A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Fejlettek

2009.07.14. 12:12 - Nádori Gergely

Címkék: tudomány evolúció rendszertan

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a tudományos forradalom, az Ész korszaka (így nevezik egyes történészek a XVII. századot) majd a Felvilágosodás kisöpörte a szellemi padlást, a középkor gondolkodásmódját örökre eltemette. Ennél pesze semi sem áll távolabb a valóságtól. Most nem a sokat ekézett alternatív gyógyászati módszerekre akarok utalni, amik egyértlműen akár még a civilizáció előtti mágikus gondolkodás örökösei, hanem arra, hogy még a legföldhözrgadtabb elmékben is ott vannak olyan képzetek, amik egy sokkal korábbi gondolkodásmódot tükröznek.

Ilyen gondolat a természet rangsora, a scala naturae. Eszerint a középkori elképzelés szerint a természet minden lénye egy nagy lánc tagja, ami az ásványoktól a növényeken, állatokon, az emberen és angyalokon át tart az Istenig. Hasonló elképzelést találunk a lélekvándorlást hirdető keleti filozófiákban is, de Rudolf Steiner teozófiájában is feltűnik. A sorrend természetesen valamiféle értéket is megjelenít, a primitívtől a tökéletes felé.

Valószínűlg az emberi gondolkodás sajátossága, hogy minden sorrendet hajlamosak vagyunk értékkel felruházni. Meglátszik ez a Shakespeare drámák színlapján is, ahol társadalmi rang szerint jelennek meg a szereplők, de mind a mai napig a tudományos cikkek szerzői között is rangsort jelent a sorrend (külön jelzik, ha nincs ilyenről szó és a szerzők ábécé rendben vannak feltüntetve). Ez a gondolkodási séma azután az élőlények rendszerében is megjelenik. Linné számára egyértelmű volt, hogy rendszere a Systema Naturae követi a scala naturae-t, így kerül a rendszer csúcsára az ember, így kaphatják a majmok a főemlősök elnevezést, az egysejtűekből pedig így lesznek véglények.

Linné erősen szubjektív rendszerét idővel a törzsfejlődési rendszer váltotta fel. Ez a rendszer a csoportokat az evolúciós megjelenés szempontjából rendezi egy fába. A korábban megjelent csoportok vannak a fa alján, a később megjelentek a tetjén. Így fosztották meg a trónjától az embert a párosujjú patások. Az evolúciós megközelítés sem szakított teljesen a természet láncolatával, hiszen maga a kifejezés is annyit tesz: fejlődés. Az élővilág változása eszerint az elképzelés szerint valamiféle tökéletesedés, az újabb formák fejlettebbek a régebbieknél. Ami fejlettebb, az jobb is, egyre jobb élőlények véltják fel a korábbi rosszabbakat. Azok az élőlények, amik alig változnak hosszú földtörténeti korszakok alatt, mint például a krokodilok, vagy a bojtosúszós hal evolúciós zsákutcák, primitívek, egy letűnt kor maradványai.

Vannak persze olyan jelenségek, amik nehezebben magyarázhatók ebben a keretben. például a kagylók testfelépítése minden szempontból egyszerűbb, mint őseiké. Ahogy anatómia tanárunk Sas Miklós mondta: Itt van ez az állat, úgy néz ki, mint egy darab takony. Abból is látszik, hogy milyen buta, hogy nincsen feje. Nehéz erre az állatra mint a fejlődés egyik remekére gondolni. Az evolúció, a fejlődés pedig gyakran jelenti a komplexitás csökkenését, az egyszerűsödést.

De nem csak emiatt tarthatatlan elgondolás az, ami az evolúciót egy valamilyen irányba tartó folyamatnak gondolja, amiben a később megjelentek valamiféle inherens okból jobbak lennének a korábbiaknál. Az evolúciós elmélet alapján ugyanis az egyes élőlények mindig az adott környezetükhöz alkalmazkodnak és a környezet változása hozza magával az adaptáció szükségességét. Az adott környezetben az élőlény maga deifinálja azt a helyet, amit elfoglal. Ha nekünk embereknek kellene a tófenéken üldögélve szerves törmeléket szipkáznunk a vízből, biztosan rosszabbul teljesítenénk, mint a kagylók. A primitívnek tekintett baktériumok élnek a legváltozatosabb körülmények között, megtalálhatóak a belünkben, atomerőművek hűtővíz rendszerében, 1 km mélyen a Föld kérgében, mindenhol. Nincs még egy olyan csoport, ami ezt a sokféleséget, alkalmazkodási potenciált fel tudná mutatni.

