A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Nobel-díj 2008

2008.10.06. 11:56 - Nádori Gergely

Címkék: nobel

Az idei évben díjazott kutatások a vírusok hatásával kapcsolatosak. Régen járt már egy az AIDS betegséget okozó HIV vírus felfedezéséért, amit ez alkalommal két francia kutató (figyelem, nem amerikai!) Françoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier zsebelhettek be. Biztosan lesznek, akik majd felháborodnak, hiszen egy kis, de elszánt csoport a mai napig nem fogadja el, hogy ez a vírus lenne az AIDS okozója. A csoportba tartozik egy korábbi Nobel-díjas, az excentrikus Kerry Mullis és a napokban lemondott Dél-afrikai kormányfő Thalbo Mbeki is.

A díj másik felét Harald zur Hausen (ő pedig német!) kapta. Hausen a 70-es években kezdte el vizsgálni egy gyakori vírus rákkeltő hatását. A Humán Papilloma Vírus (HPV) leggyakrabban szemölcsöket okoz, de éveken át lappanghat az emberben. A vírusnak jelenleg mintegy negyven törzse ismert, ezek közül egyesek a kézen vagy a szájban okoznak rákot, de hat-nyolc törzs a méhnyakrák kialakulásáért felelős. Amikor Hausen csoportja nekikezdett a HPV vizsgálatának nem volt népszerű az a gondolat, hogy a rákot paraziták okozhatják, elsősorban a környezeti hatásokat tették felelőssé a betegségért. A német kutatócsoport elsőként azonosította a HPV különféle genetikai törzseit, majd bizonyította, hogy a vírus DNS-ének egy darabja beépül a rákos sejtekbe, végezetül azt is megtalálta, hogy mely gének felelősek a rák okozásáért. A vírus terjeszésében a férfiak is szerpet kapnak, bár az ő esetükben sokkal ritkábban alaklul ki daganat. Ezek alapján a méhnyakrán tulajdonképpen nemi betegségnek tekinthető. A méhnyakrák valóban nagyon jelentős közegészségügyi probléma, egyes országokban gyakrabban fordul elő a mellráknál is, becslések szerint évente 500 000 nő betegszik meg benne. Ezeknek a kutatásoknak köszönhetően vált lehetővé az oltás ellene.

Érdekes módon nem ez az első alkalom, hogy paraziták és daganatok közötti kapcsolat felfedezéséért jár Nobel-díj. 1926-ban a dán Johannes Andreas Grib Fibiger kapta az elismerést, mivel kimutatta, hogy egy fonalféreg gyomorrákot okoz patkányoknak. Később kiderült, hogy ugyan közetlenül nem okoz tumort a Spiroptera carcinoma nevű parazita, csak az amúgy is hibás sejtek osztódását fokozza. Mindmáig ez az egyetlen olyan felfedezés, ami orvosi Nobel-díjat és később (részben) tévesnek bizonyult. 1966-ban Peyton Rous kapott Nobel-díjat a csirkékben rákot okozó Rous-szarkóma vírus felfedezéséért. Ha hosszúnak is tűnik, hogy Hausen mintegy harminc évvel a felfedezései után kapta meg a díjat, érdemes tudnunk, hogy Rous 1911-ben találta meg a róla elnevezett vírust és 55 évvel később utazhatott Stockholmba.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr43698691

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: software company in Houston 2018.07.25. 22:32:22

Vadállatokról képek - Képek vadállatokról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása