabaduljon a szervezetünk, viszon ez csak részben sikerül. Ezek az anyagok a zsír-, és kötőszövetben, májban, vesében és az izmokban is lerakódhatnak, és ezek felhalmozódásával egyre kevésbé képes a kiválasztó szervrendszer rendesen tisztítani.

Ekkor jöhet jól valamilyen tisztítókúra, természetesen nem a szélsőséges fajtából, és - véleményem szerint - mindig is orvosi felügyelettel, rálátással. Az pedig, hogy valaki dobja el az addig szedett gyógyszerét, mert a csodaszer majd meggyógyítja, az a páciens részéről a legnagyobb dőreség.

Nádori Gergely 2008.07.18. 12:47:42

Milyen salakanyagról beszélünk? Milyen mennyiségben és hol halmozódnak fel? Milyen hatásokra távoznak onnan, ha egyszer felhalmozódtak?

Ha valaki nem dobja el a gyógyszereit és közben alternatív kezelést is kap, honnan tudhatjuk, hogy az alternatív kezelés segített rajta és nem a gyógyszerek?

EGI · http://www.egeszsegugy.info 2008.07.18. 13:22:07

A szervezetbe táplálék útján bejutó savak semlegesítése kapcsán sók keletkeznek, amelyet salakanyagoknak nevezünk.
Ezek a bejutó savak például az ecetsav, kénsav, salétromsav, húgysav, csersav. Túltápláltság, illetve kevés folyadékbevitel esetén ezek a keletkezett sók nem tudnak kiürülni, és lerakódnak (fentebbi postomban írt helyekre). Gondolom a felhalmozódás mennyisége függ a bevitel mennyiségétől, ezért a mennyiséget nem tudom neked megmondani. Fokozott folyadékbevitel segíti a kioldódásukat. Már a tiszta víz fokozott bevitele sokak esetében ilyen méregtelenítési hatással jár (napi 0,5 liter helyett napi 2,5 - 3 liter). Az alternatív kezelést kiegészítő kezelésként ajánlják a felelősségteljes természetgyógyászok, ha tudják, hogy a páciens gyógyszeres kezelés alatt áll. Ha a kezelő orvos látja, hogy a páciense állapota a sima gyógyszeres kezelés mellé használt alternatív kezelés kapcsán látványosan javul, joggal feltételezheti, hogy a dolog segített. Ha elég tudatossan vesz részt a folyamatban és ezt le is dokumentálja, akkor azzal pedig csak mindenki nyerhet.

István 2008.07.18. 13:53:27

(Betűvel írom, mert a számot nem engedi át a spamszúrő)

Kivonat a harminchét per kettőezer-négy ESzCsM rendelet
az étrend-kiegészítőkről

12. Az étrend-kiegészítők ellenőrzését az élelmiszerekről szóló 2003. évi nyolcvankettedik törvény 11.
bekezdése szerinti hatóságok végzik, hatósági feladatait elsődlegesen az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi
Szolgálat látja el.

"Kritizalod, hogy a gyogyszergyar roviditene a teszt idejet... hat persze. Ha azt latja, hogy az alternativok mindenfele teszt nelkul mergezhetnek." --- tényleg annyira naiv vagy, hogy azt gondolod, ezért?

"TV-ben is többször szerplö ferfi szo szerint a kezemben halt meg. Eldobta a gyogyzszereit es helyette ennek a taplalkozasnak szentelte magat." --- ez tényleg butaság, de ismét azt tudom mondani, a termék maga NEM sarkall ilyenekre. Ez sajnos az emberi ostobaság. Első hozzászolásomban említettem, nem hiszem, hogy kialakult szervi bajok első számú csodaszere lenne.

Vaskalapos:
A szöveti nedvek pH-ja változik a méregtelenítés alkalmával.

