A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Meteorok és dinoszauruszok

2008.07.01. 00:35 - Nádori Gergely

Címkék: tudomány evolúció dinó tévhit

A dinoszaurusz olyasmi, mint a katicabogár. A bogarakat sem szereti általában senki, de a katica az más. Az őslények sem izgatnak fel sokakat, de a dínó az más. A sárkányszerűségen és a jókora méreten túl ehhez hozzájárulhat az a titokzatosság is, ami a dinoszauruszok végzetét övezi. A számtalan elmélet közül az egyik legjobbat mutatja be a mellékelt rajz, de manapság mégsem ez az, amiről a legtöbb szó esik. Szerintem mindenkinek eszébe jut a hatalmas meteor becsapódása, ha a dínók végzetéről van szó. A Tunguszka meteor apropóján írt cikkben is előkerült a dínók végzete:

 

Bár ezzel kapcsolatban rengeteg elmélet született a vulkánkitörésektől a klíma és a légkör összetételének megváltozásáig, ma a tudomány majdnem egységes abban, hogy egy meteor okozta az akkori földi élővilág nagyjából felét kiirtó katasztrófát.

A dínók és a meteorok olyannyira összekapcsolódtak a közgondolkodásban, hogy még a Walt Disney féle Dínó filmbe is bekerült a meteor becsapódás, bár az a film hetven millió évvel korábban a Júrában játszódik.
Az Alvarez-kisbolygó becsapódásának felfedezése a XX. századi geológia nagy pillanatai közé tartozik. Egy fiatal kutató felfigyelt arra, hogy a földörténeti középkor legvégéről származó kőzetekben kicsit magasabb egy ritka fém az iridíum mennyisége, mint ami várható volna. Alapos kutatással kiderítette, hogy ez nem csak egy helyen egy kőzetre igaz, hanem a világ bármely pontján is veszünk mintát egy ilyen idős kőzetből, abban több lesz a irídium, mint a környező kövekben. Alvarez azt is tudta, hogy az űrből érkező testekben jóval több az irídium, mint a Földön, ezért arra gondolt, hogy ez az extra anyag csakis az űrből érkezhetet. További hosszas kutatásokkal azonosítota a helyet is és megbecsülte a kisbolygó méretét (10 km-es átmérőt kapott).
Ezek után számtalan publikáció jelent meg arról, hogy ennek az eseménynek mekkora szerepe lehetett a dinoszauruszok sorsának alakulásában. Az egyik véglet szerint ez az esemény volt kipusztulásuk elsődleges, legfőbb vagy kizárólagos oka. Az így érvelők rámutatnak arra, hogy a pusztulás geológiai szemmel nézve nagyon gyors volt, valamint sokkal jobban érintette a szárazföldi élővilágot, mintsem a tengerekét.
Az elllentétes álláspont szerint a dinoszauruszok hanyatlása már sok-sok millió évvel korábban megkezdődött. Rámutatnak arra, hogy kevesebb a dinoszaurusz lelet, a fajok száma, nagyban változott (elsivatagosodott) az éghajlat, lecserélődött a növényvilág (fenyők helyett lombos fák), egyre több a záptojás és a rendellenes újszülött a kövületek között. Felemlegetik azt is, hogy nagyon szelektív volt a kipusztulás bizonyos állatcsoportokra. Ha hónapokig nincsen fontoszintézis az egész Földön, az nem csak egyes csoportokra hatna. A szélsőséges vélemény szerint a kisbolygó becsapódása csupán egy olyan esemény, ami jól kijelöli a korszakhatárt, míg a szelídebb változat szerint a kegyelemdöfés volt az amúgy is a kipusztulás felé sodródó állatcsoportnak.
Az biztos, hogy nincsen a kérdésben konszenzus. Ha bárhol megjelenik (komoly tudományos folyóiratban) egy írás a kérdéssel kapcsolatban, pár hónapra rá követi a cáfolata is.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr60547028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zamek 2008.07.01. 21:24:27

nagyon elterjedté vált ez az elmélet, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy jó figyelemfelkeltő, bulváros.
sok dinó faj kihalt és kialakult a a 3 időszakban (triász, jura, kréta) a hanyatláshoz nem kell túl sok minden, egy kicsit kevesebb a kaja, kevesebb a fény, belassulnak a hüllők. egyre kevesebbet szaporodnak..ráadásul az összes evolúciós zsákutcát produkálták, a túlnövekedéstől a túlspecializációig.

