A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Ultimátumok és hormonok

2008.10.04. 21:07 - Nádori Gergely

Címkék: tudomány neuroökonómia

A szabad akarat kérdése régóta foglalkoztatja az emebriséget. Ugyan korábban inkább az volt a probléma, hogy mennyiben vagyunk a sors és a természetfeletti hatalmak alávetettjei, ma már inkább az okoz töprengést, hogy mennyiben határozzák meg tetteinket a génjeink és a biológiai működésünk. A kutatások szerint nagyon.

Ahogy már korábban is írtam róla, az egyszeri darwinista számára nem könnyen emészthető falat az önfeláldozás és a nagylelkűség jelensége. Miközben nem könnyű belátni, hogy ez miért segíti az adott egyedet, tagadhatatlan, hogy a jelenség mind az állatvilágban, mind az emberek között létezik.

A nagylelkűség és az önzetlenség vizsgálatára az emberek esetében kiváló eszköznek bizonyult két közgazdasági szituáció a diktátor és az ultimátum játék. Az előbbi, amivel az önfeláldozást vizsgálják tulajdonképpen nem is játék, mivel komoly szerephez csak egy személy jut benne. Az illető kap egy pénzösszeget és felkérik rá, hogy ossza azt meg belátása szerint egy másik személlyel. Érdekes módon a tapasztalatok szerint az emberek ritkán tartják meg a teljes pénzt maguknak, még akkor sem, ha biztosan tudhatják, hogy döntésüknek nem lesz semmiféle negatív következménye. Azt látjuk tehát, hogy ez emberek saját érdekeikkel szemben, azaz önfeláldozóan viselkednek.

A nagylelkűség vizsgalatára használt ultimátum játék már sokkal bonyolultabb. Itt is kap egy összeget az egyik személy és javasolnia kell egy megosztást a másik játékossal. A másiknak azonban lehetősége van a felosztást elfogadni vagy elutasítani. Ha az utóbbit választja, senki nem kap semmit. A józan ész azt diktálná, hogy az első játékos a lehető legkisebb összeget ajánlja fel, míg a másik fogadjon el bármilyen ajánlatot, mégsem ez történik. A számtalan elvégzett kísérlet végeredménye az, hogy az emberek jobbára fele-fele alapon osztják fel a pénzt, ebben nincs nagy különbség a különböző országok, hivatások, nemek között. Abban, azonban, hogy mi az a felosztás, amit még hajlandóak elfogadni, már jelentős kulturális különbségeket lehetett kimutatni, a nyugati országok lakói kevesebbel is megelégszenek például, mint az ázsiaiak. Érdekes módon az összeg nagyságának nem volt komoly befolyása az emberek viselkedésére (az amerikai diákok ugyanúgy viselkedtek, mikor 10 dollárt kellett elosztani, mint az indonéz halászok, pedig elég nagy a különbség közöttük abban, hogy mennyit számít nekik ennyi pénz). Az ikervizsgálatok alapján az is meghatározható volt, hogy annak, mennyire vislekedik fair módon valaki az ultimátum játékban (mennyire ajánl 50% körül) van genetikai összetevője is.

Az ultimátum játék (és más hasonló szituációk) lehetőséget adnak arra is, hogy kísérletekkel vizsgáljuk, mi megy végbe ilyenkor az emberben. Az utóbbi évek egyik új tudománya a neuroökonómia az ilyen kérdések vizsgálatára jött létre és arra próbál választ adni, hogy amennyiben az ember a gazdasági döntéseiben nem racionálisan vislekedik, akkor vajon hogyan. A modern képalkotó vizsgálatokkal sikerült felderíteni, hogy az ultimátum játék alatt nem csak a gondolkodásért, hanem az érzelmekért felelős agyi területek is aktívak. Különösen erősen működnek az empátia központjai. Érdekes, hogy a kísérleti alanyok sokkal alacsonyabb ajánlatokat is hajlandóak voltak elfogadni, ha úgy tudták, hogy játékostársuk nem egy másik személy, hanem egy számítógép. Külön izgalmas eredményeket hozott egyes hormonok és az önzetlenség kapcsolatának vizsgálata. Agyalapi mirigyünk hátsó lebenye két érdekes hormont termel: a vazopresszin elsősorban a vízháztartás és a vérnyomás szabályozásában játszik szerpet, az oxitocin a szülés során a méh összehúzódását váltja ki, de termelődik orgazmus alatt is. Egyes állatkísérletekből már ismert volt, hogy monogám állatoknál a hűség fenntartásában a vazopresszinnek fontos szerepe van. Ha a hímeknél gátolják a termelődését, már nem mutatnak semmi érdeklődést párjuk iránt és azt sem bánják, ha az másokkal félrelép. A nőstényeknél az oxitocinra volt szükség a kapcsolat fenntartásához.  Érdekes módon az oxitocin arra is nagy hatással van (érdemes megnézni a cikket, ritka az olyan biológiai írás, amiben Aquinói Szent Tamásra és Hume-ra is hivatkoznak) miként viselkednek a játékosok az ultimátum játékban. Ennek a hormonnak a hátására sokkal (80%-kal) nagylelkűbb ajánlatokat tettek a pénz felosztására. Tovább árnyalja a képet, hogy a hormon a diktátor játék alatti vislekedést nem változtatta meg sehogy.

Szeszélyes istenségek játékszerének vagy oligopeptid reakciók eredményének lenni, mi a különbség?

