A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Az uralkodó élőlények

2010.07.28. 13:48 - Nádori Gergely

Az elmúlt évtizedek a biológiában a nagyszabású és nagy hatású projektek évei voltak. A humán genom program, a neandervölgyi genom program, a szintetikus biológia mind hatalmas összefogást igényeltek és óriási lépéseket jelentettek. Olyasmik ezek a biológia számára, mint a Manhattan-terv vagy a Hubble működtetése a fizikának.

Októberben ér véget egy legalább ilyen fontos, de talán kevesebb publicitást kapott program, a Tengeri Népszámlálás. Több száz tudós dolgozott együtt azon, hogy minél pontosabb és minél részletesebb képet kapjunk a világóceán élővilágáról a hatalmas bálnáktól az aprócska baktériumokig. Az eredmények alapvetően alakíthatják át mindazt, amit a Föld működéséről és az élet sokféleségéről gondoltunk.

A legkomolyabb meglepetéseket a legkisebb élőlények, a baktériumok okozták. Eddig nem képzelt sokféleségükre és mennyiségükre került fény. Kiderült, hogy Dél-Amerika partjainál görögországnyi nagyságú foltban borítja a tenger fenekét baktériumszőnyeg. Az új becslések szerint a világóceánban 1030 baktérium él, tömegük akkora, mint 240 milliárd afrikai elefánté. Ezt a fantasztikus sokféleséget a tengeri minták DNS elemzésével sikerült feltárni. A La Manche csatornán minden 25. egyed olyan baktériumnemzetségbe tartozott, amit addig nem ismertünk. A visszafogott becslések szerint tengerek baktériumfajainak száma egymilliárd körül lehet (összehasonlításként: az állatfajok számát a legvadabb becslések is másfél millió körülire teszik).

Az új fajokon túl megdöbbentő volt a baktériumok sokfélesége is. A tengerek baktériumvilágának összetétele és eloszlása leginkább a trópusi esőerdőkéhez hasonlít. Számos faj csak kis példányszámban található meg. Úgy tűnik ezek a tengeri baktériumok alapvető fontosságúak a földi élet anyagkörforgásában, nélkülük nem működne a bioszféra.

Mindezek után érdemes egy kicsit elgondolkodni azon, melyik is az uralkodó életforma a Földön? Talán azon is, hogy ki mennyit tanult a baktériumokról az iskolában, mekkora szerepet kapnak az iskolában ezek az élőlények? Olyan ez, mintha történelemből az elmúlt egy hetet tanítanánk négy éven át, az előtte valókra pedig két tanórát szánnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr382182285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása