A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

I'm back

2013.06.21. 20:19 - Nádori Gergely

I'm back.

Biológiai Nobel-díj 2011

2011.10.03. 21:39 - Nádori Gergely

Örökmozgó

2011.01.05. 11:06 - Nádori Gergely

Címkék: lúgosítás

Felfedeztem az örökmozgót. Furcsának tűnhet ez az állítás ezen a blogon, hiszen mi a tudományosság szilárd talaján állunk, de mégis így van. Korábban írtam róla, hogy egyes lúgos vizeket áruló cégekkel szembeni fenntartásaimat megosztottam a Gazdasági Versenyhivatallal és Fögyasztóvédelemmel is. Mindkét helyről megérkezett a válasz:

A Fogyasztóvédelem Hajdú-Bihar megyei irodája nem érezte magát illetékesnek, mivel a cég országosan tevékenykedik és ezért az ügyet átutalta a Versenyhivatalnak.

A Versenyhivatal szerint nem történt versenysértés, mivel ezt a vizet csak ez az egy cég árulja, ezért mondhat róla, amit akar, ezért átutalta az ügyet a Fogyasztóvédelemnek.

A kör bezárult, a két panasz mostantól örök útját járja a két hivatal között, 30 naponként továbblép és soha meg nem pihen. Lehet, hogy örökmozgó nem létezhet a fizika törvényei szerint, de a bürokrácia törvényei ezt is felülírhatják.

Élővércsepp elemzés, házilag

2011.01.03. 18:03 - Nádori Gergely

Címkék: hülyeség szélhámosság orvoslás áltudomány

A blog olvasóinak lassan már ismerős lehet, hogy miből lehet felismerni egy tudományos marhaságot. Csak néhány a figyelmeztető jelek közül:

  • mindenre jó gyógymód
  • teljesen váratlan áttörés
  • gyógyítja a hátfájást, fáradságot, allergiát, immunrendszer-erősítő (lehetőleg ez mind egyszerre)
  • a hivatalos tudomány nem akar tudomást venni róla (esetleg azért mert gonosz cégek nem engedik)
  • tudományos szakkifejezések pontatlan használata
  • értelmetlen neologizmák

A savas-lúgos világban járva sikerült ráakadnom a sötét látóteres élővércsepp analízisre, ami mindezen jellegzetességeket egyszerre hordozza. Áttanulmányozva a honlapot, úgy gondoltam diákjaimmal magam is megpróbálkozom ezzel a radikális diagnosztikai eljárással, íme az eredmény:

Nekünk ugyan nem tellett sokszázezer forintos berendezésre, ezért egy egyszerű iskolai mikroszkópot használtunk. A sötét látótérről egy százforintos gondoskodott, amit a mikroszkóp lámpájára tettünk. Egyikünk adományozott pár csepp vért a tudománynak, amiből keneteket készítettünk és már láthattuk is mindazt, amit látni kell. Hogy igazán autentikusak legyünk, mi is csatlakoztattunk egy kamerát a mikroszkóphoz, bár ez egy párezer forintos webkamera volt. Nem mentünk el az 1800-szoros nagyításig sem, főként, mivel úgy tudjuk, hogy a fénymikroszkóp felbontása csak 1000-szeres nagyítást tesz lehetővé, efölött csak a nagyítás növelhető, de a kép részletessége nem.

Az egyetlen különbség, hogy nekünk nem elsavasodásról, fehérje lerakódásról és parazitákról szólt amit láttunk, hanem rosszul beállított fókuszról, a minta beszáradásáról és a tárgylemez valamint objektív szennyeződéseiről. Amint egy koszosabb tárgylemezt használtunk sikerült betegebbé tenni a páciensünket. Sokat számított az is, hogy a kenet gyorsabban száradó szélét vagy a közepét nézzük és természetesen az élesség állításával is nagyszerű effekteket csaltunk elő. Ezt mutatja ez a videó is:

 Ez a humbug megint olyasmi, amivel táplálékkiegészítőket, löttyöket és életmód tanácsokat adnak el (bár maga a vizsgálat sem olcsó). Külön borzasztó, hogy korai rákdiagnosztikaként is reklámozzák, ami valóban zseniális biznisz. Megmondom, hogy magának van egy olyan rákja, ami még sehogy máshogy nem mutatható ki, de ha megveszi ezeket a szereket, akkor elmúlik. És valóban, az illető nem lesz daganatos, tehát a dolog működött.

