A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Máma már nem hasad tovább

2009.04.29. 02:06 - Nádori Gergely

Címkék: hülyeség orvoslás index cikk

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója szerint skizofrén lehet az elmúlt időszak cigánygilkosságainak elkövetője. Amint már az Index is megírta, sikerült ezzel jelentős hülységet mondania Meglehet, túl sok amerikai filmet nézett, pedig érdemes lett volna utánanéznie annak, amit mond. Nem ő az egyetlen, aki keveri a skizofréniát a disszociált identitással. Az előző az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség, az utóbbiról pedig még ma is vitatkoznak, hogy valóban létezik-e.

Kezdjük a disszociált identitással: ez a klasszikus Dr. Jekyll és Mr. Hyde helyzet. Az egyénen belül több személyiség is létezik és ezek mit sem tudnak egymásról. Noha az USA mértékadó szakkönyve a DSM felsorolja ezt is a létező pszichiátriai kórképek között és az utóbbi időben növekedett is az így diagnosztizált betegek száma, még mindig nincs belőlük több, mint az összes pszichiátriai beteg 0,5-1%/-a és nagy a különbség az egyes országok között is, láthatóan a diagnosztikai trendeknek megfelelően.

Ezzel szemben a skizofrénia, magyarul a tudathasadás nem több személyiség meglétét jelenti. A hasadás itt arra utal, hogy a külső és a belső világ válnak el egymástól, vagyis a beteg a belső világa a külső világtól függetlenül kezd el létezni. Ez többféleképpen is megnyílvánulhat. Gyakori például a paranoid skizofrénia, amikor a beteg meg van győződve arról, hogy üldözik és ezen a tények mit sem változtatnak. De a skizofrénia egy formája a katatón állapot is, amikor a beteg semmiféle külső ingerre nem reagál. A két világ elválása jelentkezhet a hallucinációkban is, amik gyakori kisérői a skizofréniának.

A skizofrénia okairól egyre töbet, de még mindig keveset tudunk. Az biztos, hogy szinte minden kultúrában és országban az emberek 0,5-1%-a skizofrén. Biztos az is, hogy a skizofrének agyában jelentős változások történnek. Ma már egyre több területet ismerünk meg (a homloklebenyben és a limbikus rendszerben), amik szerepet játszanak a betegség kialakulásában és úgy tűnik, az idegsejtek közötti kommukációt lebonyolító anyagok közül a szerotonin és a dopamin azok, amik (vagy az arányuk) felelősek a betegség kialakulásáért.

Seymour Kety úttörő kutatásai óta azzal is tisztában lehetünk, hogy a skizofréniának erős genetikai háttere van. Kutatócsoportjával Dánia minden adoptált gyerekét, azok természetes és befogadó családját tesztelték végig és megállapították, hogy a skizofrénia kialkulásában a legfontosabb szerepet a természetes szülők betegsége játsza.

Ennek a vizsgálatnak lett az eredménye az is, hogy kiderült, a skizofrénia nem olyan éles határvonallal válik el a normálistól, mint a például a tüdőgyulladás. A betegek hozzátartozói között ugyanis sok különös alakra lettek figyelmesek. Ezt a típust azután skizotipikus szemályiségnek nevezték el. Erre jellemző a közeli barátok hiánya, a gyanakvás, különcség, mágikus gondolkodás (pl. a horoszkópok) stb. Sok olyasmi, ami a skizofrénia egyes fromáiban is megjelenik.

Miért nagy baj, hogy egy főrendőr ilyen tudatlanul nyilatkozik? Mert a skizofrénia gyógyulása, a betegek életminősége nagyban függ az adott környezettől és kultúrától. Egy 1994-es tanulmány kimutatta, hogy a nyugati országokban a skizofrénia kimenetele rosszabb mint másutt, ennek pedig elsősorban kulturális oka van. Ezért probléma, ha valaki a skizofréneket a hidegvérű rasszista gyilkosokkal azonosítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr181092816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megfigyelo 2009.04.29. 09:23:28

A főrendőrnek ez a nyilatkozata is a rendőrség rasszista elfogultságát mutatja: igyekszik a merényletsorozatot bagatellizálni - "csak egy elmebeteg"...

