A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

A C-vitamin legendája

2008.03.01. 23:41 - Nádori Gergely

Címkék: rák nátha vitamin tévhit

Szinte mindenki tudja, hogy a C-vitamin mennyire fontos dolog. Nekünk magyaroknak különösen közel áll a szívünkhöz, hoszen Szent-Györgyi Albert, az egyetlen olyan tudós, aki Magayarországon végzett kutatásaiért kapta Nobel-díjat, fedezte fel. Felfedezése óta a C-vitamin egészen hihetetlen karriert futott be, mára a legnagyobb mennyiségben vásárolt táplálékkiegészítő a világon. Mindenki tudja, hogy megfázás idején ezt kell szedni, sőt télen érdemes megelőzésképpen is kapkodni belőle. Az is közismert, hogy a citromban és más déli gyümöcsökben van belőle bőven. Egyesek még azt is tudni vélik, hogy az "antioxidánsok" közé tartozik, és mint ilyen, a rák ellen is hatásos lehet.
A legtöbbet a C-vitamin ilyen jó PR-jáért a XX. század egy legszínesebb és legragyogóbb tudós egyénisége, Linus Pauling tette. (Az ő neve ismerős lehet mindenkinek, aki járt középiskolába, a periódusos rendszeren található elektronegativitás Pauling szerint ugyanis az ő ötlete volt). Pauling élete utolsó harmadában a kismolekulák és vitaminok egészségügyi szerepével foglalkozott és azok minél nagyobb mennyiségű bevitelét javasolta. Minthogy ezt a vitamin szinte lehetetlen túladagolni (a halálos adag, patkánykísérletekre alapozva, egy 70 kilós ember számára olyan 85 deka tiszta vitamin körül lehet), ezért ezzel könnyen végezhette (ön)kísérleteit. Ő maga napi 18g C-vitamint fogyasztott és úgy vélte ez nagyban hozzájárul jó egészségéhez és szellemi frissességéhez is. Bizonyítani vélte, hogy ez a vitamin jó gyógyszer a rák terjedésének megakadályozására és megelőzésére. Ezt azonban később semmilyen más vizsgálat nem igazolta és sokan bírálták az ő módszereit. A kérdést az sem segít eldönteni, hogy Pauling 93 éves korában, de rákban halt meg.
A nátha és a C-vitamin kapcsolata viszont tisztább ügynek tűnik, még a tévében is reklámozzák a megfázásra az ilyen készítményeket. Ha azonban megnézzük, hogy mit mutatnak a tudományos vizsgálatok, messze nem egyértelmű a kép. Noha számtalan cikk jelent meg akár az elmúlt években is a C-vitamin (mint alternatív terápia) és a nátha kapcsolatáról, nem könnyű egyszerű választ kapni arra a kérdésre, hogy használ-e. Az bizonyos, hogy nincsen drasztikus hatása. Egyes vizsgálatok szerint a C-vitamint fogyasztók betegsége 8%-kal rövidebb volt, de a megbetegedések száma azonos volt a vitaminozó és nem vitaminozó csoport között. Egy másik tanulmány arra következtetésre jutott, hogy ugyan a megbetegedés hosszát és súlyosságát nem befolyásolja a C-vitamin, a C-vitamint rendszeresen fogyasztók 17%-a betegedett csak meg, míg a másik csoportnak 21%-a. Bizonyos vizsgálatok arra utalnak, hogy gyerekeknél jóval nagyobb a hatás, mint felnőtteknél. Amikor közel 150 háziorvost és kutatót kérdeztek végig, hogy mi a tapasztalatuk a C-vitamin hatásáról a náthára, a tapasztalataik alapján nem tudtak jótékony hatásokról beszámolni.
Érdekes kérdés az is, hogy miben találunk bőségesen C-vitamint. A legtöbbünknek elsőre a narancs és a grapefruit jut eszünkbe, noha azokban elég szerényen van csak belőle (30-50 mg/100g) ezzel szemben a kelbimbó (80mg/100g) és a brokkoli (90mg/100g) lényegesen többet tartalmaz. Ráadásul úgy tűnik, a brokkoli még a főzés után is sokat megőriz belőle. Az igazi bajnok persze az ausztrál kakadu-szilva (3100mg/100g).
Diákjaimmal végzett kísérletünkben úgy találtuk, hogy a friss narancslé is lényegesen többet tartalmaz, mint bolti. Megállapíthatjuk tehát, a vitaminok között is fontosabb a népszerűséghez a jó PR, mint a tudományosan bizonyított tények.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr47361340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oscar 2008.03.12. 10:36:05

Az nem eletkronegativitas volt?
egy n ketto helyett.

acsa 2008.04.28. 23:18:32

A C-vitamin ügy tényleg nehéz. A megfázás lehetősége igen jelentősen függ az életmódtól is. És mivel egy csoportban igen vegyes, ezért nehéz figyelembe venni.
Másrészt ahogy a vitaminok többsége, a C-vitamin is más anyagokkal "együttműködve" fejtik ki hatásukat. Ezeket szinte alig ismerik. Ezért próbálkoznak azzal, hogy többé-kevésbé természetes módon tálalják a vitaminokat tablettákban.

Mondjuk egyszerűbb és közhiedelemmel ellentétesen olcsóbb eredeti formájában megenni.

szemet 2008.07.29. 07:11:14

"Ráadásul úgy tűnik, a brokkoli még a főzés után is sokat megőriz belőle."

