Vannak kérdések, amik igazán a biológusra tartoznak. Sok évszázados, az emberiség életét megkeserítő dilemmákat lehetne megoldani, ha valaki venné a fáradságot és megkérdezne egy biológust. Ilyen alapvető kérdés az is, hogy vajon a paradicsom zöldség vagy gyümölcs? János barátom, aki lelkes antivegetáriánus volt és semmilyen zöldséget nem evett, a főtt kukoricát gyümölcsnek minősítette és vígan falatozta. A paradicsom mibenléte állandó vita forrása lehet, ha bárhol leül a társalgás érdemes bedobni ezt a témát.
Zöldség vagy gyümölcs
2008.04.05. 20:36 - Nádori Gergely
A bejegyzés trackback címe:
https://beka.blog.hu/api/trackback/id/412843
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
megahéja 2008.04.06. 11:14:30
Jó kis poszt! :-) Ezen már én is sokat gondolkodtam, különösen a 90 napos fogyókúra gyümölcs-napjai alatt, amibe előszeretettel iktattam be 1-2 lityi paradicsomlevet. :-)
De plííííz alaki írja át a valyont vajonra a 4. sor elején mielőtt kiesik a szemem :-)
De plííííz alaki írja át a valyont vajonra a 4. sor elején mielőtt kiesik a szemem :-)
wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.04.06. 11:27:07
zöldség!
és vesszenek a gyümölcsfasiszták!
és vesszenek a gyümölcsfasiszták!
2008.04.06. 11:47:14
Szerintem zöldség, meg is mondom miért.
Az én definícióm szerint a gyümölcs az, aminek önmagában is van élvezeti értéke. Pl. almát, cseresznyét önmagában az ízéért eszik az ember. A zöldség viszont kiegészítő, vagy a levesben, vagy a krumplihoz, de magában az ember nem eszik hagymát, vagy paradicsomot (kivétel: van aki répát, és zöldborsót is szeret minden egyéb nélkül enni). Így az elméletem valószínűleg megbukott. Különben is ott van a dió meg a mogyoró, az micsoda?
Az új elméletem tehát az, hogy van a zöldség, van a gyümölcs, és van az egyéb, besorolhatatlan növényi termés. Így viszont továbbra is kérdés, hogy a paradicsom zöldség, gyümölcs, vagy besorolhatatlan egyéb termés.
Itt feladom...
Az én definícióm szerint a gyümölcs az, aminek önmagában is van élvezeti értéke. Pl. almát, cseresznyét önmagában az ízéért eszik az ember. A zöldség viszont kiegészítő, vagy a levesben, vagy a krumplihoz, de magában az ember nem eszik hagymát, vagy paradicsomot (kivétel: van aki répát, és zöldborsót is szeret minden egyéb nélkül enni). Így az elméletem valószínűleg megbukott. Különben is ott van a dió meg a mogyoró, az micsoda?
Az új elméletem tehát az, hogy van a zöldség, van a gyümölcs, és van az egyéb, besorolhatatlan növényi termés. Így viszont továbbra is kérdés, hogy a paradicsom zöldség, gyümölcs, vagy besorolhatatlan egyéb termés.
Itt feladom...
mestska 2008.04.06. 11:47:16
hát igen, mikor egészen apró gyermek voltam, már akkor megzavartak ezzel a kérdéssel. Az általam ugyanis zöldségként fogyasztott paradicsomot mindannyiunk kedvenc Ablak-Zsiráfja a gyümölcsök oldalra tette, szépen oda volt rajzolva a paradicsom az alma, barack, meg a ribizli közé.
Inimma 2008.04.06. 12:08:01
Amiben van mag, az gyümölcs. Amiben nincs, az zöldség. Ilyen egyszerű. A banán is gyümölcs, mert csak a nemesített fajtákban nincs mag. De ugyanígy gyümölcs a mag nélküli szőlő is.
valaki 2008.04.06. 12:12:10
anno a kertészetin is természetesen felmerült, és a válasz az volt, hogy bizony a zöldség/gyümölcs dolog gasztronómia nem természettudomány. A leginkább megfelelő definíció egyébként az, hogy a fás (vagy elfásodó) szárú növények ehető részei a gyümölcsök, a lágyszarúak a zöldségek. (itt csak a dinnye a bibi: az ugyanis eszerint zöldség)
wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.04.06. 12:14:41
ej, úgy látszik a szent tudomány már megint nem tud igazságot szolgáltatni
BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.06. 12:19:41
Segítek:
A paradicsom az pirosság.
Az éretlen paradicsom, na az a zöldség!
A paradicsom az pirosság.
Az éretlen paradicsom, na az a zöldség!
Porcelán az elefántboltban 2008.04.06. 12:38:09
Ami sózva, fűszerezve is jó, az zöldség.
Gyümölcs: édes, önmagában vagy desszertként fogyasztható. Főzésnél az édes íz kedvéért használjuk. Sóval. borssal undorító.
Gesztenye vajon mi?
Gyümölcs: édes, önmagában vagy desszertként fogyasztható. Főzésnél az édes íz kedvéért használjuk. Sóval. borssal undorító.
Gesztenye vajon mi?
ll 2008.04.06. 13:09:55
A savtartalmúak a gyümölcsök. Így a paradicsom is.
asdfsffgdfv 2008.04.06. 13:09:59
na akkor mondjon nekem valaki lágyszáró növényt aminek a termése gyümölcs vagy olyat ami ami kíbír egy telet és újra elkezd teremni , na ugye egyértemű hogy zöldség a paradicsom
na a gesztenye érdekes az olyan mint a gomba :D kicsit kakuktojás
a paradicsom sózva jó
na a gesztenye érdekes az olyan mint a gomba :D kicsit kakuktojás
a paradicsom sózva jó
madz 2008.04.06. 13:21:59
inimma, akkor a cukkini meg a padlizsán is gyümölcs?