Milisztár 2009.04.29. 09:36:10

Ez a skizofrénia dolog egy nagy marhaság. Sikertelenek (egyelőre legalább is) egy racionálisan kitervelt, hidegvérű, rasszista gyilkosságsorozattal szemben, és igyekeznek a gyilkost irracionásnak feltüntetni, mert hogy akkor az egy nehezebb eset.

h031109 2009.04.29. 10:03:19

1. Szerintem a köznyelvben használt "skizofrén", "hiperaktív", stb. szavak nem pontosan ugyanazt jelentik, mint a szaktudományban. A a közösségek nyelvhasználata során a szavak jelentése változik. Pl. a biológiában a "bogár" a "rovar" egy speciális alesete, a köznyelvben ilyen különbségtétel nincs, mert a nyelv nem a Linné-féle osztályozás nyomán különíti el a kategóriákat. Vagy pl. "hülye" eredetileg süketnémát jelentett, aztán a köznyelvi használat során megváltozott a szó jelentése, szitokszó lett, és azt jelenti, hogy "buta", ami meg eredetileg azt jelentette, hogy "tompa".

Ez a rendőr szerintem köznyelvi értelmében használta a szót, fölösleges ennyit szapulni érte.

2. Akkor a virtuális személyiségek, avatárok tkp. személyiségünk skizoid voltát bizonyítják? :)

Ballagator 2009.04.29. 10:07:57

Hasonló keverés, amitől idegbajt kaptam (mára már beletörődtem):

UFO (Azonosítatlan Repülő Tárgy)=földönkívüli lény

Pl. "Az UFO-k beépültek az USA szenátusába."
vagy:
"UFO-tól lett gyereke."

Bernard Black 2009.04.29. 10:15:00

@h031109: sztem azért a köznyelv és az általános tévhit közt elég nagy különbség van... míg a hülye eredeti jelentését már szinte senki sem ismeri (én sem ismertem), addig a skizofrénia esetében sokan azt hiszik, hogy tudják miről beszélnek, pedig nem...
De ez a kijelentés egy köztisztviselő szájából így is úgy is ökörség, egyrész senki nem kíváncsi az ő személyes véleményére, másrészt, ha nem képesek utána járni a tettesnek, akkor ne fogják az egészet arra, h az illető őrült...

johevi 2009.04.29. 10:27:57

Vannak közhelyek amelyeket imádnak használni az emberek.
Ez olyan, mint a Stokholm-szindróma emberrabláskor. Az esetek 4-5 %-a igaz, ellenben mindig elmondják, mert ugy érzik valami nagyon fontosat mondtak, pedig már mindenki ismeri...

lynx (törölt) 2009.04.29. 10:35:10

Ugyanolyan butaságra vall megelőlegezni a rasszista indítékot, mint az elkövető skizofrén személyiségét. Akkor állítsanak ilyeneket, ha alátámasztják valamilyen információval. Viszont attól még hogy nyomás alatt vannak, nem kéne hülyeségeket kitalálni.

egeresz 2009.04.29. 11:05:08

Ez a bigyusz, amit agynak, vagy elmenek vagy pszihenek nevezunk, elegge bonyolult vezerlo-szabalyzo rendszer. A tulelesbeni szerepe az, hogy a kulvilagbol erkezo ingerekre a tulelest segito (minel jobb) valaszokat adjon. Ennek a cuccnak (agy/pszihe) komoly defektusa lenyegesen rontja a valosagban valo helytallasi kepesseget. Aki nem kepes a valosagnak megfeleloen eszlelni a valosagot, az egyszeruen nem kepes az akaratat ervenyesiteni.
Mar csak emiatt sem lehetnek a cimeres gazemberek komoly elme-, idegbetegek.
Viszont van a T. forendor megfogalmazasanak masik resze is, mely szerint az ember alapvetoen fel az ismeretlentol. Az elme- es idegbetegek (marmint amiket a tanulatlan reteg annak tart) sulyosan sertik az altalanos kommunikacios szokasrendet, magyaran nem ertheto, hogy mit miert csinalnak. Ennek az ertetlensegnek megnyilvanulasa a felelem, illetve az idegenkedes/tavoltartas.
Ezek alapjan a T. forendorrol az alabbi derult ki:
- nem gondolkodik (ha azt hiszi, hogy egy alapjabanveve serult ember kepes ennyire osszehangolt, megfontolt tamadas kivitelezesere)
- zsigerbol fel az ismeretlentol, es meg se probalja megsimerni

Egeszen kivallo ismervei egy sikeres nyomozonak, nemde?