nadivereb 2008.07.02. 00:20:10

Jó, de az emlősök is produkálják mindezeket a zsákutcákat, lásd még kékbálna, zsiráf és panda. Viszont nem úgy fest, hogy maguktól kihalnak, kell hozzá egy jókora kataklizma. Éppen a magas fajszám és változatosság miatt igen elkalmazkodóképesek. Voltaképpen a dinoszauruszok is fennmaradtak, leszármazottaik (madarak, emlősök) továbbra is élnek. Egyébként épp ezek léte a legérdekesebb bizonyíték (legalábbis szerintem). Ugyanis bármi is "pusztítottak ki" (valójában alkalmazkodásra, átalakulásra késztette) a dinoszauruszokat, az arra adott válasz a testméret csökkenése, az állandó testhőmérséklet és a testet borító képletek (toll, szőr) elterjedése volt. Vagyis minden arra utal, hogy a katasztrófa hosszú távon hőmérséklet-csökkenéssel járt. A kérdés csupán az, hogy a hőmérséklet-csökkenés maga volt a katasztrófa, a kettő egymással ok-okozati kapcsolatban állt vagy csak egyszerű egybeesésként a nagy kihalást követte egy jégkorszak. Nem tagadom, én ez utóbbit tartom a legkevésbé valószínűnek, de nem vagyok szakértő, és nem szoktam hatalmas kráterek után kutatni a Yucatán-félszigeten. A kihalásfát sem ismerem, szóval lehet, hogy valóban olyan szelektív volt, mint ahogy azt egyesek állítják a poszt szerint, bár úgy tudom, hogy elég vastag ágak tűntek el a törzsfejlődési fáról, szóval azért nem lehetett olyan baráti a dolog. Mindegy, ez is olyan dolog, amit sose fogunk megtudni, így szvsz vitatkozni is felesleges róla, kábé olyan, mint azon folytatni késhegyre menő vitákat, hogy kány kalderája volt a Börzsöny paleovulkánjának. Értelmetlen.

gabest1 2008.07.02. 01:02:28

A föld nem tart örökké (elnyeli a nap, stb), vajon lenne ideje az élővilágnak mégegyszer regenerálódni? Ezt biztos ki tudja valaki számolni, abból hogy a dinók óta mennyi idő telt el, és mennyi van még hátra.

fátum 2008.07.02. 05:17:20

Tudtommal a napot még évmilliárdok választják el a vörös óriás állapottól (a tud. mai állása szerint), vagyis még több tucatnyi hasonló kihalás belefér.

konyrol 2008.07.02. 08:40:59

A saját fajunk kihalása még minenképpen belefér az időbe! Főleg ha mi magunk továbbra is ilyen ütemben teszünk róla!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.02. 09:00:02

A 70 millió évvel ezelőtti kihalás nem csoportszerű volt, hanem letarolta a Föld élővilágának a 90 százalékát. Ez viszont minden valószínűség szerint kataklizmikus eredetű lehetett, eredetileg is vulkánkitörésre gyanakodtak, az aszteorida-elmélet pedig jött később. Hatásukat tekintve majdnem egyenértékűek...

Nádori Gergely 2008.07.02. 09:51:30

A dolog azért nem ilyen egyszerű. Azok a jegyek, amiket a túlélés zálogaként soroltunk fel (kis méret, állandó testhőmérséklet, szőr, toll, utódgondozás stb.) már bizonyítottan jóval hamarabb jelen voltak a dinoszauruszoknál is.
A nagy kihalások esetében pedig állandó tendencia, hogy az egyes csoportokból a kisebb testméretűek maradnak fent. (Ezt statisztikailag vizsgálták lyukacsosvázú egysejtűek és tengeri csigák esetében is.)
A vulkánkitörésből adódó változások sokkal lassabbak, több millió éven át elhúzódóak lennének, míg a kisbolygó geológiai értelemben szemvillanás alatt hat, tehát nagy különbség van közöttük.
Az emlősök nem leszármazottai a dínóknak csak a madarak. Az emlősszerű hüllők már a Triászban különváltak a többi hüllőtől.
A kihalás nem 90%-ot érintett, jóval kevesebbet. A tengeri élőlényeknek csak 35%-át. A szárazföldről még kevesebbet tudunk, mivel ott sokkal kisebb a megkövülés valószínűsége.
Az tény, hogy teljes csoportok tűntek el. A dínókon kívül a mosasaurusok, pterosaurusok, plesiosaurusok, ammoniták is. Közben maradtak a krokodilok meg a madarak is.
az tuti, hogy teljes bizonyossággal nem fogjuk tudni, hogy mi történt, de közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

oil.ali · http://olejnyik.hu 2008.07.02. 09:52:22

És néhány elmélet szerint egyszerre történtek. (Mármint a meteor csak a slusszpoén volt, addigra khöm... talán Alaszka... már pettyezve volt óriásvulkánokkal, amik jelentős mennyiségű törmeléket löveltek az égboltba... :) Amúgy meg ez a kihalás nem az első és nem is az utolsó volt - ebben biztosak lehetünk. A föld időről időre felveszi a "hógolyó" állapotot - szintén különböző okokból kifolyólag - és ilyenkor néha csak egy nagyon keskeny sáv marad élhető. Vagy még az sem. Haja, semmi sem tart örökké.