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr100696409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.10.04. 22:32:48

Ezek a vizsgálatok mindig elszomorítanak, mennyire semmit nem tudunk az agy működéséről.

Ha a számítástechnika is ilyen szinten lenne (eltekintve attól, hogy az egészet az emberek hozták létre), akkor az lenne a tudás csúcsa, hogy: ha letöröljük a Windows könyvtárból ezt a file-t, akkor mi történik?

pipacs 2008.10.05. 10:19:53

hát, az egyszerű darwinistának esetleg eszébe juthatna, hogy a törzsfejlődés emberek esetében (gondolom sok más faj esetében is) nem egyéni, hanem csoport szinten (is) működik. tehát az a csoport lesz sikeresebb, ahol a megfelelő arányban vannak a megfelelő tulajdonságú egyedek. például vannak konzervatívok (hogy tanuljon a csoport a hagyományból, ne kövesse el százszor ugyanazt a hibát) és vannak progresszívek (hogy ne csak mindig ugyanazt ismételgessék, hanem néha találják fel a kereket). ugyanígy, kellenek egyedek akikben a szokásosnál erősebb az altruizmus, mert néha a csoport túléléséhez szükséges az önfeláldozás. de mondjuk ne mindenki áldozza fel magát, mert az se igazán jó.
valószínűleg az is kijönne ha megnéznék, hogy az az egyed áldozza fel magát, amelyik másra nem nagyon jó (lásd még nemecsek, például)

Nádori Gergely 2008.10.05. 10:31:41

Az egyszerű darwinistának az okoz problémát, hogy ez a rendszer nem tartható fent hosszú távon, mivel a csalók egyértelműen előnyben vannak benne. Ha előkerül ugyanis egy olyan változat, ami nem altruisták egyáltalán, azok rohamosan terjednek el a populációban.
A klasszikus neodarwinizmus számára éppen ezért nem csoport, hanem egyed szinten hat a szelekció és az evolúció.

attoparsec 2008.10.05. 11:05:25

:: [..] ez a rendszer nem tartható fent hosszú távon, mivel a csalók egyértelműen előnyben vannak benne. Ha előkerül ugyanis egy olyan változat, ami nem altruisták egyáltalán, azok rohamosan terjednek el a populációban.

Vannak olyan modellek (Nowak and May), amelyek azt sugalljak, hogy a csalok/altruistak aranya egy hatarertek fele tart es ott stabilizalodik.

Magustanonc 2008.10.05. 11:32:16

Az Ultimatum jateknal gondolhattak volna arra is, hogy egyszeruen a fele-fele az egyszeruen logikus dontes: igy a legbiztosabb, hogy elfogadja a masik ember a megosztast.

Keyser Soze 2008.10.05. 12:11:41

Ez így nem igaz. Sokkal biztosabban elfogadná a másik ember a felajánlott összeget, ha egyik ember mondjuk csak 20%-ot tartana meg.
Ez alapján még lehetne mondani, hogy az emberek hasznot maximalizálnak, de sztem még ez sem igaz; az altruisták többet ajánlanak fel, mint amennyi a maximális profitot eredményezné (ez csak megérzés, nem tudom alátámasztani adatokkal).
Nádori, nem cserélted meg a csoportot és az egyedet? Kíváncsi vagyok, hogy a csoport szintű evolúció mögé milyen egyed szintű működtető elvet tudtak tenni. Ha vki tud erről vmit, írjon róla két sort vagy linkeljen.

pipacs 2008.10.05. 12:15:26

létezhettek a törzsfejlődés során olyan csoportok, ahol a csalók elterjednek, többségbe kerülnek, mert a többiek nem tudták kontrollálni a csalást. ezek a csoportok érdemüknek megfelelően sehol nincsenek, nem örökítették tovább a génjeiket.

az úgynevezett magyarország nevű csoportnak is jó esélye van jelenleg erre, a népesség 30 %-a igyekszik ugyanis eltartani a 70 %-ot. tipikus esete annak, hogy omlik össze egy populáció. a törzsfejlődés ugyanis nem történelem :-)

Kobre 2008.10.05. 12:53:55

Szerintem a tesztoszteronnak es a noradrenalinnek nagyobb szerepe van a versengesben. A fiatal him szindroma is mutatja, a kockazatvallalast, a sok balesetet... huszoneves ferfiaknal. Az NA ugy tunik, hogy a siker megerositeseben vesz reszt... a gyoztes csapatnak csokken a kortizol szintje es no az NA. A jatszmaknal - akar a zero osszegunel is - nagyon fontos, hogy az elso lepese az ellenfelnek egyuttmukodo-e, mert ha az, akkor a partner is nagy valoszinuseggel az lesz.
A hormonoknal azert sokkal fontosabb a gondolkodas, a kergi mukodes, ami reszben iranyitja a hormontermelest is.

Shadow82 2008.10.31. 12:35:44

Nádori:

Ha előkerül ugyanis egy olyan változat, ami nem altruisták egyáltalán, azok rohamosan terjednek el a populációban.

Ez nem feltétlenül így van. Ha előkerül az önző változat, a mai populációdinamikai modellek szerint az valóban rohamosan terjedni kezd egészen egy stabil arányosságig (önzők vs önzetlenek aránya a populációban), akkor ugyanis az önzők egymással is önzőzni kezdenek, ami viszont a számuk csökkenéséhez és az önzetlenek újbóli erősödéséhez vezet.

Shadow82 2008.10.31. 12:37:13

Bocsánat, fent az első két sor idézet.
süti beállítások módosítása