A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Eddig és nem tovább

2010.11.21. 15:20 - Nádori Gergely

Több mint két éve írtam itt a blogon a lúgosítás nevű áltudományos elméletről. Sokan szóltak hozzá pro és kontra egyaránt. Akkor úgy gondoltam, többet erről a témáról nem fogok írni. A minap azonban a kezembe került egy palack Sport pH>10 lúgos víz. 350 forintért vettem fél litert belőle egy büfében. A csomagolás nagyon meggyőző, súlyzó formájú a palack, de még izgalmasabb, amit a címkén olvashatunk:

Sport pH>10 szénsavmentes lúgos víz
lúgosító, immunrendszer erősítő,
sejtvédő hatású
speciálisan kezelt
11.000 éves Főnix ásványvíz
Funkcionális víz
Kalóriamentes természetes energia!

Már ez is elég tömény hülyeség, de a részletes leírás még több jóval kecsegtet:

Módosított molekulaszerkezetének köszönhetően nem képez sókat a szervezetben. Magas negatív elektrontartalmát a gyomorsav nem tudja teljes mértékben közömbösíteni és így a véráramba bejutva segítheti a szervezet sav-lúg egyensúlyban tartását. Ajánlott mindennapos fogyasztása sportolóknak, izmok savasodásának megakadályozására, gyomorégés esetén, másnaposság okozta következmények enyhítésére, beteg szervezetek lúgosítására.

Aki nem bukott meg a középiskolában biológiából és kémiából, annak tudnia kell, hogy ennek a szövegnek semmi értelme. Tipikus rakománykultusz-tudomány használja azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket a tudomány, de a valódi értelmük nélkül.

Természetesen lehetséges, hogy csak én nem értettem meg, miről van szó pontosan. Ezért azután írtam a gyártó e-mail címére, hiszen honlapjukon is szerepel, hogy várják a kérdéseket. November 4-én a következő levelet küldtem nekik:

Tisztelt Aquavip,

Nagy örömmel és érdeklődéssel vásároltam egy kis üvegnyit termékükből
a Sport pH>10 szénsavmentes lúgos vízből.
Elolvasva a terméken írta lenne pár kérdésem azzal kapcsolatban:

1. Pontosan mit jelent a módosított molekulaszerkezet? Milyen formában módosul a vízmolekulák szerkezete? Mit jelent az, hogy nem képez sókat a szervezetben? A felirat szerint tartalmaz karbonát ionokat. Miként módosul ezek molekulaszerkezete, hogy ne képezzenek sókat?
2. Mit takar pontosan a magas negatív elektrontartalom? Nem kell attól tartanom, hogy víz esetleg megráz? (Milyenek a nem negatív elektronok?) Mi köze van az elektrontartalomnak a semlegesítéshez, ami tudtommal sav-bázis folyamat?
3. A gyomorsav mennyisége 100 ml, pH-ja 2, ez a 10-es pH-jú vízből 100 litert tud semlegesíteni. Milyen puffer rendszert tartalmaz a Sport pH>10 víz, ami ilyen nagságrendű pufferhatással rendelkezik?
4. Nem áll fenn a veszélye, hogy a felszívódó víz 7.44-nél nagyobbra növeli a vér pH-ját?
5. Miként fejti ki a hatását az izmok savasodása esetén? Hogyan jut szelektíven az izmokba?
6. Miért jótékony hatású a beteg szervezet lúgosítása? Általában bármilyen betegség esetén hasznos?
7. Azt állítják, hogy a termék immunrendszer erősítő hatású. Ezt az állítást milyen vizsgálatok támasztják alá?
8. Miben jelentkezik a sejtvédő hatás? Milyen sejteket és mitől véd a víz? Milyen vizsgálatok támasztják ezt alá? Védi a rákos sejteket is?
9. Mit takar a speciális kezelés? Ugyanarra utal, mint a korábban említett molekulaszerkezet módosítás?
10. Mit jelent, hogy a víz 11 000 éves? A vízmolekulák keletkeztek ennyi idővel ezelőtt, vagy az atomok?
11. Pontosan mit takar a kalóriamentes természetes energia? Milyen formájú energiáról van szó, kémiai, helyzeti vagy mozgási, esetleg az atommagokból felszabadítható nukleáris energiáról?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm,

Nádori Gergely
Budapest

Választ még nem kaptam, bár a cég honlapján olyan állítások olvashatók, amik lazán érnének vagy három kémiai Nobel-díjat, csak sajnos publikációk, tudományos cikkek nincsenek sehol. Most döntöttem úgy, hogy ebből elég és írtam mind a Versenyhivatalnak, mind a Fogyasztóvédelemnek, érdekel, ők mit reagálnak.