Nádori Gergely 2008.07.18. 13:59:42

Milyen sókról beszélünk? A kálcium-szulfát pl. más néven a gipsz. Ez rakódik le a vesében, a májban, az izmokban?
Miért pont ezeket a savakat írod? Hát a foszforsav? És a DNS? Nagyon sokat megeszünk belőle és az is sav?
A fehérjék térszerkezete nagyon érzékeny a különféle ion koncentrációkra, ha bármilyen sóból telített lenne a sejtplazma és/vagy a sejtközötti állomány már régen egy fehérje sem működne. Erre való a vese, hogy eltávolítsa a felesleges só mennyiséget.
Milyen szöveti nedvek pH-ja változik? Ez ugyanis egyensúlyban a vérrel (a membránok átjárhatók a hidrogén ionok számára) és abban már megállapodtunk, hogy a vér pH-ja nem változik.

István 2008.07.18. 14:18:05

Nádori:
"Milyen szöveti nedvek pH-ja változik?" --- ezt nem tudom egyszerűbben írni.
Te lehet, hogy megállapodtál, ellenben az igazság az, hogy a vérrel ellentétben (igazából kirívóan kórós esetekben a vér pH is változik, de ez más téma) a szöveti pH nem állandó. Nem az a lényeg, hogy membránok átjárhatók a hidrogén ionok számára (ez így ahogy írtad tökéletesen igaz, de nem ez a fontos), hanem a hidrogén ionok koncentrációja. Ugyanis ha a pH skálán egy egységet elmozdítunk, akkor a H+ ionok koncentrációja megtízszereződik, vagy éppen tized része lesz.
Ez a lényeges.

István 2008.07.18. 14:38:09

Hihetetlen ez a lejárató kampány komolyan...
Ezen a fórumon, senki nem állította erről a termékről, hogy csodaszer, senki nem tulajdonított csodást gyógyulást neki. Mégis mintha személyes ügye lenne minden ellenzőnek, úgy harcol ellene.
- Belekötöttetek az értékesítésébe (remélem, tisztáztuk a dolgot)
- Belekötöttetek a termékleírásba (remélem tisztáztuk a dolgot)
-Belekötöttetek az OÉTI számba (remélem tisztáztuk a dolgot)
- Belekötöttetek a mellékhatásokba (remélem tisztáztuk a dolgot, és megfelelő volt az ellenpélda)
Mondjátok: valóban érdekel itt valakit maga a termék?
Ha valaki idejön, és azt mondja: én úgy érzem, hogy fittebb vagyok tőle (és most hagyjuk az "eldobtam a szívgyógyszert és csak hipertermészetgyógyász cuccokkal élek" eseteket, mert ostobaságokról én sem akaok beszélni).. Szóval ha valaki idejön és azt mondja, hogy energikusabb, jobban érzi magát az étrendkiegészítőtől, azt miért kell rögtön lehülyézni? Nem kéne inkább meghallgatni a tapasztalatait? Nem inkább a gondolatai elmondására kéne sarkallni a "takarodj a sarokba" helyett?

nyari mikulas (törölt) 2008.07.18. 15:04:36

Istvan: hihetetlen ez tomeny altudomanyos magabiztossag. Te vagy a kereskedo? Maganugyed, csak kivancsi lettem.

Milyen szovet pH-ja valtozik es milyen mertekben.
Konkretan.
Honnanveszed az inforciodat?
Ki es hogyan merte meg, hogy publikalta az eredmenyt?

Nem tisztaztuk az OETI-t: azt irtad, bevizsgaltak, en azt allitom, hogy nyilvantartasba vettek,a gyarto/kereskedo bejelenteset.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.18. 15:17:00

Isvan, ne egyeni tapasztalatokat, hanem ellenorzott es ellenrizheto adatokat vessunk ossze inkabb.


EGI: a meregtelenitesben nagyon szkeptikus vagyok, ahogy elhangzott masoktol is, nem halmozodnak fel a mergek, a mergek akkor mergeznek, ha bennunk vannak, ha kiurulnek akkor nem.
A mergezesi tunetek azert szunnek meg egy ido utan ezeknel a kuraknal, mert a szervezet hozzaszokik a folyamatos enyhe mergezeshez.

