A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Influenza - a gyorsreagálású hadtest

2009.04.27. 23:32 - Nádori Gergely

Címkék: orvoslás influenza

Nem könnyű dolog parazitának lenni. Az ember (vírus) megpróbálja a legtöbbet kihozni az élőlényből, amiben élősködik, de közben arra is viogyáznia kell, nehogy az túl korán meghaljon. A vírusok többféle taktikát is kidolgoztak, hogy megbírkózzanak ezzel a problémával. Vannak köztük olyanok, amik a lehető legkevesebbett bántják a gazdát, amíg az jól él, hiszen addig a vírus túlélése is biztosított. Ha azonban a gazdaszervezet gyengül, az addig visszafogott vírus is tombolni kezd, hogy minél nagyobb példányszámban jutassa magát tovább, mielőtt a gazda esetleg elpusztul. Ezen az elven működik a herpesz, ami hosszú évekig húzódik meg lappangva az emberben, de ha valami más betegség miatt gyengülni kezd a szervezete, esetleg a stressz rontja le, azonnal megjelenik, ráadásul olyan helyeken, ahol könnyen kerülhet át egy jobb, életképesebb gazdába (a száj és nemi szervek kiválóak erre a célra).

Az influenza vírus nem ezt a visszafogott taktikát követi, nem várakozik sokáig és nem próbál békében éldegélni a gazdaszervezettel. Ehelyett a fertőzést követően versenyt fut az idővel, hogy minél gyorsabban minél nagyobb számú másolatot állítson elő saját magából. Mire a szervezet elpusztul, már számtalan vírus szaporodási ciklus lejárt és sokmillió példány távozott a beteg gazdából, az meg is dögölhet nyugodtan.

Az influenza felépítésének több eleme is ezt a célt szolgálja. Elsőként is az örökítő anyaga, ami nem a megszokott DNS, hanem RNS. Nem ez az egyetlen RNS vírus, de azok közül is a különlegesebbek közül való. A biológia órákról talán ismerős lehet, hogy: DNS --> RNS--> fehérje --> tulajdonság. Azaz a DNS-ről RNS másolat készül, abból lesz a fehérje, ami meghatározza a tulajdonságot. Egy darabig azt hittük, ez az egyetlen útja az információ átadásának az élőlényekben. Aztán kiderült, hogy vannak olyan vírusok, amik csak RNS-t tartalmaznak. Ezek először az RNS-ről készítenek DNS másolatot, majd abból állítják elő a saját fehérjéiket. Az ilyeneket retrovírusnak nevezik, a leghíresebb talán a HIV, az AIDS okozója.

Az influenza ugyan RNS vírus, de mégsem így működik, egyszerűen egy olyan enzimet visz magával, ami az RNS-ről képes RNS másolatot készíteni. Ezzel nagyon sok időt takarít meg, sokkal gyorsabban tud így szaporodni. Amikor azonban RNS-ről készül RNS másolat, akkor nincs lehetőség a hibák javítására, ennek hatására sokkal több a mutáns az influenza vírusok között. Minden egyes vírus átlagosan egy bázisban (egy betűben) eltér attól, amiről a másolata készült. Ez az egyik oka az influenza hihetetlen variabilitásának.

Maga a vírus a felületén két fontos fehérjét hordoz. Az egyik a hemagglutinin, ami a vírust abban segíti, hogy bejusson a gazdasejtbe, a másik a neuraminidáz, ami pedig a leváláshoz szükséges. A sokat emlegetett Tamiflu nevű gyógyszert ezt az utóbbit gátolja, megakadályozva, hogy az elkészült új vírusok leváljanak a gazdasejtről. Ez a két fehérje az, amit az immunrendszerünk a legjobban felismer a vírusból, és ennek típusai alapján osztályozzák is az influenza vírusokat. A H és az N variációk típusszáma adja meg a vírustörzs nevét, a H1N1 törzs tehát hemagglutininből és neuramidázból is az 1-es típussal rendelkezik.

