A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Tengeri őserdők*

2008.04.14. 09:02 - Nádori Gergely

Címkék: tenger ökológia

Ha buja természetről, gazdag élővilágról van szó, akkor elsősorban a trópusokra gondolunk, az esőerdők, dzsungelek jutnak eszünkbe. Rendben is van ez, ha a szárazföldet nézzük, a tengerekben azonban a leggazdagabb élővilágot nem a forró, hanem hideg éghajlatokon kereshetjük. Pár napja volt érdekes hír, hogy új élőlényeket fedeztek fel az Antarktisz környéki vizekben, és ez a felvétel is jól mutatja, hogy milyen gazdag a Déli-sarkvidék tengeri élővilága.
 
Főleg, ha tudjuk, hogy 200 méternél mélyebbre már nem jut le a fény, tehát azok az élőlények, amiket ott lejjebb láttunk, mind a feljebbről lehulló szerves anyagokból táplálkoznak. Vannak bőven és úgy tűnik, jól is laknak.
Ha megnézzük az alábbi térképet, ami a világtengerekben a klorofill mennyiségét mutatja, akkor feltűnhet, hogy ugyan a trópusi partvidékek is elég gazdagok szerves anyagot termelő élőlényekben, de a legtöbbet a sarki tengerekben találjuk belőlük. Persze itt nem olyan óriásfákra kell gondolni, mint az esőerdők esetében, a tengerek szerves anyag termelői többnyire mikroszkopikus méretűek. Mégsem hanyagolhatóak el, mérsékelt becslések szerint is a Föld teljes szerves anyag termelésének a negyedét adják. És ilyen mikroszkopikus lebegő algákból a legtöbbet a hideg tengerekben találjuk meg. Nem véletlen az sem, hogy a nagytestű tengeri állatok, melyeknek állandó testhőmérsékletük miatt nagyon sok táplálékra van szüksége (a cetekről van szó), legnagyobb számban a hideg, sarki tengerekben találhatók meg. Mi lehet az oka annak, hogy míg a szárazföldön ezeken a területeken alig találunk élőlényt (és ami van az is a tengerekből táplálkozik), a tengerekben olyan sokszínű és buja az élet, mint a trópusi esőerdőkben.
A paradoxont úgy oldhatjuk fel, ha megállapítjuk, mi korlátozza az élőlényeket az egyes területeken. A szárazföldek esetében a növények növekedésének fő korlátozója a napfény és a víz, általában minél több van ezekből, annál több növény, majd ezeket fogyasztó állat tud megélni egy adott helyen. A mindennapos esők övében (ahogy az Egyenlítő környékét nevezik) napfényből és vízből is van bőségesen, nem csoda, hogy olyan élővilágot találunk ott, amilyet.
Teljesen más a helyzet a tengerek esetében. A vízzel itt természetesen nincsen semmi probléma, de nem is a napfény az, ami korlátozza a növekedést. A vízi élőlények számára a legnagyobb problémát az oxigén (O2) jelenti. Hiába van a vízmolekulákban (H2O) annyi oxigénatom, az élőlények a nem tudják kiszedni a vízbül a zoxigént. Számukra csak azok az oxigén molekulák a hasznosíthatók, amik valahogy a vízben maradtak. Az oxigén gáz csak nagyon gyengén oldódik a vízben és minél melegebb a víz, annál kevesebbet tud oldani belőle (a melegebb vízben a gyorsabban mozgó vízmolekulák kilökdösik az oda nem illő oxigén molekulákat). Meg is van a jelenség oka, minél hidegebb a víz, annál több benne az oldott oxigén, mivel a tengeri élőlények számára ez a korlátozó tényező, ez határozza meg azt is, hogy hol milyen gazdag az élővilág.

*A bejegyzés címe majdnem az lett, hogy Miért játékos a macskacápa a fekete tengerekben?, aki tudja, hogy ez mire utal értékes nyereményt kap.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr27424646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gvi (törölt) 2008.04.24. 15:43:37

Deiszen a klorofillal nyomuló autotrof algáknak széndioxid kell a szerves anyag termeléshez, vagynem? Abbul vonnya ki a szenet es köpi ki a zoxigent.

Nádori Gergely 2008.04.24. 15:55:49

A fotoszintetizálóknál a szén-dioxid oxigénestül kötődik meg, az oxigén a víz bontásából van és a magas energiájú hidrogén megy tovább az algába. A gond az, hogy ha túl meleg a víz, amegtermelt oxigén egyszerűen kibuborékol belőle és nem marad a vízben. Az algának pedig este kell az oldott oxigén, különben megfullad (ahogy a hal is tud, ha nincs elég oxigén a vízben.

oil.ali · http://olejnyik.hu 2008.07.02. 09:38:50

Lem, Kiberiáda

"Fafuciusznak, a buvácok balkezes nádorjának házi ékszerésze, hány filatelisztikai folyóirat jelenik majd meg a hétezer-hatszáztizenkettedik évben Miafranciábán, és hová temették a szépséges Darázsderék Kebelillát, akit részegen megfojtott egy bizonyos Huli Gános, és miért játékos a macskacápa a fekete tengerekben, és melyik lénynek van a világmindenségben a legkékebb kancsal szeme, miért nem esznek mohát a sárkánytarajos bolhák, és milyen szabálytalanságért ítélnek büntetõrúgást a sundabunda játékban, és hány szem kavicsból állt az a kupac, amelybe Gácsérfalvi Titusz dühében belerúgott"
süti beállítások módosítása