Mit bizonyítottak?

2010.11.30. 16:25 - Nádori Gergely

Hangzatos címen jelent meg írás az Index Tudomány rovatában: Ismét bizonyították az akupunktúra fájdalomcsillapító hatását. Természetesen a gond nem az, hogy ha van is bármi bizonyíték az akupunktúra fájdalomcsillapító hatásáról, az is legfeljebb egyes hátfájásokra vonatkozik. A baj az, hogy az idézett vizsgálat (leginkább olyan formában, amiként írnak róla) nem bizonyít semmit az akupunktúrával kapcsolatban.

A vizsgálatban fájdalmat okoztak embereknek áramütéssel majd egyeseket kezeltek akupunktúrával, másokat nem. Mindeközben vizsgálták az egyes agyterületek működését. Azt találták, hogy az akupunktúrával kezeltek esetében a fájdalomérző területek aktivitása csökkent.

Mit bizonyít ez a kísérlet (ha bármit is számít egy 18 fős vizsgálat), csupán csak annyit, hogy ha valakivel, akinek fájdalma van tesznek valamit, az jobb, mintha nem csinálnak semmit. Ezt magam is alkalmazom gyakran a gyerekeimen, úgy hívják: gyógypuszi. Jön a gyerek, hogy beütötte a kezét, kap egy gyógypuszit és már nem is fáj annyira. Biztos vagyok benne, hogy ki lehetne mutatni a csökkent aktivitást a fájdalomérző területeken.

Ahhoz, hogy valóban az akupunktúráról szóljon a vizsgálat, a kontrollcsoportnak valami hasonló kezelést kellett volna kapnia. Ismertek már ilyen technikák, van, amikor a tűket rossz helyre (nem a feltételezett akupunktúrás pontokra) döfik, van amikor nem elég mélyre nyomják és vannak olyan tűk is, amik a színházi kellék késhez hasonlóan csúsznak vissza anélkül, hogy a bőrbe hatoltak volna.

Külön gyönyörű az a részlet, hogy az akupunktúra közvetlenül az agyban csökkenti a fájdalmat, nem csak pszichológiai hatása van. Mintha a pszichológiai hatások nem az agyban jönnének létre és nem lennének köthetők egyes agyterületek aktivitásához, vagy mintha a fájdalomérzet elsődlegesen nem pszichológiai hatás lenne. Közismertek azok a történetek, amik a fájdalomküszöb drasztikus változásáról szólnak különféle pszichés hatásokra, kevés olyan dolog van, ami annyira pszichológiai lenne, mint a fájdalom

Érdemes megfigyelni, hogy a kijelentés nem egy referált folyóirat cikkéből származik (akként ez a vizsgálat nem állná meg a helyét), hanem egy konferencián elhangzottakat ad tovább. Tele is van vele a magyar meg a világsajtó is.

Eddig és nem tovább

2010.11.21. 15:20 - Nádori Gergely

Több mint két éve írtam itt a blogon a lúgosítás nevű áltudományos elméletről. Sokan szóltak hozzá pro és kontra egyaránt. Akkor úgy gondoltam, többet erről a témáról nem fogok írni. A minap azonban a kezembe került egy palack Sport pH>10 lúgos víz. 350 forintért vettem fél litert belőle egy büfében. A csomagolás nagyon meggyőző, súlyzó formájú a palack, de még izgalmasabb, amit a címkén olvashatunk:

Sport pH>10 szénsavmentes lúgos víz
lúgosító, immunrendszer erősítő,
sejtvédő hatású
speciálisan kezelt
11.000 éves Főnix ásványvíz
Funkcionális víz
Kalóriamentes természetes energia!

Már ez is elég tömény hülyeség, de a részletes leírás még több jóval kecsegtet:

Módosított molekulaszerkezetének köszönhetően nem képez sókat a szervezetben. Magas negatív elektrontartalmát a gyomorsav nem tudja teljes mértékben közömbösíteni és így a véráramba bejutva segítheti a szervezet sav-lúg egyensúlyban tartását. Ajánlott mindennapos fogyasztása sportolóknak, izmok savasodásának megakadályozására, gyomorégés esetén, másnaposság okozta következmények enyhítésére, beteg szervezetek lúgosítására.

