A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Nővel, gyerekkel és influenzával

2009.12.12. 12:05 - Nádori Gergely

Címkék: hülyeség index cikk

Az örökzöld marketing bölcsesség szerint nővel és kisgyerekkel bármit el lehet adni (talán még ott van a sorban a kutya és a fókabébi is), most úgy látszik az influenza is felkerült erre a listára.

Az Indexen olvasható reklám azt ígéri: H1N1 influenza ellen: Megelőzés és Rehabilitáció asztma és egyéb légúti panaszok esetén. A felvezetésben pedig azt írja:

Hónapok óta az influenza-járványoktól hangos a sajtó. Az emberek nagy része azonban bizalmatlan az új előállított védőoltással szemben, és inkább a preventív módszerekben bízik. Hatékony megoldás lehet az Indiso Speleo Terápia, amely erősíti az immunrendszert és gyors javulást eredményez légúti betegségek esetén.

Érdekes módon a továbbiakban azután egy szó sincsen az influenzáról, csak azt tudjuk meg, hogy a sókamra jótékonyan hat a légúti megbetegedésekre és csökkenti a betegnapok számát. Szó van még valami általános preventív immunerősítő hatásról, de arról nem sok információt találunk, hogy az milyen, hol és mekkora mintán mérték, végeztek-e vak teszteket.

Amit a terápia hatásmechanizmusáról olvashatunk az elég kemény. Így hangzik:

A páciens belélegzi a száraz hatóanyagot, amely azonnal eljut a legkisebb hörgőcskékbe és légjáratokba. Ott feloldódik, magához vonzza a szennyeződéseket, amelyeket a beteg később felköhög, illetve a véráram metabolikus folyamatai során a szennyeződés elhagyja a szervezetet. A mesterséges gyógy közeg működési mechanizmusának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők simaizom szerkezetére kifejtett pozitív hatás.

Számomra értelmezhetetlen a véráram metabolizmusa. A metabolizmus ugyanis anyagcserét jelent, ami egy áramnak elég nehezen van. A simaizom szerkezetre kifejtett pozitív hatás is elég elnagyolt megfogalmazásnak nevezhető és biztosan nincsen köze az influenza vírushoz. Az pedig, hogy a nátrium és klorid ionok miként vonzanak magukhoz és milyen szennyeződéseket, valamint ez mennyiben segít egy vírusfertőzéssel szemben, talán örök rejtély marad. Mindenesetre jó sok olyan szó van a szövegben, ami kellően tudományosnak hat.

Félreértés ne essék, gyerekkoromban magam is jártam sókamrába a gégém fejlődési rendellenessége miatt. Biztosan jó hatással volt rám, de azt állítani, hogy ez a terápia alternatívája lehet az oltásnak, vagy felelőtlenség vagy rosszindulat.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr481592186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.12.12. 14:44:21

"Számomra értelmezhetetlen avéráram metabolizmusa."

Lásd: gyógyszer-metabolizmus, igaz, értelmesebb ettől sem lesz.

Nádori Gergely 2009.12.12. 14:56:35

A gyógyszer metabolizmus azt jelenti, hogy milyen anyagcsere utakon alakul át, bomlik le a gyógyszer, azzal nincsen semmi gond.

2009.12.12. 20:39:26

Észre sem vettem a hirdetést, talán mert sosem veszem észre, direkt :)

De ez tényleg egy hatalmas baromság. A fogyasztóvédelem ilyenkor hol van?

antigocsi · http://emigrante.freeblog.hu/ 2009.12.12. 21:06:41

a jinjang kft mindenféle természetes alapú vitaminok és táplálékkiegészítők forgalmazásával foglalkozik, és akkor jöttem rá, hogy nem feltétlenül állnak a helyzet magaslatán, amikor nyár elején az egyik hírlevelükben a következő szöveggel akarták eladni az egyik általuk forgalmazott terméket:

"Sajnos a sertésinfluenza hazánkat se fogja elkerülni, így nagyon fontos, hogy időbe felkészítse szervezetét a támadásra!
Az általunk forgalmazott Kolosztrum rágótabletta az egyetlen szájon át szedhető immunglobulin mely a leghatásosabb védelem az felsőlégúti megbetegedések ellen!
Mivel egyre több mutáció, variáns alakul ki a világban, így nem biztos, hogy a gyógyszergyárak lépést tudnak tartani, és valóban hatékony ellenszert képesek készíteni.
Sok esetben az oltás már csak a régi vírus ellenszere ami ellen rövid idő alatt ellenállóvá válik!
Tehát a megelőzés az egyetlen ésszerű megoldás!
Tisztelettel a jinjang.hu csapata"

Tehát magáról az oltásról is lebeszélnék az embereket, vagy legalábbis az oltás helyett ajánlják a rágótablettájukat, ami valójában nem más, mint egy egyszerű vitaminkészítmény.
És ezt a szöveget azóta is láttam az újabb kiküldött hírlevelükben.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.14. 04:42:57

@antigocsi: a kolosztrum nem vitamin, hanem a tehén előteje, az a sárgás nyálka, ami megelőzi az igazi tejet, pár napig.

A reklám akár igaz is lehetne, HA a tehénkét oltották az aktuális influenza ellen, ÉS az oltás műkodik a tehénkében, ÉS szájon át is hatásos a tehén ellenagyaga emberben.

De az oltatlan tehénke tavalyi kololsztruma az hangyafingnyit sem ér.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.12.14. 20:20:13

Tartok tőle, hogy jobb is, ha nem hatásos szájon át. Elég veszélyesnek hangzik tehén antitestjeit válogatás nélkül emberbe juttatni. Tévednék?

antigocsi · http://emigrante.freeblog.hu/ 2009.12.14. 22:08:39

tamaskodo:
blblblbl....
azt hiszem, ma inkább nem vacsorázok....

nyari mikulas (törölt) 2009.12.15. 22:07:44

@Lord_Valdez: gondolom, ketton all a vasar: az egyik aki adja az antitesteket az elotejben, tejben, a masik aki meg beveszi.
Az, hogy a csecsemo igy felveszi az emberi anyatejbol az ellenanyagokat, nem jelenti azt, hogy (i) egy felnott ember (ii) a tehenet is tudja hasznositani.

De arusitjak.

Alternativakent.

skrst 2009.12.18. 22:14:28

csak annyit tennék hozzá, hogy a véráramnak van metabolizmusa, mivel a benne úszkáló vörös vértesteknek is van anyagcseréje...

edit-a 2009.12.30. 23:05:20

@tamaskodo:
A kolosztrum nemcsak a tehén előteje,hanem az emberé is,érdekes,hogy nem az jutott először róla eszedbe....Ez olyan hatóanyagokban gazdag dolog,ami tele van immunerősítő anyagokkal.Nem kell alábecsülni.

YOJIKA · http://www.mrns.hu 2010.01.19. 13:05:17

Az hagyján, én a metrón láttam H1N1 szűrős légkondi reklámot!!!
Azt hittem, akut szájhabzást kapok.
süti beállítások módosítása