padisah · http://www.padisah.mindenkilapja.hu 2008.07.02. 09:53:03

Bedobok egy még fantasztikusabb elméletet :)

Szerintem a dinók kihalását eredendően a túlspecializáció okozta, aminek viszont van egy extra hatásai is: a specializáció idővel kitermelheti, az arra idegrendszerileg alkalmas élőlényekből az eszközhasználókat. Vagyis, a dinók nagy része eleve két lábon járt, a mellső végtakjaik elvileg alkalmasak lehettek eszközhasználatra, az értelmükkel kapcsolatban meg max a mai madarak nyújthatnak támpontot, hogy mennyire lehettek értelmesek vagy ostobák. Elég a szarkára gondolni.

Az ember földi megjelenése, és az élővilágra gyakorolt hatása pedig közvetlenül is tapasztalható, a mindkét kihalási folyamat, a 70 millió évvel ezelőtti, és a mostani között is jelentős párhuzamok vannak, mind a kihalás szelektivitását illetően (m pl a patkányt hiheteltlenül sikeres fajjá tettük) mind annak a tempóját illetően ( a fosszíliák alapján a kihalás inkább néhány ezer- tízezer év alatt ment végbe semmint néhány év alatt.

Az iridiumszennyezést szintén megmagyarázhatja egy magasan fejlett technikai civilizáció környezetszennyezése, bár azért ez tényleg erőltetett. Ugyanígy ,egy esetleges éghajlatváltozás, vagy akár az akkori magasan fejlett technikai civilizáció létét befejező atomháború lehetőségét...

De azért ezt én sem tartom valószinűnek, csak felvetettem a lehetőséget, a tényt hogy egy csomó bizonyíték ráfekszik erre a hipotézisre. Ha ez valóban így lett volna, akkor annak minden bizonnyal lennének egyéb bizonyítékai, pl nyersanyagkitermelés, vagy az uránkészletek izotóp-eloszlása a bányászat miatt változhatott volna, vagy meglennének a maghasadás (pl atomháború) bomlástermékei. Vagy egyszerűen meglennének az akkori városok, eszközök etc.

Azt a variációt persze nem zárja ki, hogy megjelent egy olyan dinófaj, ami használt eszközöket, de csak kőkorszaki szinteni, és ezzel már képessé vált arra hogy levadássza, kipusztítsa a nagy hüllőket. Ennek a végzetét pedig tényleg egy meteor okozta.

Tuszun 2008.07.02. 09:55:47

Before:
az a 90 % a perm/triasz hatarra jellemzo, sokkal nagyobb kihalasi esemeny, mint a kreta/paleocen valtas.
Azert elgondolkodtato, hogy ha ilyen kataklizmus jellegu kihalas tortent, akkor hogyan tudtak tulelni olyan hullok, amik egy termeszeti kornyezetben eltek a dinokkal (krokodilok, kigyok, gyikok, teknosok).
A tengeri elovilagban is megfigyelheto egy nagyon szelektiv kihalasi folyamat. Kihalnak pl. az Ammonites-ek, de tulelik a Nautiloideak.
Ha csak 1000 evenkent kihal egy faj, akkor az 65 millio evbol szemlelve gyors kihalasnak tunik. Nem lehet, hogy egy gyors kihalasi esemenynek vagyunk tanui csak?
Ne feledjuk, a kreta kozepen elindult a novenyeknel egy hatalmas valtas a szarazfoldon, az addig jellemzo fenyofelek helyett jottek a lombos fak.
Szoval biztos, hogy latvanyos egy aszteroidaval magyarazni, csak haaat...

KenSentMe 2008.07.02. 11:28:02

A nagymeretu allatok szerintem nem halnak ki szuksegszeruen, lasd pl. a King Kong-ot.

levike999 2008.07.02. 12:07:38

Az emlősszerű hüllők talán már a karbon végén különváltak a többi hüllőtől, de a perm elején már biztosan.
A dinoszauruszok eszközei - ha lettek volna -, biztos előkerültek volna már, hiszen majdnem tízszer annyi idővel korábbi szilárd váz nélküli állatok kövületeit is ismerjük.
süti beállítások módosítása