Nem sokkal ez után jutott el hozzám a Dr. Szalay Füredi Lúgos víz, ami kifejezetten hasonló, de talán még dühítőbb állításokat tesz, mivel kifejezetten a betegségek kezelésére ajánlja magát. A teljes címke itt olvasható. De a honlap még több izgalmat tartogat:

Ha a savszint túl magas, akkor a testünk nem lesz képes a savak kiválasztására és kénytelen elraktározni őket a testszövetekben (zsírszövet – elhízás!). A szervezetünk így fokozatosan kezd elsavasodni és ez különböző tünetekben nyilvánulhat meg. (...)

Felsorolok itt egy pár ilyen tünetet (a lista koránt sem teljes), ezeknél a legtöbb esetben, de nem kizárólagosan, kimutatható az elsavasodás: aphta (szájfekély), allergia, arthritis (izületi gyulladás), arthrosis (izületi kopás), cellulitis (narancsbőr), csontritkulás (osteoporosis), ekcéma, elhízás és ehhez kapcsolódó anyagcserezavar (pl.: cukorbetegség, magas koleszterin szint), fáradtság, fogszuvasodás, immunrendszer bizonyos zavarai, gyomorégés, izomláz, korai öregedés, köröm problémák, nyombélfekély, rák, erős testszag, vérnyomás problémák.

Az elsavasodás legjobb tesztje a reggeli vizelet pH mérése (gyógyszertárban kapható pH indikátor papír). Ha a vizelete pH-ja 7-7,5, akkor ez tökéletes egyensúlyra utal, folytassa az eddigi életmódját bármit is csinált, hiszen jó eredményt ért el. Ha a vizelete pH-ja 5,0-6,0 között van (vagy még alacsonyabb), akkor a szervezete savaktól igyekszik szabadulni és szüksége van jóval több lúgos étel-ital fogyasztására. A „Dr.Szalay Füredi Lúgos” többszörösen szűrt-tisztított, csírátlanított ivóvíz pH-ja 9-es, így a zöldségek-gyümölcsökhöz hasonlóan támogatja az elsavasodott teste egyensúlyi helyzetének a helyreállítását.

Természetesen Dr. Szalaynak is írtam, a következőket:

Tisztelt Füredi lúgos!

nagy érdeklődéssel olvasgattam a honlapjukon közölt információkat és ezek kapcsán pár kérdés fogalmazódott meg bennem. Nagy örömmel venném, ha választ kaphatnék rájuk:
1. Milyen úton kötődik a zsírszövetben a sav? Maga a zsír hidrofób, a  savak hidrofilek, mi a kötődés módja?
2. Mekkora a szerepe az elsavasodásnak a fogszuvasodásban és a csontritkulásban? Hogyan viszonyul a korábban ismert okokhoz (Streptococcus fertőzés, menopauza, fluor hiány)?
3. Milyen vizsgálatok bizonyítják a felsorolt betegségek és az elsavasodás kapcsolatát?
4. Amennyiben a felsorolt betegségek oka az elsavasodás, a lúgos víz fogyasztása gyógymódnak tekinthető-e?
5. A szakirodalom 4.6-4.4 értékig tekinti normálisnak a vizelet pH-ját, Önök miért tartják kórosnak a 6-os értéket?
6. Hogyan támogatja a lúgos víz a test egyensúlyát, mikor az a 2-es pH-jú gyomorba jutva azonnal semlegesítődik?
7. Milyen szakképesítéssel rendelkezik a termék névadója Dr. Szalay?

Felvilágosításukat várva, üdvözlettel,
Nádori Gergely

 Innen viszont kaptam választ is, íme:

Kedves Gergely!