Aki nem bukott meg a középiskolában biológiából és kémiából, annak tudnia kell, hogy ennek a szövegnek semmi értelme. Tipikus rakománykultusz-tudomány használja azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket a tudomány, de a valódi értelmük nélkül.

Természetesen lehetséges, hogy csak én nem értettem meg, miről van szó pontosan. Ezért azután írtam a gyártó e-mail címére, hiszen honlapjukon is szerepel, hogy várják a kérdéseket. November 4-én a következő levelet küldtem nekik:

Tisztelt Aquavip,

Nagy örömmel és érdeklődéssel vásároltam egy kis üvegnyit termékükből
a Sport pH>10 szénsavmentes lúgos vízből.
Elolvasva a terméken írta lenne pár kérdésem azzal kapcsolatban:

1. Pontosan mit jelent a módosított molekulaszerkezet? Milyen formában módosul a vízmolekulák szerkezete? Mit jelent az, hogy nem képez sókat a szervezetben? A felirat szerint tartalmaz karbonát ionokat. Miként módosul ezek molekulaszerkezete, hogy ne képezzenek sókat?
2. Mit takar pontosan a magas negatív elektrontartalom? Nem kell attól tartanom, hogy víz esetleg megráz? (Milyenek a nem negatív elektronok?) Mi köze van az elektrontartalomnak a semlegesítéshez, ami tudtommal sav-bázis folyamat?
3. A gyomorsav mennyisége 100 ml, pH-ja 2, ez a 10-es pH-jú vízből 100 litert tud semlegesíteni. Milyen puffer rendszert tartalmaz a Sport pH>10 víz, ami ilyen nagságrendű pufferhatással rendelkezik?
4. Nem áll fenn a veszélye, hogy a felszívódó víz 7.44-nél nagyobbra növeli a vér pH-ját?
5. Miként fejti ki a hatását az izmok savasodása esetén? Hogyan jut szelektíven az izmokba?
6. Miért jótékony hatású a beteg szervezet lúgosítása? Általában bármilyen betegség esetén hasznos?
7. Azt állítják, hogy a termék immunrendszer erősítő hatású. Ezt az állítást milyen vizsgálatok támasztják alá?
8. Miben jelentkezik a sejtvédő hatás? Milyen sejteket és mitől véd a víz? Milyen vizsgálatok támasztják ezt alá? Védi a rákos sejteket is?
9. Mit takar a speciális kezelés? Ugyanarra utal, mint a korábban említett molekulaszerkezet módosítás?
10. Mit jelent, hogy a víz 11 000 éves? A vízmolekulák keletkeztek ennyi idővel ezelőtt, vagy az atomok?
11. Pontosan mit takar a kalóriamentes természetes energia? Milyen formájú energiáról van szó, kémiai, helyzeti vagy mozgási, esetleg az atommagokból felszabadítható nukleáris energiáról?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm,

Nádori Gergely
Budapest

Választ még nem kaptam, bár a cég honlapján olyan állítások olvashatók, amik lazán érnének vagy három kémiai Nobel-díjat, csak sajnos publikációk, tudományos cikkek nincsenek sehol. Most döntöttem úgy, hogy ebből elég és írtam mind a Versenyhivatalnak, mind a Fogyasztóvédelemnek, érdekel, ők mit reagálnak.

Nem sokkal ez után jutott el hozzám a Dr. Szalay Füredi Lúgos víz, ami kifejezetten hasonló, de talán még dühítőbb állításokat tesz, mivel kifejezetten a betegségek kezelésére ajánlja magát. A teljes címke itt olvasható. De a honlap még több izgalmat tartogat:

Ha a savszint túl magas, akkor a testünk nem lesz képes a savak kiválasztására és kénytelen elraktározni őket a testszövetekben (zsírszövet – elhízás!). A szervezetünk így fokozatosan kezd elsavasodni és ez különböző tünetekben nyilvánulhat meg. (...)