Nádori Gergely 2008.07.18. 15:18:47

István,

Olyan dolgokat irogatsz össze-vissza, amiknek semmi köze egymáshoz. Természetesen a pH skála logaritmkus, de ennek mi köze van ahhoz, hogy a vérrel egyensúlyt tart?
Ha a membránok a hidrogén ionoknak átjárhatók, akkor olyan állapot, ahol a vér a ész a szöveti folyadék pH-ja különbözik csak aktív transzporttal, tehát enegiabefektetéssel tartható fent.
Ha valaki azt mondja, hogy ő jobban lett, az nem tudományos bizonyíték. Tudományos bizonyíték egy kettős vak teszt. (Erről már volt szó itt a blogban beka.blog.hu/2008/03/16/uj_tudomany_szuletik .)
Semmiféle lejárató kampány nincsen. Kérdések vannak és nem jönnek rájuk értelmes válaszok.

István 2008.07.18. 16:05:00

Én nem azt veszem észre, hogy kérdések vannak. Azt hiszem, hogy az eddigi cáfolatok ilyenformán néznek ki:
- nem működhet a cucc, mert egy ismerősöm nem kapott hozzá magyar nyelvű leírást
- ez egy hülyeség, mert izületi fájdalmak léphetnek fel mellékhatásként (mellékesen a x a n a x szedése közben is hátfájás és izületi panaszok léphetnek fel)
-ha valaki ezt issza, abból az következik, hogy a rendszeresen felírt gyógyszerét eldobja stb.

Nem tudok neked teszteredményeket mutatni, de nagyhirtelen kapd már elő pl. Diclofenac teszteredményét, légyszíves. Gondolom azt a gyógyszert anélkül is szeded, hogy mérési jegyzőkönyveket olvasgatnál. Az, hogy nem tudok előszedni eredményeket, nem azt jelenti, hogy nem készültek. Kérlek, hogy nyiss ki egy cd jogászt, vagy keress rá a neten a harminchét per kettőezer-négyes ESzCsM rendeletre, és meg fogod látni, hogy milyen kritériumoknak kell eleget tennie egy étrend-kiegészítőnek mielőtt piacra kerül.

Nádori:
a vér pH-t te hoztad fel, nem én.

vaskalapos, a logokád mentén haladva, akkor te pedig csakis a gyógyszerlobbi embere lehetsz.

nyari mikulas (törölt) 2008.07.18. 19:25:17

Istvan, majdnem talalt, nem gyogyszerlobbi, hanem a tudomany-lobbi embere vagyok.

A gyogyszerek eseten nem szukseges elobanyaszni teszteredmenyeket, tudjuk, hogy leteznek, es bizonyos kriteriumoknak eleget tettek, kulonben nem engedelyeztek volna oket gyogyszerkent. De ha kivancsi vagy ra, elo lehet szedni, letezik.
scholar.google.com/scholar?hl=en&q=diclofenac&spell=1 elegendo lesz?

A taplalekkiegeszitok eseten viszont jogos kerni a valoszinutlen allitasok igazolasat, mivel azokat nem kotelezo tesztelni ahhoz, hogy arusitani lehessen, eleg bejelenteni oket.
Mivel nem talalunk meresi eredmenyeket, klinikai adatokat, es nem irja elo torveny, hogy letezniuk kell, jogos kerdes: leteznek egyaltalan?
ha nem leteznek, akkor mi az alapja a csodalatos, es a tudomany mai allasaval ellentetes allitasoknak?

A Ver pH-ja ugy jon ide, hogy
-egyfelol az kozvetit a belcsatorna es a szervezet tobbi resze kozott, amit megeszunk es felszivodik az a verkeringesbe kerul, onnan jut a szovetekhez,
-masfelol tudjuk, hogy a ver pH-ja nagyon stabilan szablyozott. Nem savats, nem lugos, 7.4 koruli, stabil.
Akkor a taplalekkal felvett sav vagy lug hogyan es miert beflyasolna a szerveket, szoveteket? Szerintunk azoknak is ugyanannyi a pH-kuk, mint a ver pH-ja.

Te sem tudsz semmi konkret szamot, semmi meresi eredmenyt arrol, hogy mienk es hogyan valtozik a pH-ja szervezetben, miert ragaszkodsz megis ahhoz, hogy savasodik meg lugosodik? Tenyleg kivancsiva tettel.