 

Örülök, hogy érdeklődik a téma iránt. Ki kell hogy emeljem, hogy az említett víz nem gyógyszer és nem gyógyhatású készítmény, mint ahogy az uborka vagy mazsola (az egyik legnagyobb PRAL indexszel rendelkező étel) sem az, de ettől még támogatják a test pH egyensúlyát.

Ha a téma közelebbről is érdekli többek között ajánlom figyelembe R.Young könyvét „Sick and tired”, ott megtalálja a válaszokat a kérdéseire (pl. a zsír nem más, mint glicerin és szerves sav észter, stb).

 

Tisztelettel,

Dr. Szalay Viktor Helioland Kft ügyvezető igazgatója

Ugyan a kérdéseimre nem kaptam választ csak egyszerűen a pH csoda szerzőjének egy könyvéhez irányítottak. Rövid kutatás után sikerült kideríteni, hogy Dr. Szalay valóban orvos, homeopata és neurológus.

Pedig még lennének kérdéseim:
Vajon meddig lehet egyértelműen hamis és félrevezető állításokkal eladni termékeket és megtéveszteni az embereket?
Valóban ilyen jól működik az áltudományos halandzsa?
Hogyan számol el korábbi tudásával Dr. Szalay és Dr. Dinya Zoltán (rá a funkcionális víz esetében hivatkoznak, mint aki kimérte annak ma még megmagyarázhatatlan tulajdonságait). Hogyan állíthat ilyeneket egy orvos? Hogyan állíthat ilyeneket a Műszaki Egyetem doktori iskolájának tanára?

Most várom a válaszokat a hivataloktól.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr982463186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.11.21. 17:40:26

Kurva jól lehet ezzel keresni. Jelenleg a savasodásbiznisz a menő, aztán boldog boldogtalan a vastagbelét mosatta. Előtte a C-vitamint kellett lapátolni akváriumszámra. Aztán most itt ez a homeopátia, ami egy hatalmas marhaság.
Egy dolgot kell tenni, ezket a csalókat egész egyszerűen a fogyasztóvédelemnél és a versenyhivatalnál fel kell jelenteni.

chabba (törölt) 2010.11.21. 17:52:43

A gond az, hogy Magyarországon nem létezik fogyasztóvédelem. Ennyi. Marad az elhivatott szakemberek felvilágosító munkája, amit a blog írójának (is) nagyon köszönök.

_yossarian · http://szinhaz.blog.hu 2010.11.21. 18:52:19

azért a vörösiszap valszeg kissé megkoptatta a lúgosítás kifejezés jótékony csengését még az ilyenre fogékonyak fülében is.

Hollokara (törölt) · http://hollokara.inda.hu 2010.11.21. 19:56:49

Mindenhol ebbe botlik az ember.
Tegnap is csak tornázni mentem, erre kaptam fél óra savasodásmaszlagot, aztán meg lakmuspapírt a nyelvemre amiből kiderült, hogy nekem szinte már végem is, olyan savas a szervezetem.
Próbáltam volna mondani valamit, meg is égettek volna az addigra meggyőzött, lángoló szemű elsavasodottak akiknek sehogyse jutott eszükbe megkérdezni miért van, hogy az egyiknek a haja hullik a savasodástól míg a másik ugyanattól meddő.
Az oktatás szégyene ez az egész.

zm 2010.11.22. 05:12:16

Az ionizált víznek 50+ éves szakirodalma van. Nem természetgyógyász vonalon, hanem rendesen orvos, mikrobiológus, kémikus stb. Annyi a publikáció ezzel kapcsolatban mint égen a csillag, könyvek tucatjai jelentek meg amiket nem sámánok hanem elismert orvosok, kutatók írtak, csak egy kicsit kell keresni és ezrével ömlik minden féle vonalon. A Japán Egészségügyi Minisztérium már 1965-ben bejelentette, hogy az ionizált víz fogyasztása hatékony az anyagcsere belső flórájának a helyreállításához és a 80-as években orvosi berendezéssé nyilvánította a vízionizátorokat összességében az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. 2 nobel díj is kapcsolódik a témához (nem pont ezért kapták a díjat de olyan kutatásokért, amelyek az ionizált víz témában is meghatározóak): Dr Warback - orvosi, Peter Agre és Roderick MacKinnon - kémiai.

