Keveseknek volt kedvenc tárgya a kémia, főleg azok a részei, amikor nem robbantani, hanem számolni kellett. Ennek köszönhetően az átlagember számára van pár olyan szó, ami ismerősen cseng ugyan, de pontosan nem érti, mit is jelent. Az ilyen szavakra aztán egész iparágakat lehet felépíteni, ahogyan történik ez a pH csoda esetében is.
pH csoda (még egy csoda, meg még egy), savtalanítás, lúgosítás (még lúgosítás), méregtelenítés. Öt perc alatt sikerült ennyit találnom a témáról és meg is tudhattam, hogy mi a dolog lényege:
A sejtbiológiai kutatások eredményeként mára nyilvánvalóvá vált, hogy az emberi szervezet alapvető problémája az elsavasodás, emiatt működnek rosszul egyes szerveink, alakulnak ki betegségek, telepszenek meg kórokozók és az elhízásnak is ez az elsődleges oka.
Szemben a gyógyszeripar (-lobbi?) által nyújtott megoldásokkal (ami szinte kivétel nélkül a tüneteket igyekszik [illetve tudja] kezelni), a valódi és tartós megoldás a kóros állapot OKÁNAK a megszüntetése, azaz a SAVTALANÍTÁS (másnéven lúgosítás).
Valamint azt is, hogy
Dr. Young, a modern biológia egyik megalapítója kutatásai során kifejtette, hogy a túlsúlyosság, a kövérség egyik valódi oka az elsavasodás, mivel ez elősegíti a szervezet zsírtermelését.
Mindenkinek ismerősek ezek a kifejezések, hogy sav, lúg meg pH. Talán még azt is tudja, hogy az egyik semlegesíti a másikat. Ha modern biológia megalapítója azt mondja, hogy a bajok oka ennek az egyensúlynak a felborulása, akkor végre megvan a megoldás minden bajra. Különösen nagyszerű, hogy csak arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő lúgos ételeket együk és máris minden rendben lesz.
Mielőtt vad lúgosításba kezdenénk, először idézzük fel újra, hogy mi is az a pH: A pH egy vizes oldat H3O+ ion koncentrációjának mértéke. Pontosabban (akik nagyon nem szerették a kémiát, most ne figyeljenek) a H3O+ ionok mol/dm3-ben vett koncentrációjának negatív tízes alapú logaritmusa. Minden vizes oldatban vannak H3O+ és OH- ionok, alapesetben ugyanolyan mennyiségben (10-7 mol/dm3 koncentrációban), ilyenkor nevezzük az oldatot semlegesnek, a pH-ja tehát 7. Ha valamiért a H3O+ ionokból lesz több (leginkább azért mert rakunk bele), akkor az oldat savas és a pH-ja kisebb 7-nél. Ha OH- ionból van több, akkor lúgos (a pH-ja 7-nél nagyobb). Első és legfontosabb dolog: a pH-nak csak vizes oldatok esetében van értelme. Az oldatok úgynevezett homogén rendszerek, a sejt például biztosan nem oldat. A második fontos megjegyzendő: a pH skála logaritmikus, tehát két egység között a különbség tízszeres. Ahhoz, hogy 3-ról 2-re csökkentsük egy oldat pH-ját meg kell tízszereznünk a H3O+ ionok koncentrációját benne.
Az emberi testben a különböző részeknek más és más a kémhatása. A vérplazma pH-ja például egy nagyon szűk tartományban 7,35 és 7,45 között ingadozhat csak (azaz nagyon-nagyon enyhén lúgos). A vizeleté 4,5 és 8 közt változhat, hiszen a vese egyik legfontosabb funkciója pontosan az, hogy fenntartsa a vér állandó kémhatását, tehát a felesleges ionok itt távoznak. A hüvely elég savas (3,8-4,5) elsősorban azért, mert ez kifejezetten előnytelen környezet a kórokozó baktériumok számára. A hímivarsejtek ezzel szemben a kissé lúgos 8 körüli pH-t szeretik. Látható tehát, hogy az emberi szervezetben vannak savasabb és lúgosabb helyek, annak megfelelően, hogy ott éppen mire van szükség.
A szervezet legsavasabb része (ezt mindenki tudja, aki hányt már életében) a gyomor. A fehérjék bontásához ugyanis nagyon savas környezet kell, itt ennek megfelelően a pH-ja 1,5 körüli. Mikor a gyomortartalom a vékonybélbe ér, a bélnedv gondoskodik arról, hogy semlegesítse ezt. A bejutó táplálék tehát rögtön egy durván savas közegbe kerül, olyannyira, hogy a táplálék pH-jának a gyomortartalomra szinte semmi hatása nincs. Durván lúgos anyagokkal (pl. szóda-bikarbóna) csökkenthető ez a kémhatás kicsit, de ahhoz, hogy ennek tartós és lényeges hatása legyen, óránként és lapátszám kéne enni belőle. Hacsak valakinek nem áll le a veseműködése, a vér kémhatása egy nagyon szűk tartományban marad, hiszen ezért van vesénk. Ha a vér kémahatás 7,3-ra csökken, az már halálos lehet. A bevitt táplálék változtathatja a vizelet kémhatását, de mást nem nagyon.
A pH csodáról írottakban külön felhívnám a figyelmet arra, hogy hosszas fejezetek szólnak az egyes ételek pl. húsok, kenyér kémhatásáról, miközben korábban már leszögeztük, hogy a pH-nak csak vizes oldatokban van értelme.
Érdemes egy kicsit utánanézni a tudományos keresők segítségével is annak, hogy mit írnak a szaklapok a pH csodáról. Én nem találtam semmit, ami arra utal, hogy a kiváló elmélet annyira tudománytalan, hogy még a cáfolatával sem foglalkoznak (szemben a homeopátiával vagy az akupuntúrával, ami számtalan tudományos vizsgálat tárgyát képezte). Dr. Robert Young a modern biológia egyik megalapítója még soha nem publikált semmilyen tudományos szaklapban, viszont kuruzslásért már helyezték vád alá (az ügy vádalkuval végződött).
Azt is tanulságos megnézni, hogy milyen problémákra javallják hívei a lúgosítást megoldásként: elhízás, fejfájás, depresszió, fáradékonyság, allergia, cukorbetegség. Jobbára olyan bajok, amiknek egyfelől szubjektív a megítélése (mennyire fáj éppen a fejem) és nagy a pszichoszomatikus komponense. Jellegzetesen ezek a betegségek az ilyen-olyan áltudományos gyógymódok vadászterületei, tüdőgyulladás esetében valahogy mindenki a penicilinnél marad. A csodát a rák megelőzésére és gyógyítására is ajánlják, ami szerintem kifejezetten aljas dolog.
Mi a (nem igazán szeretett) kémia tanár bosszúja? Hogy könnyedén eszünk meg bármilyen tudományosnak hangzó maszlagot.
A bejegyzés ötletét egy kedves olvasónak köszönhetjük, ezért került a címkék közé az Önök kérték is.
Utolsó kommentek