Ez, a leginkább a mongol hadseregéhez hasonló taktika tette az influenza vírust különlegesen sikeressé és halálossá. De ahhoz, hogy ki tudjon alakulni, szükség volt ránk is. A számítások szerint a három influenza faj (A, B és C) legfeljebb 8000 éve vált el egymástól, akkor alakult ki a világjárványt okozni képes A változat is. Abban az időben, amikor megjelentek a városok és erőre kapott a távolsági kereskedelem. Mindezek nélkül  ugyanis ezzel a taktikával esélye sem lenne az influenzának.

Nem csak a mutációk okozzák az influenza változékonyságát, hanem moduláris felépítése is. A vírus RNS-e ugyanis nyolc külön szálra van elosztva. Ha egy sejtet egyszerre több vírus fertőz meg, akkor a készülő másolatokba teljesen új kombinációkban kerülhetnek a RNS szálak, mintha újra kevernénk egy kártyapaklit. Ez történt a mostani törzs kialakulásánál is. Valakit (feltehetően Mexikóban) megfertőzött egy emberi influenza A vírus és ezzel egy időben egy sertés influenza vírus is. Ez utóbbi ugyan kis eséllyel, de képes az embert is megfertőzni. Ebben a személyben számtalan új kombinációja keletkezett a sertés és az emberi vírus RNS szálainak. Ezek közül az egyik különlegesen sikeres lett. A vizsgálatok szerint már a disznóból érkező vírus is egy átrendeződött törzs volt, ami madarakra veszélyes törzsekből szedett fel géneket. Ez a hiperváltozékonyság is fontos eleme az influenza taktikájának, mivel így nem tud ellene immúnis populáció kialakulni, tehát évről évre fertőzheti végig ugyanazokat a területeket.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr961090572

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.28. 08:21:48

Végítélet, avagy a valódi válságforgatókönyvGlobális felmelegedés, globális terrorizmus, globális gazdasági válság, és most egy globális járvány valós veszélye; már csak egy felénk száguldó aszteorida hiányzik az összképből. Csodálom, hogy még nem tűntek…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perger.laszlo · http://www.rejtelmek.hu 2009.04.28. 00:07:21

Bocsánat, hemagglutinin és neuraminidáz.

Asidotus 2009.04.28. 09:18:53

Na, ez kellett már., mármint a cikk. Köszi!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.04.28. 10:06:41

most akkor mind meghalunk vagy se? havibérletet már ne vegyek?

Kúrcsány Ferenc 2009.04.28. 10:16:53

Akik ezt a blogot olvassák azok nem, a többiek mind megdöglenek!

lioliom 2009.04.28. 10:46:36

Most mi van?Az írás jó volt,pláne,ha valakit érdekel a biosz.De most mi lesz?A rémhírek az igazak,vagy nem eszik olyan forrón a kását?

Cloud 2009.04.28. 10:52:21

ok. ez érthető. ezért terjed könnyen és gyorsan.
de miért halálosabb, mint egy átlagos emberi influenza vírus, amit a szervezetünk legyőz? arra sem adnak gyógyszert ha már elkaptad, csak tüneti kezelése van.
ebből miért nehezebb meggyógyulni?
bocs ha nem jól értettem valamit és a válasz benne van a cikkben...

Chapell 2009.04.28. 11:39:56

@Cloud: Gyógyszert adnak rá általában, antibiotikumot, mivel a vírust követő bakteriális szövődmények a veszélyesek (tüdőgyulladás, egyéb gyulladások)

Doryyka 2009.04.28. 11:45:10

@Cloud: Szerintem azért, mert amíg az átlagos emberi influenzákkal már találkoztál életed során, és valami minimális védettséged van ellenük, azzel mág soha, tehát az immundendszered közel nulláról indul.

Cloud 2009.04.28. 12:15:36

@Chapell: ok. de azt már a bakteriumra adják, alapban először semmit sem adnak. csak ha nem múlnak a tünetek bizonyos idő után.
ezek szerint itt is a szövődményekbe halnak bele?

Cloud 2009.04.28. 12:16:09

@Doryyka: na, ja de azok is évről évre variálódnak úgy tudom.

Doryyka 2009.04.28. 12:40:06

@Cloud: igen, de azért Ők még A, B, és C, az immunrendszernek valamilyen szinten felismerhetőek.