Mo-n is kaphatóak vízionizátor készülékek amiknek minden engedélye megvan. A gyártóknak meg annyi _hivatalos_ tanusítványuk van készülékről, hogy egy közepes szobát ki lehetne tapétázni velük. Ha nem boldogulsz a google-lel szivesen adok rengeteg linket ahol megtalálod őket.

Nádori Gergely 2010.11.22. 08:59:44

Kedves ZM,
Szeretném a segítségedet kérni, mert ionizált víz témában én nem találtam tudományos publikációt. Nem olyan könyvet, amit kiadtak, hiszen kiadták a Tündér Lalát is, mégsem gondolnám, hogy vannak egyszarvúk, hanem referált tudományos folyóiratban megjelent cikket.
Peter Agre és Roderick MacKinnon az aquaporinok felfedezéséért kaptak Nobel-díjat, ezek a sejthártyán keresztül szabályozzák a víz áramlását, de semmi közük az ionizált vízhez.
Még érdekesebb Dr. Warback esete, ő ugyanis nem létezik, legalábbis a Nobel bizottság oldalán nincs ilyen nevű díjazott. Természetesen a Google segítségével lehet sok rá vonatkozó írást találni...
Az, hogy egy készüléknek engedélye van annyit jelent, hogy nem káros az egészségre. Már ez is nagy dolog, de a pozitív hatáshoz kevés.
Segítene az is, ha elmondanád, hogy mit jelent az anyagcsere belső flórája. Csak gyanítani tudom, hogy a bélflóráról van szó, de kérdés számomra, hogy azokra miként hat a lúgos víz, hiszen a bél kémhatása nagyon szigorúan regurált.

2010.11.22. 10:37:06

"Rövid kutatás után sikerült kideríteni, hogy Dr. Szalay valóban orvos, homeopata és neurológus."
Valamint szcientológus (ld. az iwiw-es klubtagságait: iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=9112185 ).
Innen minden mindegy.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.11.22. 21:24:27

SzaboZsee: Raige Against the Machine yee :)
zm: Az a szomorú, hogy ekkora blőd marhaságnak ennyi leirata van. Gondolkozzál, aztán végezz el egy középiskolát és szerezz egy érettségit azt javaslom. Ha tanít neked valaki ott ionizált vizet, vágd pofán!

zfor 2010.11.23. 11:27:44

Nádori, ha kirakják tanári állásából, elmehet humoristának:

"Tisztelt Füredi lúgos!"

Nem tudom nem füredi flúgosnak értelmezni :-DDD

zfor 2010.11.23. 11:30:37

Ja, és a súlyzó formájú csomagolástól minden jóérzésű embernek feláll a hátán a szőr. Nehéz lenne ennél nagyobb mennyiségű műanyagot elhasználni ennyi víz csomagolására.

empatia 13 2010.11.23. 22:43:53

Ha univerzál indikátor OLDATOT cseppentesz a kezedre,azonnal olyan lesz , mintha véreznél. Hálaistennek, savas a bőröm, tehát ÉLEK!

pappito · http://pappito.com 2010.11.24. 09:40:52

@zm: nem akarok komolyabban belemenni, de kérlek, mutass nekem olyan vizet, amelyben nem ionok vannak. Kérlek! Nem mellesleg a kémikust csak parasztosan vegyésznek hívjuk.

Kedves Gergely, köszönöm a posztot, ilyenkor, térdig gázolva a fényevők, pívizek, homeopátia, vércsoport-diéta és egyéb ködevő baromságok között, örülök, hogy még fel-fel csillan a józan ész a sötétben.

Az oxóniumionok nevében maradok tisztelettel,

p

pappito · http://pappito.com 2010.11.24. 09:42:08

aki lúgra vágyik, az igyon egy jó pohár vizet (lehet ionizált is) amelyben feloldott egy csapott evőkanál mosóport. (de választhat más detergenst is)

utána ne menjen H2O2 közelébe!

G.Freeman 2010.11.27. 20:18:55

Az ionizált vizet én sem ismerem, de az ionmenteset már igen.