Ha reklamkampany van, marpedig van, akkor miert ne lehetne ramutatni, hogy teves, hamis, hazug a reklam?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.18. 22:44:38

A blogon kivül, szükebb ismerettségi körben is megakarnak győzni. A lekes hivő,alapszakmájának köze sincs az egészségügyhöz. El is ismeri, hogy nem ért hozzá, ne tegyek felé neki orvosi kérdéseket ez nem az ő asztala. Az ő dolga, hogy igya és hirdesse az igét ,. Ja és keressen vele jó sokat. Ő csak azt tudja mondani, hogy müködik mert..., és itt jönnek "amarineninekishasznált "történetek. Nem juitottunk dülöre és akkor jött a nagy ötlet meggyözésemre. Megkeresett egy rádioriportot a neten a témáról, ahol orvos is hozzzászólt. A riporter Katona Klári szépen hosszan felvezeti a témát, elmondja, hogy milyen nehéz is néha döntés amikor ellentmondó véleméynek csapnak össze. A téma persze a lugiostás. Elmondja, Klárika, hogy itt most mind a két oldal képviselve lesz. a cég vezetője, aki behozta az országba készitményt és megszólal orvos is, Mondtam OK, végighallgatom, lássuk tényleg mind mond a kollega. Bemutatkozás, majd részemrőél a döbbenet. Ugyanis a cég vezetője és a kollega ugyanazt a nevet viselik. Kérdezem az ismerősőmet, nem testvérek véletlenül? Válasz :á nem csak a sógora. Ezt ellneőrizni ezidáig nem tudtam, de ha ez igaz, akkor ez már megint az átverés netovábbja. Hogy lehet bemutatni egy orvost, aki nyilván részesül a busás haszonból ,úgy bemutatni mint a független hozzáértő másik oldalt. Felhábiritó és etikátlan. Ki is itt az akit az anyagiak motiválnak.? Gyógyszergyárak fuj? a Szakmai csúsztatásokról már nem is beszélek.

kukatr 2008.07.25. 23:33:15

Nekem honapokig fajt a labam, semmilyen gyogyszer nem hasznalt. Aztan egyik baratom tanacsara vettem egy stihl fureszt es tobol levagtam. Azota nem faj. Probaljatok ki ti is, nekem bevalt. Csak kicsit gaz mankoban rohangalni, de ezt hamar megszokod. A szomszed neninek is fajt a laba, tanacsoltam neki ezt a gyogymodot, azota neki sem fajt. Ez egy tudomanyos attores, csak a gonosz labgyogyito lobbi eltitkolta elolunk. 50000Ft/alkalomert szivesen kolcsonadom a csodatevo fureszemet.
Ja, es mondtam mar, hogy a rakot is gyogyitja... meg fogyaszt...
10 texasi lancfureszes gyilkosbol 10 ezt ajanlja. Kerjuk vegye meg on is!

nyari mikulas (törölt) 2008.07.27. 01:08:29

Kukatr: sokkal olcsobb es ertelmesebb dolog lett volna hipoba aztatni a labad, az lugositja, es kozben erzed, ahogy oldodik a problema...

A rakot meg lugos vizben fozd szep pirosra, es lugos citromlevel locsold fogyasztas kozben, meg olvasztott vajjal.

ment_a_lista 2008.08.14. 11:50:58

"Keveseknek volt kedvenc tárgya a kémia, főleg azok a részei, amikor nem robbantani, hanem számolni kellett." Már az első mondatban fején találtad a szöget. A kémiához szorosan kötődő emberként (jelenleg a "gyilkos gyógyszerlobbinak" kutatok :-) tapasztalom, hogy a legtöbb ember a válogatott pervezió kategóriájába sorolja, hogy munkám és hobbim a kémia. A kommentek között néhány utalást találtam, de szeretném kihangsúlyozni. A kémia oktatáshoz hozzá kellene kapcsolódnia a kísérleteknek. Az ismerősök gyerekei körében érdeklődve az döbbentett meg, hogy a kémia tanárok hanyagolják a legalapvetőbb kísérletek bemutatását is. Szerintem enélkül a tankönyvben leírt száraz egyenletek és a valóságban megtapasztalt, akár "hétköznapi" kémia közötti kapcsolat nem jön létre. pld. iskolás srác felírta a kalcium ion reakcióját karbonát ionnal, majd a kalcium-karbonát reakcióját CO2-dal, de az összefüggést a talajban lévő mészkő -> vízkeménység -> otthoni vízkő között nem volt egyszerű elmagyarázni neki. A kémiaórák "robbantgatásos" részei háttérbe szorultak a "számolgatásos" részekkel szemben, ha nem így lenne, talán többen megértenék miért is nincs "pH csoda".

