A béka marad

A biológiával kapcsolatos tévhitek, félismeretek, félreértések tisztázása.

Ötletek

Ha bárki bárhol lát, olvas olyasmit, amiről úgy gondolja, érdemes lenne foglalkoznunk vele, vagy csak választ keres valamilyen biológiával kapcsolatos kérdésre, írjon az ng (kukac) akg (pont) hu címre és igyekszünk utánajárni és foglalkozni a témával.

Creative Commons

Creative Commons Licenc

Utolsó kommentek

Megváltoztassa a géneket

2009.03.19. 11:50 - Nádori Gergely

Címkék: genetika

Néhány éve egy ország nevetett Szalacsi sándoron, aki nagy elánnal magyarázott a berendezésről, ami a vízbűl veszi ki a zoxigént. Persze nem olyan bolondság a dolog, egyenárammal könnyen bontható a víz és valóban termelhető oxigéngáz, de azért mégis vicces a megfogalmazás. Most egy kicsit hasonló olvasható azokban a cikkekben, amik arról szólnak, hogy ez vagy az a dolog megváltoztatja a géneket (itt meg itt és itt). Aki figyelt az iskolában a biológia órán, az tudhatja, hogy a gének megváltozása a mutáció. A mutációt a mutagének okozzák, ilyen az etídium-bromid vagy a röntgen sugárzás. A mutagének drasztikus és veszélyes dolgok, rákot, az utódok deformálódását okozhatják, aki teheti kerüli őket.

De vajon mutagén-e a videójáték és az iwiw? Szó sincsen róla. Ezek a hatások (amennyiben valóban léteznek, ami a mostani ismeretek szerint nem 100%) nem géneket és a DNS-t változtatják meg, hanem a gének kifejeződését. Az emberi DNS közel 30 000 fehérjét kódoló részt tartalmaz és ebből különféle trükkök révén mintegy 50 000 különféle fehérje lesz. Természetesen azonban nem minden sejt gyárt minden fehérjét, szarut termelnek a szőrtüszők sejtjei, zsírbontó enzimet a bélfalban találhatók. Hiába azonos a DNS minden sejtünkben (egy-két, de annál izgalmasabb kivételtől eltekintve), nagyon más az, hogy melyik része aktív és melyik nem.

Sok módon lehet ki és bekapcsolni egy-egy gént, lehet ez egy a DNS molekulára a megfelelő helyen akasztott metil-csoport, lehet valamilyen fehérje, ami lefedi a megfelelő DNS szakaszt, vagy egy úgynevezett mikro-RNS, ami lehetetlenné teszi a DNS átírását fehérjére. A különféle környezeti hatások ezt tudják befolyásolni. Ezt a genetika mellett létező rendszert nevezik epigenetikának. Az egyes sejtek utódaiknak tvábbadják, hogy milyen gének vannak éppen bekapcsolva, és melyek inaktívak, ennek köszönhető, hogy a májsejt osztódásakor az utód is májsejt lesz. Az ivarsejtekbe viszont nem kerül át ez az információ, azok tiszta lappal indulnak. A bántalmazott gyerek agyának idegsejtjeiben ugyan úgy változik meg a gének kifejeződése, hogy ez érzékenyebbé teszi őt a stresszre, de ez nem jelent semmit az utódokra nézve, azokat újra bántalmazni kell, hogy ez a tulajdonság tovább menjen.

A bejegyzés trackback címe:

https://beka.blog.hu/api/trackback/id/tr471011666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flamer 2009.03.19. 15:28:43

Pont nemrég olvastam egy cikket, miszerint a környezeti hatások eredménye is öröklődhet:

www.technologyreview.com/biomedicine/22061/

(És maga a cikk jóval megbízhatóbbnak tűnik, mint az általad linkelt "bulvártudományos" cikkek, főleg, hogy egy rendes, komoly impactfactoros journalban megjelent cikkre hivatkozik.)

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.03.19. 16:08:38

"A vízbül veszi ki a zoxigént"

Klasszikusokat csak SZÓ SZERINT! Grr...

Cho. 2009.03.19. 16:17:56

A géneket a társadalmi átrendeződés viszont igenis változtatja -persze csak hosszú távon, évszázadok és több generáció lassú folyamatában-. Az őskorban például a szaporodás nagyobb esélyére való törekvés miatt fejlődött ki a szőke haj/kék szem stb.
Az iwiw nem, de a társadalmi elvárások és normák viszont mutálnak bennünket kivül-belül :)

Tuvalu 2009.03.19. 16:35:00

flamer: elolvastam az abstractot, és nem derül ki a mechanizmus mikéntje. Márpedig ha a környezeti tényezőkre adott válasz öröklődik, annak a mechanizmusát KURVÁRA le kell írni, mert különben a mainstreammel ellentétes irányba haladóként hamar kitekerik a nyakad.

persze ettől még nem fogom kifizetni a teljes cikket... :)
De a fiam se. Öröklődik a zsugoriság. :)

nyari mikulas (törölt) 2009.03.19. 18:06:18

Ha kuldesz egy emalit, szivesen elkuldom a cikket pdf- formaban.

Azt talaltak, hogy csak az F1 (az elso generacios utodok) mutatta az oroklodest, azok mar nem adtak tovabb:
Another distinct feature of our findings is that juvenile enrichment
affects LTP in the next generation but not in subsequent ones, possibly because the effects of this EE
wears off faster in the offspring, such that it
is not present when they become fertile.

Azert sejtik, hogyan mukodik:

How juvenile enrichment unlocks an
otherwise latent cAMP/p38-dependent
signaling cascade to enhance LTP in both
enriched mice and in their future offspring
remains to be revealed....
Nevertheless, it is
likely that in both generations a longlasting
change in the transcription of a
rate-limiting gene(s) product that promotes
this signaling cascade is involved.

Ignis_veneficus 2009.03.19. 20:16:15

Kibickent a palya szelerol:
Azt olvastam, hogy pont a metil csoportok azok melyeket at lehet orokolni.
pont ma volt az eloadas a SOTE-n:
www.origo.hu/tudomany/20090316-semmelweis-genomikai-halozat-mi-oroklodik-meg-a-geneken-kivul.html
(de ettol meg lehet szemfenyvesztes)

Nádori Gergely 2009.03.19. 22:05:39

A metiláció öröklődése elég nehéz dolog. Az biztos, hogy enzimek gondoskodnak arról, hogy az utódsejtek metilációja azonos legyen az eredeti sejtével, de az ivarsejteknél nem ez a helyzet.
Az állatok jelentős részében, így az emlősökben is nagyon korán elválik egymástól a csíra és a szóma pálya, így aztán hiába történik bármiféle metiláció például az agyban annak nem sok esélye van, hogy az ivarsejtekre hatással legyen.
A cikkben említett hatás (főleg, hogy nem megy tovább az F2-re) inkább utal valamilyen maternális hatásra, semmint mutációra.
Az biztos, hogy ez még a lamarckizmus feltámadása.
süti beállítások módosítása