A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Egy darabig még nem lesz mamut

2009.02.21. 01:09 - Nádori Gergely

Címkék: index hülyeség genetika dinó index cikk

Az Index szavazást rendezett arról, hogy ki milyen már kihalt élőlényt szeretne klónozással visszahozni a földre. Az apropót az adta, hogy a hírek szerint sikerült klónozással létrehozni egy pár éve kihalt kecskefajt, bár az utód csak pár pillanatig élt. A baj az, hogy már ez sem igaz. Nem kihalt fajról, hanem kihalt alfajról van szó, ami, mint hamarosan láthatjuk, eklég fontos ebben az ügyben.

Noha a versenyt a mamut nyerte, egy darabig még nem lesz mamutburger a McDonald'sban. A testi sejtes klónozás, amiről itt ugyanis szó van elég nehézkes ügy. Az csak az egyik gond, hpgy teljesen ép DNS-re van hozzá szükség, és hiába nagyon ellenálló molekula a DNS, azért idővel károsodik. Vannak olyan szakaszai (pl. a mitokondriumok DNS-e), amik sokkal nagyobb mennyiségben vannak a sejtekben, ezeket könnyebb is akár sokezer éves leletekből is kinyerni, a sejtmag DNS-ében azonban egy kis károsodás is végzetes lehet. Még a honfoglalás kori sírokból is alig sikerül ilyen DNS-t izolálni, nemhogy egy húszezer éve aszalódó dögből. Miközben nagyon sok vizsgálathoz, pl. a rokonsági fok megállapításához, elég a DNS egy kisebb szakasza is, a klónozáshoz a sértetlen egészre lenne szükség.

De nem csak ez a baj, még ha leenne is tökéletes DNS, akkor sem lenne sínen a dolog. Nem elég, hogy a klónozás maga egy elég bizonytalan dolog (a leggyakrabban klónozott állatok a tehenek, itt is 20-ból csak egy kísérlet sikeres), de azzal még nem ért véget a dolog, hogy elkészítettük a beültetendő embriót. Az egyedfejlődés (a folyamat melynek során a megtermékenyített petesejtből újszülött lesz) ugyanis az egész biológia legaprólékosabban szabályozott esemánye. Gondoljunk csak arra, milyen könnyen futhat félre, amit születési rendellenességek (kisebbek vagy nagyobbak) mai napig magas száma is bizonyít. Ebben a folyamatban pedig, noha meghatározó szerepe van, nem csak az embrió DNS-e a fontos. Ott van maga a petesejt, ami magéban nagyon sok olyan anyagot tartalmaz, amik meghatérozzák például azt is, hogy a DNS génjei közül melyik és milyen sorrendben lépjen működésbe. Ezen túl ott van a sejtben levő egyéb DNS, például a mitokondriumoké, ha az nem tud jól együttműködni a sejtmaggal, semmi nem lesz az embrióból. Harmadszor pedig még ott van maga az anya is, az ő sejtjeinek, anyagainak is van szerepe az egyedfejlődésben.

Ha egy ma már kihalt élőlényt akarnánk feltámasztani, akkor a DNS-ét egy ma élő közeli rokonának petesejtjébe kellene helyeznünk és ezt az embriót egyilyen fajú anyába kellene behelyeznünk. Semmi biztosíték nincsen arra, hogy a ma élő legközelebbi rokon (a mamut esetében pl. az elefánt) alkalmas petesejt donor és anya is lesz. Tyúk vagy a tojás problémával állunk szemben és hiába lenne meg a tojás, ha nincsen hozzá a megfelelő tyúk. Ezért is lényeges, hogy az említett kecskék esetében nem külön fajokrl, hanem sokkal közelebbi rokonságban levő élőlényekről, alfajokról volt szó.

Természetesen volt már kísérlet arra, hogy különböző fajok között klónozzanak. Afrikai vadmacska klónokat ültettek házimacskába, 1 552 próbálkozásból 7 halva született, 8 nem sokkal a születés után meghalt és 2 volt egészséges. Amikor szürke farkas klónokat hordtak ki kutyák, 372 embrióból 3 utód született. Úgy tűnik, jó darabig még várni kell a házi mamutokra is.

Kép: Rama

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr59955919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2009.02.21. 10:22:16

Az attól függ hogy a mammut és az elefánt ilyen szempontból mennyire áll messze egymástól.

burian 2009.02.21. 10:23:31

Egyrészt a technika rettentő gyorsan fejlődik, másrészt elég jól lehet barkácsolni, pótolgatni szekvenciákat, harmadrészt nyilvány nem az iguanodonnal kezdik, hanem mondjuk egy olyan állattal, ami simán itt lehetne, ha épp nem irtottuk volna ki és van belőle viszonylag friss preparátum bőven. Például a dodóval, vagy az erszényes farkassal.
Húsz év múlva térjünk vissza a témára. Meglepődnék, ha nem a neandervölgyi ősember lenne épp terítéken.

deresedő 2009.02.21. 10:51:47

Pedig milyen szép lenne, ahogy a méltóságteljes mammutok csordákban bóklásznak a tundrán...