Egyébként a szervezet sav-bázis egyensúlya meglehetősen összetett folyamat révén alakul ki.
Az kevés az egyensúly megbomlásához hogy savas vagy lúgos kémhatású étket fogyasztunk.
Elég régen a rádióban volt egy műsor amelyben egy modern kori csodadoktor és egy professzor nyilatkozott a szervezet lúgosításáról.
A csodadoktor elkezdte sorolni azokat a növényeket amelyek hasznosak a lúgosítás szempontjából, a professzor közbevágott:
Mint tudjuk a növények erjedéssel, tehát savanyú folyamat közepette bomlanak le a szervezetben, úgyhogy már itt az elején hibás az elmélet...

G.Freeman 2010.11.27. 20:35:22

"Módosított molekulaszerkezetének köszönhetően nem képez sókat a szervezetben. Magas negatív elektrontartalmát a gyomorsav nem tudja teljes mértékben közömbösíteni és így a véráramba bejutva segítheti a szervezet sav-lúg egyensúlyban tartását. Ajánlott mindennapos fogyasztása sportolóknak, izmok savasodásának megakadályozására, gyomorégés esetén, másnaposság okozta következmények enyhítésére, beteg szervezetek lúgosítására."

Módosított molekulaszerkezet lehet például ha nátrium-bikarbonátot oldottak fel a vízben, amely a lúgos kémhatást biztosítja.
Azonban a nátrium -bikarbonát és a pepszin találkozásakor azonnal só és víz keletkezik, tehát igenis képez sókat a szervezetben.
Szerintem nem magas elektrontartalomról hanem magas negatív IONtartalomról van szó.
"a gyomorsav nem tudja teljes mértékben közömbösíteni és így a véráramba bejutva segítHETI a szervezet sav-lúg egyensúlyban tartását."
A feltételes módba tett kijelentő mondat semmis.
A gyomorégést valóban enyhíti, de másnaposságra nem ajánlanám. A másnapos ember inkább savanyú dolgokat kíván.
Másrészt a túlzott gyomorsav-közömbösítés után gyomorfájás, emésztési panaszok fordulnak elő.

Jánoska12 2010.12.29. 08:44:33

Furának találom, hogy mostanság mennyire divatosították a különböző fogyókúrákat, mert hát a lúgosítással fogyni is lehet. Lehet némi alapja a dolgoknak, de szerintem nem egy világmegváltó dolog. A hívőknek egy dolgot sugallnék: DezoxiriboNukleinSAV (DNS)
Akii meg annyira lúgosítani akar mindenáron, az tegyen egy pohár vízbe némi szódabikarbónát. Szóval tényleg félelmetes, hogy a marketing hova nem jut el, mert erről a témáról nem csak cikkekben lehet olvasni. Mindenki döntse el, hogy jó vagy rossz dolog az, ha már könyvek formájában is szerepet kap a téma. goo.gl/qywWc

Avatar 2011.01.10. 15:35:32

Helló!

A vizsgálandó kamuvizek listájára nevezném a kaqun vizet is! Tudományosan igazolt immunerősítőként reklámozzák...
www.kaqun.hu/tudomanyos-eredmenyek

@zfor: Viszont a víz elfogyasztása után homokkal feltöltheted a "palackot" és máris van egy frankó kézisúlyzód! :)

kszabo 2011.01.10. 20:55:09

Azt hiszem érdemes lenne felidézni, mit is tettek nagyapámék , hogy 80 évig éltek :)
Mondjuk egészségesen táplálkoztak szkaresz.blogter.hu/395463/abalt_szalonna_zsir_a_csapagynak
Üdv :)

zfor 2011.01.11. 11:11:34

@kszabo: Lehet, hogy nagyapád 80 évig élt, de hogy ezzel kivételesen szerencsés volt, az biztos.

Az általad visszaidézett korban a férfiak születéskor várható élettartama valahol a 40 és a 60 év között volt, részben a rossz táplálkozás miatt.

norbi2k 2011.01.12. 13:06:51

meg ugye nagyanyád a földeken dolgozott minden nap és nem a gép előt poshadt egy irodában...

Lamia 2011.02.23. 15:52:15

Az esetleges hívőkkel szeretném megosztani azt az információt, hogy a kemény víz eleve lúgos. Még szódabikarbónára sincs szükség. Az ország nagy részén ilyen víz folyik a csapból, többek közt az egész fővárosban. Némileg olcsóbb és kevésbé környezetszennyező, mint az a flakonos borzadály.
süti beállítások módosítása