A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Ő dohányzik

2008.03.08. 17:57 - Nádori Gergely

Vajon mi a jobb, amikor valaki teljes sebességgel rohan az autójában a fal felé: ha kijelenti, hogy őt ugyan nem érdeklik az ütközés következményei és azt csinál, amit akar, vagy ha arról győzködi magát és körötte levőket, hogy egy ütközés 180 km/h-ás sebességnél nem is olyan veszélyes, hiszen vannak, akik túlélik és egyébként is csak a média misztifikálja túl az ütközések veszélyét? A dohányzom blog szerzője láthatóan a második megoldást választotta.
Legutóbbi bejegyzésében egy tavaly májusi tanulmányra hivatkozik, miszerint a dohányzás messze nem olyan káros, mint a szex, minthogy az utóbbi a Humán Papilomavírus (HPV) terjesztésével járhat, ami a száj és torokrákok igazi okozója. Az eredeti közlemény itt olvasható és érdemes végig is olvasni, azután pedig utánanézni, hogy mi is a helyzet a HPV-vel, a dohányzással és a szájrákokkal.
A HPV egy jobbára ártalmatlan vírus, ami többnyire a hámsejtekben szeret szaporodni. Hogy elősegítse a szaporodását különféle módokon próbálja előidézni a gazdasejtjének szaporodását is. Kilenc génjéből kettő a sejt szaporodását, osztódását indítja be, az egyik még a híres p53 fehérjét is megpróbálja kikapcsolni. A p53 felelős azért, hogy a rossz útra tért (korlátlan szaporodásba kezdő) sejtek öngyilkosságot kövessenek el. A különféle HPV törzsek között vannak olyanok, amik ebben a munkában hatékonyabbak és vannak kevésbé ügyesek. A legjobbak, a viszonylag ritkán előforduló 16-os és 18-as törzsek, kifejezetten gyilkos módon dolgoznak, olyannyira, hogy a sejt osztódási rendszerét teljesen felborítják, azaz rákosodást okoznak. A HPV leginkább nemi úton terjed, ezért lehet a méhnyak-, végbél-, pénisz- és szájrákok okozója is.
A dohányzás és a szájrák kapcsolata elég jól dokumentált. Elég csak azt megfigyelni, hogy miként változott a szájrákok előfordulása az elmúlt száz évben. Kezdetben ez jellemezően a férfiak betegsége volt, majd miközben egyre csökkent a szivar és a pipa népszerűsége, csökkent a szájrákok előfordulása is. Később, ahogy a nők körében is elfogadottá vált a dohányzás, egyre nőtt a nők aránya a betegek között, bár még ma is sokkal gyakrabban fordul elő ez a betegség a férfiaknál. Magyarországon ma évente kétezer ember hal meg szájüregi daganatban. Hamar nyílvánvalóvá vált, hogy az erőteljes alkoholfogyasztás és a dohányzás együttesen megsokszorozza a szájrák előfordulásának valószínűségét. Mindig is voltak azonban olyan esetek, akik nem dohányoztak és nem ittak, mégis megbetegedtek. Az ő arányuk jellemezően a fitalabb kori (50 éves kor alatti) betegek körében magasabb.
Ami az idézett vizsgálatból és egyéb vizsgálatokból is megállapítható, hogy a fiatalabbkori szájrákok okozója lehet jellemzően a HPV. A kétféle rákkeltő hatás nagyon különbözően működik, a HPV-nél egy egyszeri fertőzés is elég, a dohány és az alkohol esetében viszont a tartós kitettségre van szükség. A kétféle mechanizmus is különböző, ezért a két veszélyforrás hatása nem adódik össze.
Az eredetileg idézett cikk megállapításait természetesen okozhatja az is, hogy az újonnan diagnosztizált esetek között nagyobb volt a fiatalok aránya és az is, hogy az Egyesült Államokban általánosan is jelentősen csökken a dohányzók száma, ami miatt a megbetegedések nagyobb arányát okozza a HPV. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy vajon miért csökken a szájrák előfordulása jelentősen azoknál, akik abbahagyják a dohányzást, ha a dohányzásnak nincs fontos szerepe a betegség kialakulásában?
Mindez természetesen azon sem változtat, hogy a dohányzás legalább 60 különféle súlyos betegség kockázati tényezője, a tüdőrák ezek között első helyen szerepel.
Természetesen ebben a hírben is tetten érhető a bulvárosodás, hiszen bármilyen olyan cikk, amiben szerepel az orális szex kifejezés olvasók tömegeit csalogatja. Ahogyan ez a bejegyzés is.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr98371472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.03.08. 22:57:44

Nos, amikor elsőre futottam át az írást (az elejét kihagytam, és a lényeget olvastam), még örültem is, hogy végre valaki normálisan leírja, hogy is van ez. Aztán elolvastam megint,az elejétől, és durva csúsztatás van benne: én nem állítottam, hogy kevésbé ártalmas a dohányzás. Pusztán azt a hírt kommenteltem, ami azt állítja, a szájüregi rákok 50% a HPV okozza. Akkor a hiányzó 50% marad a dohányzás számláján.

A másik része pedig írásomnál a feltételes mód használata. Ez - úgy gondolom - érthető. Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy mindenkire egyforma sors vár csak azért,mert dohányzik. Vagy iszik. Vagy - mint példádban - vezet.

Azért a vírus működésének leírását köszönöm!

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.03.08. 23:02:12

Bár itt is akad azért egy dolog: "az erőteljes alkoholfogyasztás és a dohányzás együttesen megsokszorozza a szájrák előfordulásának valószínűségét." Tehát ha SOKAT iszol ÉS dohányzol, AKKOR nagyobb az esély a kialakulásra. Ugye?
süti beállítások módosítása