A C vitamin csak 190C fokon bomlik. A zöldségek főzés során csak annyi C vitamit vesztenek ami a vízbe kioldódik. Szóval ha levest vagy főzeléket készítunk (azaz a főzővizet is megesszük), főzhetjük naphosszat a levest (akár kuktában is).

Persze a zöldségekben lehetnek (vannak) egyéb hasznos anyagok is, amik tényleg hőérzékenyek...

musi 2009.03.19. 16:13:44

szemet: a C-vitamin 60 fokon teljesen elbomlik, nem tudom a 190 fokot honnan szülted.

Nádori Gergely: ezekkel a vizsgálatokkal csak az a baj, hogy röhejesek, és akkor még finoman fogalmaztam! 60 vagy maximum 200 mg C-vitamint kaptak egy nap a kísérleti alanyok! Szent-Györgyi Albert több mint 70 évvel ezelőtt megmondta, hogy a megfelelő mennyiség napi 2000-8000 mg között van! Ahogy te is írtad Linus Pauling is 18 GRAMMOT evett egy nap! és még számos nemzetközileg elismert táplálkozáskutatót tudok, aki ugyanezt mondja. 60 mg az gyakorlatilag semmire nem jó.

musi 2009.03.19. 16:16:59

Mellesleg én több száz esetet tudok (magamat is beleértve) hogy napi MINIMUM 4000-5000 mg C-vitamin szedésével évek óta nem kaptunk el sem megfázást sem influenzát! Ugyanis a C-vitamin erősíti az immunrendszert (ezt egy általános iskolás is tudja, nemhogy egy orvosi egyetemet végzett...) egyrészt baktériumellenes, másrészt növeli a fehérvérsejtek számát.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2009.04.18. 00:26:39

@musi: msds.chem.ox.ac.uk/AS/ascorbic_acid.html

A 60 fokot honnan szülted? Azért a vesédre meg a májadra vetnék egy pillantást, vagy a fanatizmus a veseköveknek is jót tesz? ;-)

en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_c#Adverse_effects

Athos 2009.04.18. 01:51:45

nem 60fok, hanem 55. De nem varázsütésre bomlik el az összes egy pillanat alatt, hanem egy bizonyos idő kell hozzá. Ezért maradhat meg egy része a brokkoliban főzés után.

vesekövet meg nem okoz az aszkorbinsav. az egyik bomlásterméke, a sóskasav viszont igen, de csak azoknál akikben erre genetikai hajlam van. de nagyonnagy mennyiségű tartós cvitamin bevitel kell ehhez, mert csak kis része alakul át sóskasavvá.

Athos 2009.04.18. 01:55:57

@Dworkyll:

egyébként elolvastad azt amit belinkeltél?

There is a longstanding belief among the mainstream medical community that vitamin C causes kidney stones,
which is based on little science.[115]

Martian (törölt) 2010.08.04. 15:59:18

@musi: jogos a megjegyzésed, nem árt kritikusan kezelni ezeket a tanulmányokat, amelyek a "magas C vitamin bevitel" fogalmát napi 100-200 mg-ra (!) redukálják.

blint587 2010.08.04. 17:06:26

Az hogy 55°C-on bomlik a C-vitamin tény, de hozzátenném a fényre érzékenyebb mint a hőre. A napi 100-200 mg kb arra elég hogy ne kapjunk skorbutot, viszont az ilyen 8-10g adagokat egyszerre felesleges bevenni mivel csak egy jó kis hasmenéssel ajándékozzuk meg magunkat, miközben jó ha 2-3 g felszívódik, tehát felesleges pénzkidobás is. :) Ennek oka a rendkívül nagy "só" koncentráció különbség (nem konyhasó, hanem oldott anyag), minek okán nagy az ozmotikus nyomáskülönbség... Ugyanezért szárad ki az ember ha sok sós vizet iszik...
Sajnos az ember azon szerencsétlen gerincesek közé tartozik akik nem képesek maguknak megtermelni az aszkorbinsavat. A glükózból kiinduló szintézis utolsó lépéséhez szükséges enzim valahogy szépen eltűnt az evolúció során. Ez valószínűleg arra vezethető vissza hogy anno még a kőbaltás korszakban nem csak az ősember ment át az őserdőn hanem fordítva is, és így már nem volt életbevágó a szintézise. Szóval ha C-vitamin fogyasztásról van szó akkor azt természetes forrásból tegyük..

musi: Ami az antibakteriális dolgot illeti, megkérdezném hogy ezt honnan vetted, mert én eddig egy biokémia könyvben nem olvastam ilyet. Mellesleg egy teória: a C-vitamin antioxidáns, tehát megköti a szabadgyököket . Nos a terminális oxidáció során a szervezetbe keletkezik hidrogén-peroxid amely képes szabad gyök képzésére. Az immunrendszer néha azzal dolgozik amilye van. Így akár szabad gyököket is alkalmazhat az idegen szervezetek elpusztítására. Mivel mint korábban említettem mi nem de más szervezetek képesek saját maguknak megtermelni a C-vitamint, így be tudják állítani maguknak a szükséges egyensúlyt.
Mellesleg ha antibakteriális lenne akkor elég komoly problémáid lennének az emésztéseddel.
süti beállítások módosítása