Felsorolok itt egy pár ilyen tünetet (a lista koránt sem teljes), ezeknél a legtöbb esetben, de nem kizárólagosan, kimutatható az elsavasodás: aphta (szájfekély), allergia, arthritis (izületi gyulladás), arthrosis (izületi kopás), cellulitis (narancsbőr), csontritkulás (osteoporosis), ekcéma, elhízás és ehhez kapcsolódó anyagcserezavar (pl.: cukorbetegség, magas koleszterin szint), fáradtság, fogszuvasodás, immunrendszer bizonyos zavarai, gyomorégés, izomláz, korai öregedés, köröm problémák, nyombélfekély, rák, erős testszag, vérnyomás problémák.

Az elsavasodás legjobb tesztje a reggeli vizelet pH mérése (gyógyszertárban kapható pH indikátor papír). Ha a vizelete pH-ja 7-7,5, akkor ez tökéletes egyensúlyra utal, folytassa az eddigi életmódját bármit is csinált, hiszen jó eredményt ért el. Ha a vizelete pH-ja 5,0-6,0 között van (vagy még alacsonyabb), akkor a szervezete savaktól igyekszik szabadulni és szüksége van jóval több lúgos étel-ital fogyasztására. A „Dr.Szalay Füredi Lúgos” többszörösen szűrt-tisztított, csírátlanított ivóvíz pH-ja 9-es, így a zöldségek-gyümölcsökhöz hasonlóan támogatja az elsavasodott teste egyensúlyi helyzetének a helyreállítását.

Természetesen Dr. Szalaynak is írtam, a következőket:

Tisztelt Füredi lúgos!

nagy érdeklődéssel olvasgattam a honlapjukon közölt információkat és ezek kapcsán pár kérdés fogalmazódott meg bennem. Nagy örömmel venném, ha választ kaphatnék rájuk:
1. Milyen úton kötődik a zsírszövetben a sav? Maga a zsír hidrofób, a  savak hidrofilek, mi a kötődés módja?
2. Mekkora a szerepe az elsavasodásnak a fogszuvasodásban és a csontritkulásban? Hogyan viszonyul a korábban ismert okokhoz (Streptococcus fertőzés, menopauza, fluor hiány)?
3. Milyen vizsgálatok bizonyítják a felsorolt betegségek és az elsavasodás kapcsolatát?
4. Amennyiben a felsorolt betegségek oka az elsavasodás, a lúgos víz fogyasztása gyógymódnak tekinthető-e?
5. A szakirodalom 4.6-4.4 értékig tekinti normálisnak a vizelet pH-ját, Önök miért tartják kórosnak a 6-os értéket?
6. Hogyan támogatja a lúgos víz a test egyensúlyát, mikor az a 2-es pH-jú gyomorba jutva azonnal semlegesítődik?
7. Milyen szakképesítéssel rendelkezik a termék névadója Dr. Szalay?

Felvilágosításukat várva, üdvözlettel,
Nádori Gergely

 Innen viszont kaptam választ is, íme:

Kedves Gergely!

 

Örülök, hogy érdeklődik a téma iránt. Ki kell hogy emeljem, hogy az említett víz nem gyógyszer és nem gyógyhatású készítmény, mint ahogy az uborka vagy mazsola (az egyik legnagyobb PRAL indexszel rendelkező étel) sem az, de ettől még támogatják a test pH egyensúlyát.

Ha a téma közelebbről is érdekli többek között ajánlom figyelembe R.Young könyvét „Sick and tired”, ott megtalálja a válaszokat a kérdéseire (pl. a zsír nem más, mint glicerin és szerves sav észter, stb).

 

Tisztelettel,

Dr. Szalay Viktor Helioland Kft ügyvezető igazgatója

Ugyan a kérdéseimre nem kaptam választ csak egyszerűen a pH csoda szerzőjének egy könyvéhez irányítottak. Rövid kutatás után sikerült kideríteni, hogy Dr. Szalay valóban orvos, homeopata és neurológus.