Felreertes ne essek, nem allitom, hogy a elkoveto(k) nem defektusosak valamilyen ertelemben. Azonban ez a defektus nem lehet olyan mervu, ami meggatolja ot-oket a logikus, tervszeru cselekvesben.
A hosszu idon keresztuli elrejtozesnek is csak ket lehetseges okat tudom elkepzelni:
- az elkoveto kifejezetten okos
- az elkoveto jo minosegu rendorsegi szalakkal rendelkezik, amik megvedik (pl rendor vagy volt rendor, vagy apja rendor stb)
Az alvilagi elkovetot (a maffia rejti) azert tartom valoszinutlennek, mert az alvilag egy erosen penzorientalt kozosseg, nem csinal olyat, amin nincs haszon.

Dee_ 2009.04.29. 11:09:19

@h031109: Azért a skizofrén még eléggé szakszónak számít, nem helyes, ha éppen egy bűnügyi főigazgató mond ilyeneket tévesen. Ahogy a tévében nyilatkozó mezőgazdásztól sem azt várjuk, hogy "valami bogár megtámadta a búzatáblákat", vagy egy orvostól, hogy az influenzát náthának hívja, mert Mari néni is így mondja a szomszédban.
Egy szakember fejezze ki magát helyesen. Ha magánvéleményét mondja, akkor ne komolynak tűnő szavakkal dobálózzon, hanem mondja köznyelvien, például: kettős személyisége lehet. Ez köznapibb értelmű, mint a skizofrénia.
Ráadásul a skizofrén betegeket meg is bélyegzi ezzel, pedig inkább be kéne tudniuk illeszkedni - és nem feltétlenül csak olyan környezetbe, ahol mindenki tudja orvosi pontossággal, mit jelent ez a szó.

h031109 2009.04.29. 13:04:49

@Dee_: apropó: influenza! Mindig erősen figyelem, de én mindig úgy hallom, hogy azt mondják a milliós fizetésű sztárhírolvasók, hogy infULenza. Ahogy a "Mari néni" is mondaná. (Inkább egyébként az a baj, hogy az átlagember is, ha náthás, influenzásnak hiszi magát, nem fordítva.)

@beelabaa: Egyetértek azzal, hogy felelős beosztású ember ne nyilatkozzon hülyeségeket, de meglehetősen eltúlzottnak tartom ezt a parát, hogy az igazi skizofrének társadalomba való beilleszkedését nehezítené X rendőr elszólása.

@Dee_: Szerintem a hülye amcsi tévésorozatok "skizó"-i többet ártanak, de azt még eddig senki sem tette eddig szóvá. Amúgy szerintem annyira szakszó a skizofrén, mint a DNS, az AIDS vagy az általad is említett influenza: Mari néni is hallott már róla, használja is, és bizony nem pont arra, mint egy szaktudós.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.04.29. 14:14:00

@egeresz:
"Mar csak emiatt sem lehetnek a cimeres gazemberek komoly elme-, idegbetegek."
Óh, dehogynem. Egyes szocializációs zavarok kimondottan kedveznek az előmenetelnek még egy nagyvállalatban is, nem hogy egy bűnszervezetben.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.04.29. 21:29:19


Múlt hónapban Stockholmban egy Psychiátriai elődás sorozat keretében erről a témáról is szó volt,, mármint a psychiátriai beteg , a veszélyesség és a riziko megítélésének módszereiről. Ott mutattak konkrét statisztikát, miszerint a schizophren betegek elenyésző számban követnek el büncselekményeket, viszont legalább 4 x többször esnek áldozatul büncselekménynek mint az átlag, egészséges emberek.

2009.04.30. 23:07:36

Nagyjából elmondható, hogy a skizofrénből előbb lesz próféta, minthogy sorozatgyilkossá váljon.

brillo · http://brillo.blog.hu 2009.11.15. 21:48:13

a legbrutálisabb bűncselekmények (gyilkosságok) jó részét skizofrének követik el (leggyakrabban közeli hozzátartozó ellen). persze ez még így is elég ritka.
a főkapitány ezúttal (jó nagyot) tévedett.
mit kell ezen túlragozni?

és még egyszer: Dee_: a "kettős személyiség" (ami szerintem laikusul sem érthető) NEM a skizofrénia!
süti beállítások módosítása