Vaskalpos,
létezik olyan mikro pH mérő módszer, amivel in vivo, folyamatosan detektálni lehet több közeg pH-ját a szervezetben? Egyszerű kísérlettel lehetne bizonyítani, hogy van-e pH változás a különböző ételek fogyasztása után.

nyari mikulas (törölt) 2008.08.20. 18:33:06

"létezik olyan mikro pH mérő módszer, amivel in vivo, folyamatosan detektálni lehet több közeg pH-ját a szervezetben?"

Nem ismerek olyan modszert, amivel ezt meg lehetne merni, kiveve termesztesen az injekcios tuvel beszurt pH mero elektrodat.
Ettol meg letezhet... tanult baratom (es evezotarsam) a sejten belul egyes sejtszervecskek pH erteket meri: McCann, AK, Schwartz, KJ, and JD Bangs (2008) A determination of the steady state lysosomal pH of bloodstream stage African trypanosomes. Mol. Biochem. Parasitol. 159:146-149.
Ezt elvileg meg lehetne probalni adaptalni emberre, kulombozo szovetekre...

"Egyszerű kísérlettel lehetne bizonyítani, hogy van-e pH változás a különböző ételek fogyasztása után."

Igen, talan lehetne.
De amig ezt nem tettek meg, addig ne higgyuk el a konyvnek, az internetes cikkeknek amit a savaitasrol-lugositasrol irnak: nem tudjak, mit beszelnek.

Kovács János 2008.08.25. 20:15:17

"...mert mit adtak nekünk a rómaiak?... - hát... csatornázást... - jó, jó, de a csatornázáson kívül mit adtak?... - hát... oktatást... - oké, oké, de a csatornázáson és az oktatáson kívül mit adtak? .... " és ez így megy a Brian élete című filmben addig, amíg rengeteg felsorolás után kiderülhet a filmnézőnek, hogy EZEKEN kívül SEMMIT nem adtak :D

Vaskalpos! Tudom, hogy a fenti idézet nem teljesen illik arra amit most jelezni akarok, de azért érthető lesz:

"...amig ezt nem tettek meg, addig ne higgyuk el a konyvnek, az internetes cikkeknek amit a savaitasrol-lugositasrol irnak: nem tudjak, mit beszelnek..."

Nem tették meg? Kik? Hát nézz utána TE, kérlek! Mert addig Te sem tudod, hogy miről beszélsz, amíg nem jártál a másik oldalon. Akkor leszel hiteles.

Jól elbeszélgettek a témáról, kritizáljátok, falat építetek magatok köré a kondicionált elmétekkel, majd leültök és várjátok a következőt. Ez így nem vezet sehová. Már csak ketten maradtatok a hozzászólásaitokkal a békával.

Amúgy békés szándékkal jöttem. Ne haragudjatok.

ment_a_lista 2008.08.26. 11:12:13

János,
Az általad említett "másik oldal" a tudomány számára kóklerség, mivel alapvető elvekkel ütközik. Nem kell "ott járni" ahhoz, hogy ezt hitelesen megállapítsd.

nyari mikulas (törölt) 2008.08.26. 17:44:57

Janos,
gondolod, hogy nekem erkolcsi kotelessegem minden marhasagot amit valaki is kitalal leellenorizni, kiserletekkel cafolni?
Nem igy mukodik.
Ha valaki allit valamit, annak kotelessege allitasat alatamasztani, igazolni.