Pedig még lennének kérdéseim:
Vajon meddig lehet egyértelműen hamis és félrevezető állításokkal eladni termékeket és megtéveszteni az embereket?
Valóban ilyen jól működik az áltudományos halandzsa?
Hogyan számol el korábbi tudásával Dr. Szalay és Dr. Dinya Zoltán (rá a funkcionális víz esetében hivatkoznak, mint aki kimérte annak ma még megmagyarázhatatlan tulajdonságait). Hogyan állíthat ilyeneket egy orvos? Hogyan állíthat ilyeneket a Műszaki Egyetem doktori iskolájának tanára?

Most várom a válaszokat a hivataloktól.
 

Mese a hipóról és a 15 éves walesi fiúról

2010.10.21. 23:39 - Nádori Gergely

Címkék: hülyeség orvoslás áltudomány

Könnyen lehet, hogy a fény után a hülyeség a leggyorsabban terjedő anyag a világegyetemben. legalábbis erre következtethetünk abból, hogy hazánkba is megérkezett a Miracle Mineral Solution (MMS). A tápanyag kiegészítőről ma jelentette be az ÁNTSZ, hogy az egészségre kifejezetten ártalmas anyag. Ennek ellenére az interneten keresztül hazánkban is megrendelhető és beszerezhető, ilyen-olyan fórumokban ajánlgatják is.

Bár az értelmetlen téplálék kiegészítők között az MMS külön helyet érdemel, mivel egy súlyosan roncsoló hatású anyagról van szó, mégsem erről szeretnék írni, hanem egy 15 éves cardiffi fiúról Rhys Morganról. Rhyst pár hónapja diagnosztizálták Chron-betegséggel, ami a bélrendszer autoimmun megbetegedése. A fiú nekilátott információkat gyűjteni az interneten a betegségéről és talált egy aktív fórumot, ami az MMS-t ajnározta. Ő azonban nekilátott utánanézni, mi is ez. Meg is találta, hogy nem más, mint 28%-os töménységű nátrium-klorit, ami kifejezetten veszélyes anyag. Különösen, ha az előírás szerint citromlével veszik be, minthogy ilyenkor klór-dioxiddá alakul, ezt az anyagot pedig agresszív fehérítő- és fertőtlenítőszerként használja az ipar. Rhys nem elégedett meg azzal, hogy tudta, nem kellene bedőlnie az MMS-nek, blogot indított és jó állampolgárhoz méltóan levelezni kezdett a parlamenti képviselőjével, a brit ÁNTSZ-szel, a fogyasztóvédelemmel, a kereskedelmi kamarával és az egészségbiztosítóval. Többek között az ő aktivitásának is köszönhető, hogy ezek közül több szerv is akcióba kezdett az MMS és az azt árulók ellen. Pár napja már a WHO is állásfoglalást adott ki róla (talán ennek köszönhető a hazai sajtóközlemény is.

Az embernek eszébe jut a történetről Emily Rosa, aki kilenc évesen egy elegáns kísérlettel bizonyította be, hogy az akkoriban éppen népszerű terápiás érintés nem működik. Úgy tűnik nem kell orvosi PhD ahhoz, hogy valaki rájöjjön, mi az ami működik és mi az, ami nem.

UPDATE: A fiú elindította saját podcastját is, itt található!

Budapest science Meetup - október

2010.10.14. 13:36 - Nádori Gergely

Új hónap, új meetup. Ezúttal október 20-án, a Tűzraktérben várunk este 7-től mindenkit szeretettel.

A program izgalmasnak ígérkezik, lesz benne szó robotikáról, dagantok nanotechnológiás terápiájáról, TBC gyógyításról és a hétköznapi beszédet amúgy is uraló vörösiszapról.

Kömlődi Ferenc: A robotika a jövő technológiája (http://www.agent.ai)

Futurológusok és technológusok előrejelzése szerint 15-20 év múlva a robotok a mindennapi élet ugyanolyan fontos részei lesznek, mint ma a számítógépek. Egyelőre azonban távol vagyunk ettől, a jelen robotjai elsősorban ipari, kisebb mértékben háztartási és szórványosan szórakoztató funkciókat töltenek be, Japán és Dél-Korea kivételével inkább érdekességnek, semmint hétköznapi realitásnak számítanak. Pedig a résztechnológiák lassan eljutnak arra a szintre, hogy a mostaninál jóval intelligensebb gépek jelenjenek meg.

· 1 trackback

süti beállítások módosítása