A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Utolsó kommentek:

Zolee69 2015.01.21. 06:22:22

Azért az igen elgondolkodtató, hogy miből jutottak arra a következtetésre, hogy mindez Afrikában történt...

Bejegyzés: Ádám, Éva, két szem szilva

Amocsok 2013.06.22. 22:41:56

@ment_a_lista: "A kémia oktatáshoz hozzá kellene kapcsolódnia a kísérleteknek. Az ismerősök gyerekei körében érdeklődve az döbbentett meg, hogy a kémia tanárok hanyagolják a legalapvetőbb kísérletek bemutatását is."
Olyan szerencsém volt középiskolában, hogy egy mágus tanította a kémiát. A nagydolgozat óráján kívül szinte minden órán volt vas tapssal jutalmazott kísérlet (pl. császárkörte likőr lombikban előállítva. :)) Kémia tanár ismerősöm meg azon agyal mostanság, hogy a legalapvetőbb bemutatókhoz hogyan szerezze be olcsón, a családi költségvetésükből a hozzávalókat. De így van ez minden tantárggyal, ami anyag vagy eszközigényes.

Bejegyzés: A kémia tanár bosszúja

Tom Benko 2012.12.10. 23:22:53

@csenerezi: Na ja, inkább téglalap lakú, nem? Szerintem fuss neki az írásnak még egyszer.

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

csenerezi 2012.12.09. 16:26:10

Egy élővércsepp analízis nem is úgy néz ki, mint ez a videó

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

Tom Benko 2012.11.02. 13:12:39

@csenerezi: Másképpen ilyen baromságot nem is lehetne leleplezni.

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

csenerezi 2012.11.02. 09:43:25

Még az a szerencse, hogy ez az írás azonban valóban mindenre kiterjedő és tudományos. Kellő alapossággal elvégzett és egyáltalán nem általánosít.

Ez a sajtószabadság.

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

alte trottel 2012.08.28. 21:16:47

Vége? Abbafejeztétek?

Bejegyzés: Örökmozgó

tellybooksah 2012.04.23. 23:52:10

Mi történt?
Befejezted? Kár lenne...

Bejegyzés: Biológiai Nobel-díj 2011

Csaba0 2012.01.31. 19:38:19

@Tom Benko:
Nem vitatkozom tovább.
Néhány dolgot azért nem árt tisztázni.
1. Ami fehér az nem fekete. Itt a mikroszkópos képekre gondolok, amelyek háttere fekete kellene, hogy legyen sötétlátóteres megvilágításnál, de itt nem az.
2. Más dolog egy képet reprodukálni, és más azt értelmezni.
Attól, hogy valamit könnyen reprodukálnak, még nem válnak a dolog szakértőivé. (Jelen esetben egyik sem működött.)
3. A vércseppanalízis nem diagnosztikai, hanem állapotfelmérő módszer. Egy minőségi jellegű vizsgálatnál nehezen értelmezhető a pontosság fogalma. (Pl. valakinek vagy sok fehérvérsejtje van, vagy kevés, vagy kb. megfelelő mennyiségű. Ennél pontosabb meghatározásra nincs szükség.)
4. Kritizálni is úgy illik valamit, hogy arról némi ismerettel rendelkezünk.
Kedves Tamás! Ön nyilván fiatal ember, ezt a 4. pontot fogadja jó szívvel egy nyugdíjas tanártól! Ha megfogadja, meglátja, sokkal többen fognak hallgatni Önre.

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

Tom Benko 2012.01.31. 12:23:57

@Csaba0: Kedves Csaba0! Ugye nem gondolja komolyan, hogy ha a honlapon található képek hasonmásait ilyen egyszerű eszközökkel reprodukálni lehet akár egészséges emberek vérével is, azt komoly diagnózisnak tekinthetjük? Egyébként a honlap rendkívül információszegény, például sehol nem találni semmilyen hivatkozást arra, hogy hol, mikor és hogyan tesztelték a kérdéses vizsgálatot, nincs adat a pontosságáról, stb...

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

Csaba0 2012.01.31. 01:12:36

Kedves Gergely!

Ugye nem gondolja komolyan, hogy a 100 Ft-ossal kitakart kondenzor máris sötétlátóterűvé tette a mikroszkópját. A sötétlátóteres kondenzorok úgy vannak elkészítve, hogy a megvilágító fény oldalról érje a mintát, és a mikroszkóp objektívjébe csak a tárgyról szóródott fény jusson be.
Mindezektől függetlenül, ha a berendezése tökéletes lenne, akkor is kérdéses, hogy van-e olyan gyakorlata, hogy a kérdésben objektív álláspontja lehetne.
Bátran elhiheti, hogy ha valaki már több száz ilyen vizsgálatot végzett, nem fog fókuszálási hibákat, illetve piszkos mikroszkóp lemezeket betegségként diagnosztizálni.
Nézzen meg egy hematológia atlaszt! Rengeteg mikroszkópos felvételt fog látni különböző betegségekkel kapcsolatba. Gondolom azok valódiságában nem mer kételkedni, mert az azzal lenne egyértékű, hogy szamárságnak nyilvánítja a hematológiát.
Látogassa meg a weblapom, ott részletesebben is olvashat ezekről a kérdésekről! www.verallapotvizsgalat.hu

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.24. 10:05:49

Mi történt veled? Megállt a tudomány?

Bejegyzés: Örökmozgó

Tom Benko 2011.03.17. 22:04:10

@load error: Akkor én kurva savas lehetek, egész nap Manowar szól az autóban. :) De milyen az a savasító gondolat? Kémiaórán arra gondolok, hogy de jó lenne salétromsavat önteni a rézre? :)

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

load error 2011.03.16. 22:15:22

"Nehézfémek -
Olyankor látható kép, ha nehézfémek rakódnak le szövetekbe amalgámtömések, aktív vagy passzív dohányzás, környezetszennyezés, tisztítószerek, kozmetikumok, vízvezeték csövek, asztali só, savasító zene (heavy metal!), savasító gondolatok stb. miatt."

Ez kész agyhalál!

Bejegyzés: Élővércsepp elemzés, házilag

Lamia 2011.02.23. 15:52:15

Az esetleges hívőkkel szeretném megosztani azt az információt, hogy a kemény víz eleve lúgos. Még szódabikarbónára sincs szükség. Az ország nagy részén ilyen víz folyik a csapból, többek közt az egész fővárosban. Némileg olcsóbb és kevésbé környezetszennyező, mint az a flakonos borzadály.

Bejegyzés: Eddig és nem tovább

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.02.22. 21:47:03

Az akkupunktúra létező gyógymód, ha nem így lenne a művelőit a kínai urak annak idején elevenen nyúzták volna meg és nyomuk sem maradt volna :)
A fehér ember lenni hülye mindennek az okát vizsgálja, ahelyett hogy élvezné az eredményét. Mint ecceri Pita bácsi a szexorvos válaszolban: Doktor úr, elemlámpával is belenéztem akkor sem tudom mitől olyan jó :) Üdv

Bejegyzés: Mit bizonyítottak?
süti beállítások módosítása