Azt allitom, hogy nem ismerek olyan modszert amivel emberben a kulonbozo szovetek pH erteke a gyakorlatban merheto lenne (mert senkit nem fognak teleszurkalni pH mero elektrodakkal es alaptalan elmelet cafolasa kedveert).

Amig ilyen mereseket nem hoznak nyilvanossagra, addig a pH-elmelet, a savasodasrol, lugosodasrol alaptalan.
A szervezeten beluli pH nem valtozik a taplalkozas hatasara, nem savasodunk-lugosodunk.

Szerinted hogyan lehetne valahova eljutni, van valami konstruktiv javaslatod?

Roni 2008.09.20. 13:54:32

Akik hisznek benne úgysem fognak össze, hogy finanszírozzanak egy ilyen tesztet.

Akik nem hisznek benne, nem fognak ilyenre időt és energiát pazarolni.

Ha tisztességes szándék, és tényleges valóságtartalom állna az egész termék marketingje mögött, akkor a gyártó már rég tudományos eredményekkel tamásztaná alá állításait. Megtehetné. De nem teszi, mert egyrészt így is megél, másrészt lehet, hogy kiderülne, hogy a valóságtartalom közelít a nullához.

Így a hit és az MLM rendszerek személyes kapcsolaton alapuló meggyőző ereje az egész alapja.

Ettől még a termék lehetne véletlenül jó is. De ha tényleg az, akkor miből állna belefogni egy tudományos tesztbe.

Sok sikert a zöld löttyhöz mindenkinek, aki 18-19ezer Ft-ot kiadott egy havi adagra, pusztán azért, mert elhitte, amit egy a tárgyban minden valószínűség szerint teljesen képzetlen ember mondott neki a csodatörténetekről, amiket valakitől hallott. Remélem nem lesz senkinek baja azon túl, hogy vékonyabb a tárcája!

A cucc különben ránézésre kb. olyan, mintha kimennék a kertembe és összeszednék mindent, amit érek, aztán kiszárítanám, megőrölném és visszahigítanám.

Medikus 2008.09.20. 18:35:38

Mindenkinek aki ezt tartja szent könyvnek, és a szervezet pH értékeiről szeretne olvasni annak ajánlom a "Fonyó: Az orvosi élettan tankönyve" c. könyvet! De ha nem tudja megengedni magának(17600 Ft, Medicina tk. kiadó) akkor üljön be az ország bármelyik orvosi egyetemének élettan előadásaira!(A hatályos jogszabályok értelmében az egyetemi előadások nyilvánosak és bárki által látogathatók)

Panta 2009.08.15. 20:27:56

Nagyon jó lett a poszt, gratulálok.
Ez nagyon tetszik"Az ÁNTSZ és az OÉTI (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet) által bevizsgált termék.
OÉTI nyilvántartási szám: 2515/2007" Egyik intézmény sem vizsgál be termékeket, az OÉTI esetenként szakvéleménnyel lát el ezt-azt. Ha az ÁNTSZ vizsgálódik, akkor már nagyon nagy baj van:-)
Én sem értem, ahogy tamáskodó sem, hogy a táplálék hogyan befolyásolja a ph-t , Tihanyi A már majdnem elmagyarázta, de aztán begorombult.

Amocsok 2013.06.22. 22:41:56

@ment_a_lista: "A kémia oktatáshoz hozzá kellene kapcsolódnia a kísérleteknek. Az ismerősök gyerekei körében érdeklődve az döbbentett meg, hogy a kémia tanárok hanyagolják a legalapvetőbb kísérletek bemutatását is."
Olyan szerencsém volt középiskolában, hogy egy mágus tanította a kémiát. A nagydolgozat óráján kívül szinte minden órán volt vas tapssal jutalmazott kísérlet (pl. császárkörte likőr lombikban előállítva. :)) Kémia tanár ismerősöm meg azon agyal mostanság, hogy a legalapvetőbb bemutatókhoz hogyan szerezze be olcsón, a családi költségvetésükből a hozzávalókat. De így van ez minden tantárggyal, ami anyag vagy eszközigényes.
süti beállítások módosítása