Porcelán az elefántboltban 2008.04.06. 13:44:46
Lágyszárú: eper, dinnyék,
banán savas-e?
a paradicsom cukrozva IS fincsi.
És mi van a sütőtökkel?
banán savas-e?
a paradicsom cukrozva IS fincsi.
És mi van a sütőtökkel?
szanna 2008.04.06. 13:57:04
"Ha ez így van, akkor gyümölcs a kukorica is" - szerintem nem, mert a kukoricának nem húsos termése van, hanem száraz szemtermése
Porcelán az elefántboltban 2008.04.06. 15:26:44
És miért nem lehet karfiolt kapni a virágárusnál?
Té, mint Tamás 2008.04.06. 18:29:28
És mi van akkor, ha a paradicsom zöldség _is_, és gyümölcs _is_? Ki mondta, hogy a két kategória kizárja egymást?
gvi (törölt) 2008.04.07. 14:41:25
Inimma: magos zoldseg: paprika, tok, paradicsom ;)
Egyszer azt hallottam a radioban, hogy ami savas az gyumolcs, ami meg lugos a zoldseg.
Egyszer azt hallottam a radioban, hogy ami savas az gyumolcs, ami meg lugos a zoldseg.
Emo" 2008.04.14. 09:19:56
Karfiolt ugyan nem lehet hapni a virágárúsnál, de káposztát igen, de ott már díszkáposzta a neve. gyönyörű lila-zöld fodros, egy pszichedelikus fantázia.
Kertész 2008.04.26. 21:54:03
Okleveles kertészmérnökként kijelentem, hogy a paradicsom kertészettudomány szempontjából zöldség.
A kertészettudományban alapvetően a fásszárú kertészeti növényeket nevezzük gyümölcsnek és a nem évelő lágyszárúakat zöldségnek. Ezen besorolás alapján a görögdinnye és a sárgadinnye is zöldség.
Természetesen vannak kivételek. Hagyomány okán került a hazai besorolásba a szamóca (úgyis mint földieper) a gyümölcsök közé, a spárga (mint évelő) a zöldségek közé.
Tehát van évelő zöldség és lágyszárú gyümölcs is.
De ez is csak egy megközelítés.
A kertészettudományban alapvetően a fásszárú kertészeti növényeket nevezzük gyümölcsnek és a nem évelő lágyszárúakat zöldségnek. Ezen besorolás alapján a görögdinnye és a sárgadinnye is zöldség.
Természetesen vannak kivételek. Hagyomány okán került a hazai besorolásba a szamóca (úgyis mint földieper) a gyümölcsök közé, a spárga (mint évelő) a zöldségek közé.
Tehát van évelő zöldség és lágyszárú gyümölcs is.
De ez is csak egy megközelítés.
acsa 2008.04.28. 22:55:42
Dehogynem jó a gyömülcs sóval! Eleve van bennük só, másrészt nagyon finom az érett citrom kevés sóval magában :)
És a gyümölcsös süteménreceptekben is van sokszor só.
Sajnos Mo. a zöldséget tényleg lefokozzák leves/köretbetétnek. Szinte mindig alaposan hőkezelik, ezzel tönkretéve sok pénzért vett értéküket. Túlzott sózással meg elveszik ízüket. De hát ez a "közízlés". Egymillió légy nem téved. Pont. Tisztelet az ügyes szakácshajlamú kivételnek.
És a gyümölcsös süteménreceptekben is van sokszor só.
Sajnos Mo. a zöldséget tényleg lefokozzák leves/köretbetétnek. Szinte mindig alaposan hőkezelik, ezzel tönkretéve sok pénzért vett értéküket. Túlzott sózással meg elveszik ízüket. De hát ez a "közízlés". Egymillió légy nem téved. Pont. Tisztelet az ügyes szakácshajlamú kivételnek.
Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2008.07.09. 05:48:11
A legklasszikusabb definíció szerint: gyümölcs az, amiből pálinkát lehet főzni.
Ki ivott már paradicsompálinkát? ;-)
Annyira hülye egy dolog ez a szokás, hogy mindent be kell skatulyázni...
Ki ivott már paradicsompálinkát? ;-)
Annyira hülye egy dolog ez a szokás, hogy mindent be kell skatulyázni...
attack 2009.05.31. 23:33:14
Bloody Mary...
attack 2009.06.13. 22:59:16
Persze, tudom… :-) csak vicc volt…
Amúgy a vodka valamilyen gabonából, esetleg burgonyából készül. Viszont a burgonya a paradicsom „rokona”, tehát talán gyümölcs… (?)
Gyümölcspálinkát CSAK gyümölcsből lehet készíteni! Ez így logikus, és az uniós szabályok szerint is csak a gyümölcsből erjesztéssel, lepárlással készített szeszesitalt szabad pálinkának nevezni.
Viszont: egyes definíciók szerint az eper nem gyümölcs, mivel nem magházas… a magok kívül vannak.
Mégis van eperpálinka…
Amúgy a vodka valamilyen gabonából, esetleg burgonyából készül. Viszont a burgonya a paradicsom „rokona”, tehát talán gyümölcs… (?)
Gyümölcspálinkát CSAK gyümölcsből lehet készíteni! Ez így logikus, és az uniós szabályok szerint is csak a gyümölcsből erjesztéssel, lepárlással készített szeszesitalt szabad pálinkának nevezni.
Viszont: egyes definíciók szerint az eper nem gyümölcs, mivel nem magházas… a magok kívül vannak.
Mégis van eperpálinka…
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal
Utolsó kommentek