A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Hol keressünk gombát?

2008.02.28. 12:15 - Nádori Gergely

Címkék: rendszertan gomba királyság tévhit

Ha az ember nem olyan szerencsés, hogy maga jár az erdőbe megszerezni a betevőt, akkor többnyire boltban vásárolja meg, amire szüksége van. Ha éppen gombapaprikásra vagy rántott gombára vágyik, akkor megcélozza a zöldségest vagy a szupermarketben a zöldség-gyümölcs feliratú részleget. Ennél nagyobb hibát már el sem követhetne!
A gombák ugyanis, ma már jól tudjuk nem növények, semmi keresnivalójuk a többi növény között. Ugyan Linné még oda sorolta őket a növények közé, ahogy minden mást is, ami élt de nem mozgott látványosan, Robert Whittaker már 1968-ban (ami így a rendszertanban is forradalmi év lett) megállapította, hogy a gombák testfelépítsük és életmódjuk alapján eltérnek mind a növényektől, mind az állatoktól. A gombákat ugyanis nem különáűlló sejtek építik fel, hanem olyan sok sejt összeolvadásával létrejövő fonalak (hifák), amikben szabadon áramlik az anyag, sőt még a sejtmagok is vándorolnak. Ez a különleges testfelépítés annyira egyedülálló, hogy teljesen külön királyságot kaptak. Azért sem kerülhettek a növények közé, mert nem fotoszintetizálnak, más élőlények ártal termelt szerves anyagokat bontanak le (heterotróf szervezetek). Az lenne tehát a jogos, ha a gombát nem a zöldségesnél és nem is a hentesnél, hanem a gombásnál kellene megvásárolnunk.
Az utóbbi idők genetikai vizsgálatai arra is fényt derítettek, hogy hol kellene keresnünk, ha nem akarunk külön boltot létrehozni a gombáknak. Nem a növények között. Már abból is lehetett sejteni, hogy nem ott van a helyük, hogy a gombák sejtfalát nagyrészt kitin alkotja (ettől is nehéz megemészteni), az az anyag, ami egyébként az állatvilágban fordul elő. De a genetikai elemzéseknek köszönhetően már pontosan tudjuk, hogy a gombák és az állatok közös őse (minden valószínűség szerint egy ostoros egysejtű) olyan egymilliárd évvel ezelőtt úszkálhatott az óceánban, amikor a növények már többszáz millió éve különváltak. Ha a rendszertanilag pontos helyén akarjuk keresni a csiperkét, akkor tehát a hentespult felé kell vennünk az irányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr43357952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2008.03.02. 06:06:13

Először is leszögezném: szuper a blog, és még jobban örülök hogy végre valaki megpróbálja helyre tenni szegény gombákat. Nem egyszer keveredtem vitába egyetemet végzett emberrel a gombák hovatartozását illetően.

Ha lehet tennék pár apró megjegyzést, ami gondolom a helyhiány miatt nem került be a postba, de én fontosnak érzem (hiába no a gombák a szívem csücske ).

A hifák valóban több sejt összeolvadásának feleltethetők meg, az azonban hogy a sejtmagok hogyan vándorolnak gombacsoportonként változhat. A kis "egységek" között különféle pórusok találhatóak, rendszertani kategóriától függ hogy milyenek. Az aszkuszos gombákra (Ascomycetes) jellemző (általában) az un. sima pórus, itt valóban lehetséges a sejtalkotók vándorlása, akár a sejtmagoké is. A bazídiumos gombákra jellemző az un. parentoszomális dolipórus, ami membránmegvastagodásokból és egy "sisakból" áll, ez megakadályozza a magvándorlást, így ebben a csoportban általában csak egy sejtmag található sejtenként.

No csak ennyi:)
süti beállítások módosítása