Cloud 2009.04.28. 13:07:18

hát lehet. mindenesetre számomra az nem volt világos, hogy konkrétan mi okozza a halált. szövődmény-e vagy maga a vírus amortizálja le annyira a szervezetet, hogy meghal az illető. vagy esetleg bizonyos szervekre ráhúzódik?
állítólag életerős, fiatal emberek halálát okozta, nem idős, legyengült szervezetűekét.

Iron 2009.04.28. 13:17:02

@Cloud:
úgy tudom, hogy az egészséges emberek immunrendszere hajlamos túlreagálni a fertőzést, elpusztítva a saját tüdőszöveteket is, ami halálhoz vezet, míg legyengült/öreg embereknél ehhez nem elég erős és ezért életben maradnak

makacs szennyeződés 2009.04.28. 13:26:09

állítólag ezért halálos, állítólag terjed, állítólag.

influenza-térkép, biztos terjedni fog, csak nem tudni, mikor.

a szomszéd is látta már.

hiába, a legjobb biznisz az idiótákon alapuló gyógyszerbiznisz, az olajnál is jobb, mert az fogy, a hülyék meg egyre csak szaporodnak.

Cloud 2009.04.28. 13:35:36

@makacs szennyeződés: legyen igazad. :)
van benne valami, csakhogy mindannyian "idióták" vagyunk ilyen szempontból, merthogy csak a médiából vannak információink. hogy mi és mennyi igaz belőle, csak találgathatunk...

Kesey 2009.04.28. 13:48:32

Noss, a disznóinfluenza vírusa egyes állítások szerint az A/H1N1 nevű förmedvény. A tavalyi oltáshoz mellékelt tájékoztatóban többek között ez áll:

What ... contains:

-A/Brisbane/59/2007 (H1N1) - like strainIVR-148 derived fromA/Brisbane/59/2007

Bővebben meg tudná valaki magyarázni akkor, hogy mi a kulonbség e kozott a A/H1N1 vírus meg a jelenlegi kozott, amit ugyanezzel a tipusjellel illetnek?

Mellesleg mindeddig meggyozodésem, hogy Mexikóban kombinált ok miatt olt a virus. Tehát talált magának valami "tettestársat".

makacs szennyeződés 2009.04.28. 13:57:14

@Cloud:

nem úgy látom, hogy bárki is találgatna, ki van az már találva, hogy terjed és halálos, tehát mindennek vége, hacsak.

hacsak nem teszünk "nagyon komoly óvintézkedéseket", ugye.

nem erőlteti senki pl. az eddigi halálesetek körülményeit. minek?
eü-ellátás? szociális körülmények? nyomornegyed? felső kaszt? kezelés? nem számít.

nem sokan foglalkoznak az eddigi influenzavírusok haláleseteivel sem, nincs említve sehol.
vajon hányan haltak bele mexikóban a korábbi évek járványaiba? érdekel ez valakit? nem.

végre lehet félni és vásárolni.
kölcsönadni, óvintézkedni, gyártani, eladni, utángyártani, eladni.

Cloud 2009.04.28. 14:39:08

@makacs szennyeződés: hát tudjuk, hogy a médiának is jó az ilyen "esemény", hiszen lehet a hiradó nézettebbé tenni, különböző műsorokat gyártani stb..
index is tudósíthat "percről percre" ... :)
szóval ez is benne van a pakliban.

ezért is voltam kiváncsi többek között, hogy miéert nem szól a fáma a részletekről, amiket te is említesz. és hogy konkrétan MIBE haltak bele...

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2009.05.01. 21:23:16

hmmm, Intelligens Tervezés, semmi kétség, hiszen magától nem alakulhatott volna ki egy ilyen komplex és hatékony betegség :)

thing 2009.05.04. 18:40:39

A Százholdas pagonyból:

"Nem karate, Malacka! KARANTÉN!" :-)
----
Malacka és a Tao:
Gondolkodom, tehát vagyok.
De volna itt kérdés még egy:
Mi az a H1N1?
süti beállítások módosítása