A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Az a bizonyos meleg gén

2008.02.28. 16:14 - Nádori Gergely

Címkék: szexualitás gén

A homoszexualitás genetikai meghatározottsága időről-időre feltűnik a médiában. Legutóbb Havas Henrik tanár úr emlegette:
Sőt, ma már az is lehetséges, hogy egy magzat géntérképe is elkészüljön. Ennek alapján például megtudhatja a kismama, hogy fia vagy lánya lesz, sőt, a fiúk esetében a szakember azt is kiderítheti, hogy a még meg sem született fiú hetero- vagy homoszexuális lesz-e.

Állítása szerint ezt a híres médiagenetikus Czeizel Endre nyilatkozta, ami meglepő volna. Kevés olyan dolog van ugyanis, ami egyértelműen állapítható meg a géntérképezéssel (erről majd szól egy külön bejegyzés) többnyire csak hajlamok azok, amiket a gének alapján feltételezhetünk. Egy olyan bonyolult esetben, mint a szexuális orientáció egészen megdöbbentő lenne, ha egy génhez köthető volna.
Azt természetesen senki sem tagadja, hogy a szexuális beállítottságnak van gentikai komponense. Erre a legjobb bizonyíték, hogy az egypetéjű ikrek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy azonos a szexuális orientációjuk, mint a kétpetéjűek esetében. Közöttük pedig a legfőbb különbség az, hogy az egypetéjű ikrek nem csak nevelésükben, környezetükben egyeznek meg, hanem genetikai összetételükben is. A nagyobb valószínűség azonban még messze nem jelent bizonyosságot.
Az utóbbi években mutattak egyes vizsgálatok arra, hogy ezért a megnövekedett valószínűségért részben egy, az X kromoszmán található gén lehet a felelős, de az eredmények még nagyon csak előzetesek és nem nyertek minden esetben igazolást.
Ettől azonban a kérdés még izgalmas marad, különösen az evolúciós megfontolások alapján. Első ránézésre ugyanis a homoszexuális viselkedés kifejezetten hátrányosnak és feleslegesnek tűnik, aminek a szelekció során el kellene tűnnie. A homoszexualitás darwini paradoxonának azonban több megoldása is lehet, mint Sergey Gavrilets és William R. Rice 2006-ban matematikai modellekkel bizonyította.
Érdekes az is, hogy különféle társadalmi csoportok miként reagálnak arra a lehetőségre, hogy a szexuális orientáció genetikailag meghatározott (sorsszerű). Egyszerre fejezték ki felháborodásukat fundamentalista egyházak, melyek ebben a homoszexuálisok felmentását látják és radikális meleg szervezetek, melyek ragaszkodnak hozzá, hogy orientációjuk a saját döntésük, nem pedig gének következméne. Ahogy egy január 11-én a Nature című tudományos hetilapban a témát összefoglalva Vincent Savolainen és Laurent Lehmann megjegyezte:
Az emberi társadalmak számára általánosságban a homoszexualitás érzékeny kérdés. A biológusok számára izgalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr31358244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.02.29. 00:55:43

A hímek körében a homoszexualitás akár még evolúciósan előnyös is lehet. Nyári ludaknál például Konrad Lorenz óta ismert, hogy meglehetősen gyakori a homoszexualitás, és az ilyen gúnár párok a "társadalmi ranglétrán" szinte mindig fent helyezkednek el, köszönhetően annak, hogy a rangsort kialakító csetepatékban a fizikai erő dönt, ebben pedig két hímmel nehezen kel versenyre egy gúnár+tojó pár. Ha pedig az ilyen magas rangú hímek párzási időszakban félrekacsintgatnak, akkor máris megvan az evolúciós hajtóerő is.

Nádori Gergely 2008.02.29. 09:47:48

A fentebb említett cikkekben a legplauzilisebb szcenáriónak azt találták, ha olyan gént/géneket feltételezünk, amik a nőkben előnyt jelentenek, a férfiakban homoszexualitást okoznak (nemi antagonizmus ennek a szép neve). Ezzel szépen egybevágna, hogy a homoszexualitással kapcsolatba hozható DNS szakaszokat leginkább az X kromoszómán setik.
süti beállítások módosítása