A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Lúdfű, muslica, egér

2008.10.20. 12:31 - Nádori Gergely

Címkék: bulvár tudomány genetika

Az Index egyik blogjában epés írás jelent meg két tudományos hírrel kapcsolatban, melyek a lúdfű nevű növénnyel elért kutatások eredményeiről számolnak be. A cikk így ér véget:

E tudományos eredmények mindenképpen örvendetesek, de még számos kérdést vetnek föl úgy tudományos kutatók, mint a laikus közönség számára. Először is: vajon minek köszönhető vagyis kinek állhat érdekében, hogy a nemzetközi lúdfűkutatás ilyen ütemben rukkol elő újabb és újabb szenzációkkal? Nem-e lehetséges-e, hogy itt egy világméretű Leiter Jakab-turbulencia áldozatává vált a nemzeti hírügynökség? A lúdfű beláthatatlan lehetőségeinek kiaknázására milyen tudományos programokat tervez indítani a magyar kormány? Igaz-e, hogy ennek költségeit az emberekkel kívánják megfizettetni? Vajon vizsgálják-e, hogy a lúdfű mi módon alkalmazható üzemanyagként, az orosz energiafüggőség csökkentésére valamint a pénzügyi válság hatásának enyhítésére?

Pedig kár a vitriolért, egyszerűen csak arról van szó, hogy a lúdfű (Arabidopsis thaliana) a növénygenetika leggyekrabban használt modellszervezete. Nem véletlen, hogy a genetikai kutatásokat csak néhány élőlényen végizik, nem mindegyik alkalmas ugyanis arra, hogy kísérletezzenek vele. A mai gyakorlatban az Escherichia coli nevű bélbaktérium,  a sörélesztőgomba, a Caenorhabditis elegans nevű talajlakó fonalféreg, a hétköznapi ecetmuslica és a háziegér azok az élőlények (a lúdfű mellett), amik a genetikai, biotechnológiai laborokban többnyire megtalálhatók.

Mi kell ahhoz, hogy valamiből modelszervezet legyen? Elsősorban jó, ha nem túl nagy, kis helyen is sok elfér belőle. Itt esik ki a kék bálna és az elefánt, de még a kutya is. Fontos, hogy olcsó legyen a tartása, ne igényeljen különleges vagy költséges dolgokat, itt hullik ki a kolibri. Az is hasznos, ha rövid a generációs ideje, gyorsan lehet újabb és újabb nemzedékeket felnevelni, ezen a ponton bukik el a 36 éves kabóca, vagy a kérész, ami ugyan kifejlett rovarként csak egy napot él, de előtte három évig dagonyázik lárvaként az iszapban.

Természetesen a modelszervezetek kiválasztásában van egy nagy adag önkényesség is. Ha ugyanis valamilyen élőlénnyel elkezdenek többet foglalkozni, akkor az elvégzett kutatásokra építve lehet újabb és újabb kérdéseket feltenni, új kutatásokat indítani. Miután a XX. század elején Thomas Hunt Morgan elkezdett muslica genetikával foglalkozni és mutánsokat izolálni, az utána jövők már felhasználhatták az álatal létrehozott törzseket és genetikai térképeket, aminek köszönhetően még többet tudtunk meg a muslica működéséről, és így tovább, és így tovább.

A jogtalanul megvádolt lúdfű az 50-es években lett a növénytani kutatások sztárja, nem kis részben a magyar Rédei György úttörő munkájának köszönhetően. A kis helyigényű, gyorsan és könnyen szaporítható keresztes virágú gyom ma az a növény, amit a legjobban ismerünk. jelen pillanatban is van egy nagyobb adag belőle a nemzetközi Űrállomáson, hogy megfigyeljék, miként nő a súlytalanságban.

A lúdfű kutatás azonban nem öncélú dolog, ahogy a muslica vagy az egér vizsgálata sem. A lúdfűről szerzett ismereteket ugyanis alkalmazhatjuk (és alkalmazzuk is) akkor, amikor a haszonnövények új fajtáinak előállítása a cél.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr13722885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agi70 2008.10.20. 15:06:13

Kedves nádori!
A számból vetted ki a szót... :-))
Örülök, hogy vagyunk páran akiknek szúrja a szemét ez a fércmű.

Felagund 2008.10.20. 15:13:00

Azért ne felejtkezzünk el a Xenopusról és a zebradánióról sem, ha már a klasszikus kísérleti állatokról beszélünk... ;)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2008.10.20. 15:23:27

Rédei György megérdemelne talán egy nagy 'G' betűt..

pirospaprika 2008.10.20. 15:47:54

Igaz ami igaz, ezeket a munkákat igenis az emberekkel kivánják, nagyon helyesen, megfizettetni!

Sőt a holdraszállást is az emberekkel fizetteték meg.

De az emberekkel fizettetik meg a gyógyszer fejlesztések költségeit, a humán genom megszekvenálását és az összes egyetemi portás és vízszerelő bérét is. Szintén nagyon helyesen.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.10.20. 16:14:36


mivel az állatokkal nehezen lehetne megfizettetni, így marad az ember

hiszen az állatok nem találnak ki olyan aljas rendszereket mint a kapitalizmus, mely az emberi mohóságára és hiúságára alapoz (melyek szintén NEM jellemzői az állatoknak), hanem csak annyit használnak a természeti erőforrásokból, amennyire szükségük van

Dömper Ármánd 2008.10.20. 17:29:02

Igen, nekem is régen szúrja a szemem a rohatt kapitalizmus. Gyógyszereket pénzért? Az ember nem gyógyulhat meg ingyé? A kutatók pénzt akarnak azért, mert kutatnak, megy gyógyszereket találnak ki? Ez skandallum! Mennyenek el a kutatás után a piacra pakolni, vagy bányászni, mint a rendes emberek, ne akarják már, hogy a nép fizesse meg a munkájukat!

Mikrobi 2008.10.20. 17:34:24

Muslica van az űrállomáson? Meg bor?

tamas 55 2008.10.21. 20:32:46

Aprosag, de kerlek korrigalt ha lehet, a tiszavirag, a hozzank legkozelebb allo keresz _harom_ even at fejlodik az iszapban...

Nádori Gergely 2008.10.22. 01:53:42

Köszönöm, javítottam.

Zsiros László Róbert · http://www.szertar.com 2008.10.22. 17:48:12

Igazad van. Nálunk is van a molekuláris biológiai laborban Arabidopsis, dohány (szintén fontos tesztnövény, jól "kezelhető" genommal) meg egér is. Ez utóbbit ugyan nem láttuk még, de dobozok alján ott van az egérszar. =)

Ha jól tudom, az Arabidopsis thaliana nem ugyanaz, mint a lúdfű. Úgy értem, nálunk is van gyomként egy Arabidopsis faj, ami a lúdfű, de az nem ugyanaz, mint amit genetikai kísérletekhez használnak (thale cress). Na, ennek most nem néztem utána, csak emlékből ment...
süti beállítások módosítása