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2009.02.21. 11:20:14

- legaprólékosabban szabályozott esemÁnye.
- a petesejt, ami magÉban

Hihi, crossing over -- már ha jól emlékszem arra, amit Széll tanárnő cirka negyedszázada tanított nekem. :))

ssirhC 2009.02.21. 11:26:52

de minek mamut ha van elefánt? :) nem véletlenül pusztult ki és lépett a helyébe más.. inkább olyat klónozzanak amit az ember irtott ki.. vagy dinoszauruszokat :D

Tuvalu 2009.02.21. 11:30:41

Én azt nem értem, hogyha 1552 próbából volt 2 egészséges vad-házimacska, akkor hol érdekes, hogy 1552-ből volt? Ha az a 2 teljesen egészséges (vagy legalábbis mondjuk 10-szer ekkora számokból egy viszonylag "kiegészségesedő" populációt lehet létrehozni), akkor ez teljesen elég.
Na persze venni 15520 elefántot, hogy legyen egy 20 fős mamutcsorda ez elég drága dolog, ez igaz.

is 2009.02.21. 11:33:23

ezek az időtávok csalóka dolgok. 15 éve még éppen csak Mosaic böngésző volt, az internet lényegében nem létezett. a humán genom projekt ebben az évtizedben fejeződött be, most meg már lónozunk ezzerrel, bár még sikertelenül.

lehet, hogy ez a jó darabig 10 év se lesz.

ChPh 2009.02.21. 11:45:48

@Tuvalu: az hagyján, de "1 552 próbálkozásból 7 halva született, 8 nem sokkal a születés után meghalt és 2 volt egészséges" ezt összeadom 17, a többivel mi lett?

-sg- 2009.02.21. 11:51:35

"nem kihalt fajról, hanem kihalt alfajról van szó" - szerintem ez ki is derül a szavazásban linkelt cikkből. Meg az is, hogy egy jó darabig nem lesz itt még semmilyen ősállatklónozás.

davidz; · http://zoldhegyi.extra.hu 2009.02.21. 11:53:55

nem bántásból, de legalább a címszereplő helyes leírásának módját megnézhette volna a posztíró

a mammut 2 m-mel van középen :)

2009.02.21. 12:03:49

@Zsolt Hegedus: szólj a bevásárlóközpontnak is ;-)

Hithű ateista 2009.02.21. 12:22:45

Szerintem nem kihalt állatfajokat kellene rászabadítani a Földre, hanem először azokat kéne megmenteni, amiből még van... (panda, csak hogy egyet említsek...)
Meg aztán egy "mamusznak" élettér is kell, vagy cirkuszi/állatkerti állatnak kellenek? Jól nézne ki a hír, miszerint "mamutcsorda miatt állt be délelőtt az M0-s.." :)

jobbbalmind1 2009.02.21. 12:25:28

A bevasarlo kozpontbol....

InteriorLulu 2009.02.21. 12:56:45

Tuvalu és ChPh.

A posztíró a mamutklónozás nehézségeit érzékeltette.
Ma élő alfajok keresztezése is csak 2/1552, 3/372, stb. arányban sikeres. És mivel a mamut nem ma élő alfaj, esetében hozzájön az a nehézség is - ami a ma élőknél nyilván nincs -, hogy szinte képtelenség találni teljesen ép mamut DNS-t. Ha meg találnak, az csak 1 darab. Nem 372, és nem 1552...

SzabóBakter 2009.02.21. 19:57:01

Sziasztok!
A kihalt fajok feltámasztása szerintem is elég reménytelen, függetlenül a technológia fejletségétől. Ahhoz, hogy egy embrió fejlődjön nem csak a DNS-en hordozott információra van szükség. A még megtermékenyítetlen petesejt tele van olyan nélkülözhetetlen anyagokkal, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy a megtermékenyítés után a fejlődési program beindulhasson. Ezeket nevezik anyai hatású anyagoknak (RNS-ek, különböző természetű fehérjék, sejtszervecskék, stb). Ezek úgy tűnik nagyon is fajspecifikusak. Olvastam például, hogy az erszényes farkast ami a 30'-as években halt ki, próbálták így "feléleszteni" (tasmán ördög petesejt segítségével) persze sikertelenül.
A másik dolog, hogy DNS szekvenciáján kívül annak csomagoltsága is fontos, tehát megtermékenyítéskor egyáltalán ne mindegy, hogy a zigótába kerülő DNS szál melyik pozícióban mennyire hozzáférhetők a génkifejeződést szabályozó fehérjék számára. Ezt epigenetikai (nem a DNS szekvenciától függő) öröklődésnek nevezik. Ez a tulajdonság sejtről sejtre adódik át, sejttípusonként különböző.
Ha jól gondolom, ilyen minőségű spermiumkromoszómák kinyerése még nemrég kihalt fajokból is necces lehet, de ha mégis sikrülne, akkor is ott lenne még fajspecifikusság kérdése, Szerintem ott is eleve elvérezne a dolog.

TEFI 2010.03.14. 18:30:49

Klónozzuk inkább Lenint, azon még simán nyerhető élő szövetdarab amit klónozni lehet. . . . ..:D:D

Jánoska12 2011.02.18. 08:41:03

Régebben a Discoveryn láttam egy műsort, amiben eltervezték, hogy a mammutokból kiszedett DNS-t mai elefántokba szeretné beültetni (talán ázsiaiba) és akkor kapnának egy félig mammut és félig elefánt utódot és elmondták azt is, hogyan küszöbölnék ki azt, hogy ilyen fele-fele felállás legyen, de igazi eredeti mammutot sose kapnának, mivel valamennyi gén megmaradna bennük a napjainkban ismeretes elefántokból. Viszont alig pár hete olvastam, hogy a ferdeszeműek meg akarják próbálni valamilyen teljesen más eljárással az egészet. Hát sok sikert nekik hozzá.
De csak a pontatlanságok elkerülése végett:
www. konyv-konyvek. hu/book_images/88a/999638688a.jpg
süti beállítások módosítása