A törzsfa és a hozzá társuló értékítélet azért is csalóka, mert eltakarja azt a tényt, hogy a korábban megjelent élőlények is változnak. A mai gyíkok ugyan a dinoszauruszok utódai, de ugyanúgy hatvanmillió évnyi evolúció választja el őket azoktól, mint minket. Éppen csak az esetükben ez a változás nem érintette a testfelépítés egyes alapvető sajátosságait. A korábban említett baktériumok pedig a leggyorsabban állnak elő a legelképesztőbb újításokkal, elég csak az antiobiotikumokkal szembeni ellenállásukra gondolni.

Ha valójában arra lennénk kíváncsiak, hogy mik az evolúciós sikertörténetek, akkor nem a legújabban megjelent csoportokat kellene megneveznünk, hanem a korábban kicsit lesajnált élő kövületeket. Az, hogy a krokodilok százmillió éve alig változtak, éppen azt bizonyítja, hogy mennyire sokféle környezetben is életképes konstrukciók, míg ezzel szemben a hominidáknak csak az elmúlt egy-két millió évben számtalan faja pusztult ki.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr11245565

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jedlik 2009.07.14. 13:33:12

Sas Miklós ehehehe. Amúgy ja.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2009.07.14. 13:51:57

Ez hülyeség. Tele van a szöveg logikai bukfencekkel, önellentmondásokkal.
Minden úgy lett tervezve, ahogy most van. A krokodilok is ilyenek voltak 6 000 éve, meg az ember is, mint most. Nem halt itt ki semmi és senki, max kifutó modellek voltak, amelyek rövidebb élettartamra lettek tervezve.
Ja, és az ember természtesen a legfejlettebb, mert - pl. szemben egy kagylóval - mi tudunk nevetni meg beszélni és vannak érzéseink, nem mondják ránk, hogy takony, és még az iszapot sem szürcsöljük. Mi ez, ha nem bizonyíték az intelligens tervezésre? (Dínók meg emlősök pedig simán éltek egymással párhuzamosan. Lásd pl. Jégkorszak 3.)

=))

Jó a cikk (szokás szerint)!

szabiaki (törölt) 2009.07.14. 14:13:36

@Zsiros László Róbert: Már a Frédi és Béniben is úgy volt, hogy az emberek dinókat tartottak házi állatnak.

2009.07.14. 17:47:07

Ugyanakkor, ha az élővilág egészét nézzük, arra igaz, hogy egyre komplexebb formák jelennek meg, ahogy halad az idő, vagy nem?

Nemlineáris 2009.07.14. 23:00:49

"Itt van ez az állat, úgy néz ki, mint egy darab takony. Abból is látszik, hogy milyen buta, hogy nincsen feje. "

hát ez tiszta Monty Python :)))

Nádori Gergely 2009.07.14. 23:46:14

A komplexitás növekedése összességében igaz, de pl. Stephen Jay Gould szerint (The Full House) nem az evolúció valamilyen alapvető tulajdonságának köszönhető, hanem annak a ténynek, hogy kezdetben a legkevésbé komplex élőlények jöttek létre. Az idővel komplexitásuk növekedett (mivel, ha csökken, akkor már nem élők). Ha azonban csak egyes csoportok evolúcióját nézzük meg, akkor azt látjuk, hogy abban többnyire van példa a bonyolódásra és az egyszerűsödésre is (pl. a puhatestűeknél: kagylók és lábasfejűek).

Felagund 2009.07.22. 15:18:15

Nem akarok trollkodni, de herrprofesszordoktor Sass Miklós úr nevét három (összesen négy :)) s-el kell írni, ennyit adjunk már neki ;)
süti beállítások módosítása