A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

A démoni fallosz és a rettenetes vastagbél

2009.06.20. 16:51 - Nádori Gergely

Címkék: rendszertan index cikk

Az Index legutóbbi cikke arról tudósít, hogy nevet kapott a pénisz alakú gomba. Valószínűleg, ha a gomba pont nem ilyen alakú lenne, hanem mondjuk egy villáskulcsra emlékeztetne, akkor nem kerül címlapra a hír, de ez jó apropó ahhoz, hogy egy kicsit szót ejtsünk a tudományos névadás vidám oldaláról.

A kettős nevezéktan, vagyis binomiális nomeklatúra Linné óta használatos a biológiában. Maga Linné 1735-ben jelentette meg a természet rendszere című művét, amiben az ásványoktól kezdve a betegségeken át növényekig és állatokig mindent rendszerbe foglalt és elnevezett. Rendszerében egyre kisebb kategóriák következtek, az élővilágnál ennek a legkisebb egysége volt a faj, az eggyel efeletti egység a nemzetség. A kettős név a nemzetség és a faj latin elenevezéséből adódott. Fontos, hogy a nemzetség nevét írjuk nagy kezdőbetűvel, a fajét kicsivel. Helyesen tehát Homo sapiens és nem Homo Sapiens. Az elnevezésekben már Linné is használt sikamlós neveket, elég csak a Penicillus penis nevű puhatestűre vagy a manapság pillangóvirágnak nevezett növényre gondolni, aminek a svéd természetbúvár a Clitoria nevet adta. A Pallas lexikona még szeméremke néven nevezi ezt a növényt. (A képen látható előgyűrűsférget a férfierő görög istenéről nevezte el. Vajon miért?) Linnénél szerepel egy gomba megnevezéseként a Phallus daemonicum is. Nem véletlen, hogy a viktoriánus Angliában felmerült a teljes rendszertan átírása valami elfogadhatóbbra: hiszen egyre több nő kezd komolyabb tanulmányokba és őket nem lehet kitenni az ilyen nevek okozta megrázkódtatásnak

Minthogy maga alkotta meg a rendszert, Linné még szabadon garázdálkodhatott. Így lehetett a svéd-norvég barátság örök mementójaként a vándorpatkány Ratus norvegicus, és így kapta egy jellegtelen poloska az Aphanus rolandri nevet, mivel Rolander nevű tanítványa nem volt hajlandó megosztani vele szurinámi kutatóútjáról hazahozott példányokat.

Ma már nehezebb a dolga van a biológusnak, mivel az újonnan felfedezett fajok neveit nemzetközi bizottságok hagyják jóvá. Ugyan a név adása a fajt elsőként leíró tudós privilégiuma, választását indokolnia kell és nem szeretik a felesleges viccelődést. Van ami persze átcsúszhat a rostán, például az a poloska nemzetség, ami a leírva szépen görögösen hangzó Ochysme nevet kapta, ami kiejtve már úgy hangzik, hogy Oh, kiss me. A bevett szokás természetesen az, hogy a latin nevet valamilyen biológus után kapja az új faj, nem túl elegáns dolog magunkról elnevezni valamit, de ha egy kutató medveállatkákkal foglalkozik, míg a másik páncélos atkákkal, akkor semmi akadálya, hogy egymásról adjanak nevet. Van, hogy a név a kutatás szponzorának állít emléket, ilyen például a Roberthoffstetteria nationalgeographica, van, amikor a kutató egyéb érdeklődésének, egy Van Valen nevű paleontológus például Középfölde majd minden szereplőjéről nevezett már el ősemlőst. Van, hogy a név csak jól hangzik, mint például a Zyzzyx nevű darázsnemzetség esetében. És van, hogy a taxonómus rájön, micsoda lehetőségei vannak például a Colon nevű bogárnemzetség esetében és így születhet meg a Colon monstruosum (a címben említett rettenetes vastagbél) elnevezés is.

Jelen pillanatban mintegy 1 400 000 fajt ismerünk, a nevek között bőven találunk hát vicceseket is, de ne sajnáljuk ezt a kis örömöt a kutatóktól, akik gyakran több éves munkával jutnak el oda, hogy egy új fajt tudományos igénnyel határozzanak meg.

Vicces nevek listája itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr351197199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.06.21. 15:11:59

"Valószínűleg, ha a gomba pont nem ilyen alakú lenne, hanem mondjuk egy villáskulcsra emlékeztetne, akkor nem kerül címlapra a hír".

Így igaz. És valószínűleg ha nem fordítod a colont vastagbél helyett tévedésből végbélnek, a tied sem kerül ki oda.

-Flatley- 2009.06.21. 16:09:21

ez a colon dolog nekem is szemet szúrt csak mert vastagbelet jelent.
végbél=rectum

Nem szégyen napjainkban, ha valaki nem konyít a latinhoz, de az ilyen egyénnek nem biztos, hogy latin kifejezésekkel teletűzdelt posztot kell publikálnia.

Nádori Gergely 2009.06.21. 16:23:42

Elnézést a tévedésért, mentségemre szolgáljon, hogy létezik egy Colon rectum nevű bogár is ugyanebben a családban. Amúgy pedig a címlapra kerülés hívószava eben az esetben szerintem a fallosz volt.

Aranyvalagú rókamanguszta · http://facebook.com/aranyvalagu 2009.06.21. 17:54:08

Én is kiszúrtam az elírást, de ezzel nem veszt nagyot a poszt az értékéből. És egy teljesen más tematikájú blogon akadtam a faszkagylóra: puruttya.blog.hu/2009/06/07/puruttya_national_puruttyographic_wild

OnSightFree 2009.08.19. 10:38:46

Ne zavarjon az elírás, bárkivel megeshet.

Bár tetszenek nekem ezek a humoros névadások, kommentemmel mégis protestálni szeretnék a "Roberthoffstetteria nationalgeographica" ellen, hátha idetéved a névadó bizottság leendő magyar elnöke, és is úgy gondolja, hogy ne nevezzünk egy szerencsétlen állatot így.

És én ma este Homo ertéelklubiusz leszek, de ha megy a dirty jobs, akkor Homo diszkovericsenáliusz...
süti beállítások módosítása